Liliana Pușcașu

Tragic: Câte gospodării au fost afectate de ploile torențiale

69
Ploaia de ieri a făcut ravagii în multe localități din țară. Cea mai afectată este zona de sud, unde zeci de gospodării au rămas înnămolite. Detalii am aflat de la ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.
Câte gospodării au fost afectate de ploile torențiale

Potrivit informațiilor oferite de către Liliana Pușcașu, în urma ploilor torențiale care au avut loc pe 29 septembrie, aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate. Cea mai gravă situație a fost atestată în UTA Găgăuzia, Leova și Cimișlia.

Astfel, la Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare, două depozite, fiind deteriorate și două conducte de alimentare cu gaze naturale. Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport.

Alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia, unde pompierii au intervenit pentru a oferi ajutor. De intervenția angajaților  IGSU a fost nevoie și în localitatea Congazcic, unde precipitațiile au afectat și porțiuni din drumurile locale.

"În total, în UTA Găgăuzia au fost implicați pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale 43 angajați ai IGSU, opt autospeciale și opt moto-pompe hidraulice pentru intervenție. Totodată, de intervenția salvatorilor a fost nevoie și în alte localități din raionul Leova. Aici precipitațiile au afectat peste 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni", a declarat pentru Sputnik ofițerul de presă al IGSU.

De menționat este că, în prezent, în localitățile din sudul țării activează Comisia Pentru Situații Excepționale pentru estimarea prejudiciilor. În zonele afectate continuă să acorde asistență populației angajații IGSU, iar pentru gestionarea situației la fața locului a intervenit conducerea Inspectoratului, reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu.  Lucrările de lichidare a consecințelor vor continua și astăzi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Sud, IGSU, ploi
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

58
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate