Cristina Stratulat

Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

133
(reînnoit 19:33 22.09.2020)
Fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 este tot mai răspândit în societatea moldovenească. Potrivit unui studiu, practic fiecare a doua persoană asociată într-un fel sau altul cu acest virus s-a simțit discriminată.
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat Campania de informare"Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”.

Potrivit consilierului în domeniul comunicării al instituției, Cristina Stratulat, campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie.

"Oamenii care au fost infectați cu acest virus au comunicat că au fost discriminați practice de societate, de vecini, de prieteni. Au fost și cazuri când întreaga familie era izolată acasă și cereau un oarecare ajutor de la cei care locuiau prin preajmă, iar aceștia nici nu răspundeau la telefon. Mai mult, și copiii au de suferit. Când se reîntorc la școală sau în grupul de prieteni nimeni nu dorește să discute sau să se joace cu ei", a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al MSMPS.

Cristina Stratulat a remarcat că cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele diagnosticate care au contractat COVID-19, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de acest virus, dar și apropiații acestora; reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul coronavirus.  

Principalele acțiuni realizate în cadrul campaniei lansate vor fi realizate cu ajutorul video-urilor, infograficelor și posterelor.

"Ne propunem să combatem acest stereotip asociat cu COVID prin promovarea unei comunicări eficiente, prin exemple practice. Ne dorim să sensibilizăm publicul și mass-media. Oricine se poate infecta și nu este o rușine să ascundem simptomele bolii și să ne adresăm cât mai curând după ajutor specialiștilor", a conchis Stratulat.

Campania națională de informare "Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" se va desfășura timp de două luni. Aceasta a fost lansată în colaborare cu Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
discriminare, Ministerul Sănătăți, Ministerul Sănătăţii, COVID-19, campanie
Dinu Țurcanu

UTM va crea cea mai modernă rețea universitară de Internet

91
(reînnoit 14:09 26.10.2020)
Universitatea Tehnică din Moldova își propune să formeze cea mai performantă rețea universitară de Internet. Detalii am aflat de la prorectorul instituției pentru învățământ superior, Dinu Țurcanu.
UTM va crea cea mai modernă rețea universitară de Internet

Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași au câștigat un proiect transfrontalier în valoare de două milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne rețele de Internet Wireless în campusul universitar. De asemenea, în cadrul proiectului urmează să fie modernizată integral și toată infrastructura de rețea cablată Internet din campusul UTM.

"În final, isntituția va avea cea mai modernă rețea universitară, deoarece se va crea rețeaua corporativă radio. Toate blocurile vor fi interconectate într-o rețea corporativă mobilă, ceea ce va asigura mobilitate și acces la toate sistemele de management. Totodată, vor fi asigurate toate echipamentele necesare pentru o modernizare integrală", a explicat pentru Sputnik Dinu Țurcanu.

Potrivit prorectorului UTM, scopul acestui proiect presupune creșterea calității activităților și a serviciilor educaționale și de cercetare pentru a corespunde standardelor impuse la nivel național și internațional, dar și consolidarea colaborărilor interinstituționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
proiect, Internet, UTM


Загрузка...
Anatolie Prohnițchi

Schimbările climatice: Impactul asupra naturii și omului

60
(reînnoit 18:38 25.10.2020)
În data de 24 octombrie este marcată Ziua mondială pentru acţiune climatică. Cât de mult influienţează fluctuaţiile şi decalajurile de temperatură din ultimii ani mediul şi, respectiv, omul, am aflat de la ecologistul Anatolie Prohniţchi.
Schimbările climatice: Impactul asupra naturii și omului

Schimbările climatice din ultimii ani au un impact major asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății omului. Din cauza acestor schimbări are de suferit atât natura, cât și populația, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.

"În ultimii ani, practic nu avem primăvară. Dintr-o iarnă blândă trecem într-o vară cu temperaturi toride. Râurile seacă, agricultorii își pierd plantațiile. Totul este un circuit și trebuie napărat să găsim soluții să ieșim din acest impas", a declarat pentru Sputnik ecologistul.

În același timp, Anatolie Prohnițchi a remarcat necesitatea introducerii unei discipline obligatorii precum este "Educația Ecologică" în școlile din țară. El consideră că în acest sens nu sunt necesare multe eforturi.

"Trebuie să fie, în primul rând, voință. Autoritățile trebuie să se implice și să contribuie la îmbunătățirea situației ecologice", a spus expertul.

Potrivit lui, fiecare persoană se face responsabilă de situația în care am ajuns, iar pentru a reduce riscurile și imapctul negativ este important să facem pași mici, dar siguri precum: să renunțăm la defrișarea copacilor, să plantăm cât mai mulți arbori, să păstăm curățenia, să folosim transportul ecologic ș.a.

Despre alte măsuri importante aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
ecolog, schimbări, climă


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID - 19: Mai puține cazuri noi, dar sunt multe decese

0
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 71.811 de cazuri. Ministerul Sănătății anunță că 15 persoane au decedat ca urmare a COVID-19 în ultimele 24 de ore.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Alte 308 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate luni, 26 octombrie în Republica Moldova, după efectuare a 1.432 de teste (primar – 1.268 şi repetat – 164).

Dintre cazurile noi, 5 sunt de import (Turcia-3, SUA-1, România-1), a informat Ministerul Sănătății.

Dintre noii infestați, 18 sunt lucrători medicali: medici - 9, asistenți medicali - 9.

Știrea se actualizează.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...