Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.
Pentru a ne menține o inimă sănătoasă medicul Marcel Abraș a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.
"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat specialistul.
Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să ne menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.
"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, fructele și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația conține foarte puține fructe și legume", a specificat interlocutorul.
Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. De asemenea, un factor primordial este renunțarea la fumat "astăzi ești "în vogă", iar mâine poți fi pacient cardiac", a punctat el.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Alexandru Slusari a declarat pentru Sputnik Moldova că singura soluție de salvare a CFM ar fi ca Guvernul să-și subordoneze direct acestă întreprindere strategică și să elaboreze imediat un plan anticriză privind asanarea întreprinderii.
„La moment, CFM este gestionat de Agenția Proprietății Publice care are în subordine peste 750 de întreprinderi, iar Calea Ferată este incomparabilă după potențialul pe care îl are față de alte întreprinderi. Noi mergem cu pași rapizi spre faliment la CFM. Pe fundalul crizei politice datoriile sunt tot mai mari, iar responsabilitatea tot mai mică. Acest ping-pong verbal care are loc, că s-a furat până la 2019 sau după 2019, nu va avea nicio relevanță, pentru că vom asista la falimentul acestei întreprinderi strategice, vom pierde infrastructura, iar cei 6500 de angajați vor completa lista celor care pleacă din țară”, a spus Slusari.
Deputatul consideră că e nevoie de intervenția rapidă a Guvernului pentru că cei de la Agenția Proprietății Publice pare să fie incapabilă să gestioneze situația.
Slusari mai spune că urmează să fie elaborat imediat un plan anticriză, de restructurare, un plan privind asanarea întreprinderii, în care să fie prevăzute injecții financiare, bugetare, dar pentru asta este nevoie de un jucător, adică de un Guvern care să prezinte acest plan de restructurare, în caz contrar vom avea o catastrofă.
„Până când se achită niște restanțe mici, se adună altele. În martie angajații vor ieși din șomaj tehnic și va trebui de achitat salariile integral. Până nu demult am avut 69 de miloane de lei restanțe, iar acum sunt 92 de milioane de lei datorii salariale”, a precizat Alexandru Slusari.
Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei. Mai mulți deputați spun că Parlamentul, președintele și Guvernul trebuie să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Dpartamentului anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a declarat că intubarea pacientului este o modalitate de a salva viața persoanei și nu înseamnă că această procedură va fi soldată neapărat cu deces, așa precum cred mulți oameni.
Alexandru Botizatu a precizat că această procedură este esențială pentru persoanele care suferă de insuficiență respiratorie gravă cauzată de pneumonie. Adevărul crud este însă că nu toți pacienții ajung să fie salvați.
"Unii nu mai ajung să se trezească, fiindcă organismul nu mai poate face față acestei lupte. Însă procedura trebuie aplicată în orice caz, întrucât pentru mulți pacienți este colacul salvator", a punctat medicul.
Bilanțul cazurilor de COVID-19, înregistrate din martie 2020 și până în prezent, a ajuns la peste 182 mii în Republica Moldova. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la aproape 4000 de cazuri.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19.
În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice.
Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.
Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.
Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova