Vadim Ceban

Ceban:  Avantajele alimentării transportului public cu metan

60
(reînnoit 10:51 17.09.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit despre proiectul ce prevede alimentarea transportului public cu metan.
Ceban:  Avantajele alimentării transportului public cu metan

Recent, compania Moldovagaz a pregătit un studiu de fezabilitate pentru conversia în metan a majorității autobuzelor care transportă pasageri în Chișinău, Bălți, Comrat, Orhei. Despre acest lucru a anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui, alimentarea transportului public cu metan are o serie de beneficii atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a protejării mediului înconjurător de efectele nocive produse de gazele de eșapament.

"Pe lângă rezolvarea problemelor de mediu, alimentarea cu metan este mai competitivă (în termeni de preț) decât combustibilii convenționali. Dacă comparați zece litri de benzină, costă de două ori mai mult decât același volum de gaz", a precizat invitatul.

Mai mult, șeful de la Moldovagaz susține că în cazul alimentării autobuzelor cu metan, aceste vehicule vor avea capacitatea de a funcționa un termen mai îndelungat decât dacă sunt alimentate cu motorină.

Vadim Ceban spune că pentru implementarea unui asemenea proiect este necesar să fie dezvoltate toate infrastructurile necesare. În primul rând, trebuie creeate stații speciale de alimentare care să poată aproviziona transportul cu cantitatea necesară de metan. La moment, compania este gata să investească în construcția unor astfel de stații de alimentare ce pot fi amplasate în apropierea conductelor de gaz de înaltă presiune, a menționat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
diector Moldovagaz, Moldovagaz, gaz metan, proiect
Tematic
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova
Nicolae Carauș

Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică

70
(reînnoit 14:24 30.09.2020)
Eroii zilelor noastre – Nicolae Carauș este unul dintre pompierii care a participat la lichidarea incendiului de la Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici".
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", pompierul Nicolae Carauș a mărturisit că incendiul care s-a produs acum câteva zile la Filarmonica Națională a fost unul dintre cele mai puternice care au avut loc în Chișinău.

Deși inițial incendiul părea unul minor, el s-a extins în scurt timp, propagându-se prin golurile în tavan și pereți. Flăcările au cuprins acoperișul, după care tavanul s-a prăbușit. În ziua izbucnirii incendiului, dar și în următoarele zile, pompierul Nicolae Carauș avea liber de la serviciu, însă din cauza răspândirii rapide a focului a fost necesară intervenția mai multor pompieri. Astfel, Nicolae Carauș a doua zi dimineața era la datorie.

"A fost un incendiu destul de mare. Personal, nu am participat direct în prima zi, dar a fost nevoie de intervenția mai multor pompieri a doua zi pentru a lichida incendiul. Am participat la stingerea flăcărilor care au cuprins arhiva. Au fost evacuate bunurile din arhivă, care practic erau toate afectate", a mărturisit Nicolae Carauș.

Pompierul a mai adăugat că în astfel de situații este foarte important comportamentul oamenilor. De exemplu, de multe ori șoferii nu cedează trecerea echipajului de pompieri în trafic, iar fiecare secundă este crucială în aceste cazuri. Totodată, cei prezenți la locul unde s-a produs incendiul trebuie să respecte niște reguli simple precum păstrarea distanței de la imobilul avariat, pentru a nu-și pune viața în pericol și pentru a ușura munca salvatorilor.

Amintim că, pe 24 septembrie pe la ora 16:20, incendiul a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii Filarmonicii Naționale. În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Abia pe 25 septembrie dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea în totalitate a incendiului.

Deocamdată nu a fost anunțată cauza principală a izbucnirii incendiului. Pe parcursul acestei săptămâni va fi efectuată expertiza clădirii Filarmonicii Naționale, iar ulterior va fi luată decizia privind modalitatea de reconstrucție a sediului instituției.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
pompier, Filarmonica, Incendiu
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică


Загрузка...
Liliana Pușcașu

Tragic: Câte gospodării au fost afectate de ploile torențiale

39
Ploaia de ieri a făcut ravagii în multe localități din țară. Cea mai afectată este zona de sud, unde zeci de gospodării au rămas înnămolite. Detalii am aflat de la ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.
Câte gospodării au fost afectate de ploile torențiale

Potrivit informațiilor oferite de către Liliana Pușcașu, în urma ploilor torențiale care au avut loc pe 29 septembrie, aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate. Cea mai gravă situație a fost atestată în UTA Găgăuzia, Leova și Cimișlia.

Astfel, la Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare, două depozite, fiind deteriorate și două conducte de alimentare cu gaze naturale. Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport.

Alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia, unde pompierii au intervenit pentru a oferi ajutor. De intervenția angajaților  IGSU a fost nevoie și în localitatea Congazcic, unde precipitațiile au afectat și porțiuni din drumurile locale.

"În total, în UTA Găgăuzia au fost implicați pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale 43 angajați ai IGSU, opt autospeciale și opt moto-pompe hidraulice pentru intervenție. Totodată, de intervenția salvatorilor a fost nevoie și în alte localități din raionul Leova. Aici precipitațiile au afectat peste 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni", a declarat pentru Sputnik ofițerul de presă al IGSU.

De menționat este că, în prezent, în localitățile din sudul țării activează Comisia Pentru Situații Excepționale pentru estimarea prejudiciilor. În zonele afectate continuă să acorde asistență populației angajații IGSU, iar pentru gestionarea situației la fața locului a intervenit conducerea Inspectoratului, reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu.  Lucrările de lichidare a consecințelor vor continua și astăzi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Sud, IGSU, ploi


Загрузка...
Prut

Apa din râul Prut va ajunge în robinete: Cine va fi racordat

0
Guvernul Republicii Moldova și cel al României vor încheia un acord privind construirea unor apeducte. Astfel, mai multe localități din țara noastră vor avea la robinet apă din râul Prut.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Autoritățile din țara noastră planifică să semneze un acord cu Guvernul României privind construcția unor apeducte pentru a fi aprovizionate raioanele Ungheni, Glodeni, Fălești și Nisporeni.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că acest proiect va facilita accesul cetățenilor la apă și va oferi posibilitate unui număr mai mare de gispodării să se racordeze la sistemul centralizat.

”Tratatul are drept scop facilitarea cooperării între părți pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru implementarea cu succes a proiectului de aprovizionare cu apă și canalizare. Scopul este de a dezvolta un sistem de apeduct de interconexiune cu aportul instituțiilor din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și a serviciilor de alimentare cu apă în cele patru raioane. Asigurarea populației cu apă de calitate și epurarea apelor uzate va permite evitarea cazurilor de poluare a solului, apelor de suprafață și va îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”, a menționat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Prim-ministru le-a mulțumit tuturor celor care au muncit la acest proiect. 

”Un proiect foarte important pentru raioanele situate în Lunca Prutului. Cunoașteți că avem o situație dificilă la capitolul aprovizionare cu apă și canalizare în acea regiune. Investițiile pe care le facem noi din bugetul de stat și alte surse sunt bune, dar trebuie intensificate aceste inițiative. Sperăm că odată cu aprobarea acestui proiect ritmurile de aprovizionare cu apă vor crește”, a declarat premierul Ion Chicu.

Membrii Cabinetului de miniștri au susținut unanim această inițiativă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
canalizare, apă, decizie, guvern, proiect
Tematic
Salvatorii sunt la datorie pentru a preveni inundațiile în preajma râurilor Nistru și Prut
Risc de inundații: O mulțime de noi diguri au fost fortificate pe Nistru și Prut – Video


Загрузка...