Nicolae Carauș

Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică

134
(reînnoit 14:24 30.09.2020)
Eroii zilelor noastre – Nicolae Carauș este unul dintre pompierii care a participat la lichidarea incendiului de la Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici".
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", pompierul Nicolae Carauș a mărturisit că incendiul care s-a produs acum câteva zile la Filarmonica Națională a fost unul dintre cele mai puternice care au avut loc în Chișinău.

Deși inițial incendiul părea unul minor, el s-a extins în scurt timp, propagându-se prin golurile în tavan și pereți. Flăcările au cuprins acoperișul, după care tavanul s-a prăbușit. În ziua izbucnirii incendiului, dar și în următoarele zile, pompierul Nicolae Carauș avea liber de la serviciu, însă din cauza răspândirii rapide a focului a fost necesară intervenția mai multor pompieri. Astfel, Nicolae Carauș a doua zi dimineața era la datorie.

"A fost un incendiu destul de mare. Personal, nu am participat direct în prima zi, dar a fost nevoie de intervenția mai multor pompieri a doua zi pentru a lichida incendiul. Am participat la stingerea flăcărilor care au cuprins arhiva. Au fost evacuate bunurile din arhivă, care practic erau toate afectate", a mărturisit Nicolae Carauș.

Pompierul a mai adăugat că în astfel de situații este foarte important comportamentul oamenilor. De exemplu, de multe ori șoferii nu cedează trecerea echipajului de pompieri în trafic, iar fiecare secundă este crucială în aceste cazuri. Totodată, cei prezenți la locul unde s-a produs incendiul trebuie să respecte niște reguli simple precum păstrarea distanței de la imobilul avariat, pentru a nu-și pune viața în pericol și pentru a ușura munca salvatorilor.

Amintim că, pe 24 septembrie pe la ora 16:20, incendiul a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii Filarmonicii Naționale. În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Abia pe 25 septembrie dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea în totalitate a incendiului.

Deocamdată nu a fost anunțată cauza principală a izbucnirii incendiului. Pe parcursul acestei săptămâni va fi efectuată expertiza clădirii Filarmonicii Naționale, iar ulterior va fi luată decizia privind modalitatea de reconstrucție a sediului instituției.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
pompier, Filarmonica, Incendiu
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică
Виктор Степанюк

Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

29
(reînnoit 15:36 22.06.2021)
În fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941 când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.
Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

Pe 22 iunie, Federația Rusă și popoarele altor state independente, constituite pe teritoriul URSS, în tăcerea plină de jale, aduc un omagiu memoriei atât tuturor victimelor crimelor fasciste contra umanității, cât și eroilor de război care și-au dat viața în numele Marii Victorii, marcate în data de 9 mai.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a declarat că deși este o temă senisibilă pentru multe state, totuși istoria nu trebuie neglijată, iar memoria celor căzuți pe câmpul de luptă trebuie să fie mereu la un loc de cinste.

"În Europa contemporană se încearcă a uita ororile războiului, deoarece statele care au fost pe baricade diferite au încercat să facă o anumită împăcare, de exemplu Germania și Franța. Oricum tema războilui rămâne în istorie, iar această filă dureroasă din trecut nu poate fi uitată", a declarat Victor Stepaniuc.

Istoricul a remarcat că și teritoriul țării noastre a fost afectat dur de acest război. Potrivit unor date prezentate de către specialiști, aproximativ 392 mii de moldoveni au fost mobilizați în război, ceea ce constituia circa 15-16 procente din populația RSSM-ului.

"Luptele pe teritoriul nostru au durat aproape 25 zile. Unele state europene au cedat fascistilor în câteva zile (Olanda, Danemarca, Polonia). Luptele au fost foarte dure și crâncene. Această dramă a războilui ne-a afectat extrem de mult, iar adevărata istorie trebuie cunoscută de către noile generații", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, Victor Stepaniuc susține că tinerii de astăzi trebuie să se mândrească cu generația care a pus capăt celui mai sângeros război.

"Am pus pe altarul acestei victorii un număr impunător de oameni. Astăzi trebuie să ne bucurăm de pace și să ne mândrim cu buneii noștri, care au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a învinge", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
Rusia, istorie, război
Tematic
Putin: Rusofobii încearcă să bată în istorie, să justifice naziștii


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Câți veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei au rămas în Moldova

82
Dacă în anul 2001 la evidența organelor competente erau mai mult de 20 mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în prezent numărul acestora s-a redus la 200. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" generalul Victor Gaiciuc.
Câți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au rămas în Moldova?

Acum 80 de ani, a început cel mai teribil război din istoria omenirii. Timp de mai mulți ani Uniunea Sovietică a luptat pentru viitorul întregii lumi, iar printre eroi se numără și cetățenii moldoveni.

Dacă în anul 2001 la evidența Comisariatului Militar erau mai mult de 20 de mii de veterani, astăzi cifra este destul de mică, constituind doar 200 de oameni care au luptat pentru patrie.

"Astăzi majoritatea veteranilor au peste 90 de ani. Este trist că rămân tot mai puțini în viață. Am avut întâlniri cu veterani de 100, 102 ani și să știți că dau dovadă de mare tărie de caracter. Sunt oameni care știu ce înseamnă adevăratele greutăți, dar au rămas optimiști și plini de viață", a declarat generalul.

Mai mult, Victor Gaiciuc și Boris Șapovalov au scris și o carte dedicată celui mai sângeros război. Autorii au descris cu lux de amănunte cum a început tragicul eveniment, suferințele, dar și eroismul de care au dat dovadă ostașii de pe teritoriul țării noastre.

De menționat că în fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941, când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Rusia, veterani, război
Tematic
Cum a început Marele Război pentru Apărarea Patriei


Загрузка...
(13:11 / 103.61Mb / просмотров видео: 19)

Ziua Memoriei și Durerii: Putin a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut