Vadim Ceban

Ce se va întâmpla cu tarifele la gaz în luna octombrie

123
Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că săptămâna aceasta furnizorul se va adresa ANRE cu solicitarea de micșorare a tarifului la gaz, iar de la 1 octombrie cetățenii vor resimți în facturi prețul scăzut.
O veste bună pentru consumatori: Ce se întâmplă cu tarifele la gaz din luna octombrie

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat în sudioul Sputnik Moldova ce se va întâmpla cu tarifele la combustibilul albastru până la sfărșitul anului. El spune că furnizorul se va adresa zilelele acestea către regulatorul de pe piață, care este ANRE, cu solicitarea de diminuare a tarifelor la gazul importat.

„Avem toate premisele necesare, conform metodologiei, de a ne adresa către ANRE pentru a micșora tarifele pentru gazele naturale și aici vorbim despre tariful mediu, iar după calculelele nostre diminuarea lui va constitui în jur de 7-8%. Acest fapt se întâmplă datorită scăderii prețului de achiziție a gazelor importate care la ora actuală este de 178 de  dolari, media anuală, iar anul acesta ea va fi de 146-147de dolari”, a precizat Vadim Ceban.

Tot el a explicat de ce prețul la gaz nu a scăzut și mai mult. Unul dintre motive ar fi creșterea tarifelor pentru transportarea gazului de pe piețile regionale.

„Toți vorbesc de ce nu este posibilă o diminuare mai mare a tarifului, iar explicația constă în faptul că tariful privind transportarea gazului anul acesta s-a majorat, iar Moldovagaz a înregistrat deja devieri tarifare care urmează a fi recuperate într-o perioadă de 5 ani”, a mai spus Ceban.

El a declarat că săptămâna aceasta furnizorul va merge la ANRE cu solicitarea de micșorare a tarifului, astfel încât de la 1 octombrie cetățenii să resimtă în facturi prețul scăzut la combustibilul albastru. Șeful de la Moldovagaz mai spune că țara noastră procură la ora actuală cel mai ieftin gaz. „Gazprom ne oferă un preț mai avantajos decât la bursele europene”.

Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom, însă autoritățile urmează să mai renegocieze unul, care să fie valabil până în anul 2023.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
ANRE, prețul la gaz
Tematic
Datoriile față de Gazprom: Cine le va plăti - răspunsul președintelui Moldovagaz
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova
Oltea Boldureanu

Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

111
(reînnoit 18:19 27.09.2020)
Ascultați-vă organismul! Răcelile frecvente, tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, durerile de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, durerile musculare și articulare sunt cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute.
Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor, a bacteriilor și a altor elemente care vă pot afecta starea de sănătate. Tocmai de aceea, este important să aveți o imunitate bună dacă vă doriți să vă mențineți mereu în formă.

Potrivit nutriționistului Oltea Boldureanu, stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. O persoană cu imunitate bună nu este predispusă la apariția anumitor boli.

"Stresul este un factor puternic de distrugere al organismului. În viața de zi cu zi apar diverse probleme, însă depinde de modul în care percepem stresul. Îl putem primi ca o ocazie de a crește sau o ocazie de a ne închide în sine și a ne îndepărta. Astfel, organismul se epuizează și apar diverse boli foarte complicate, cauzate de stres", a declarat în studioul Sputnik Moldova Oltea Boldureanu.

Totodată, organismul omului are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.

"Detoxifierea organismului este necesară fiecărui om, întrucât aceasta este, poate, singura soluție prin care putem purifica organismul de toxine într-un mod natural și eficient. Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.

De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar. În același timp, nutriționista afirmă că orice exercițiu fizic poate ajuta la întărirea imunității astfel încât omul să se simtă plin de energie și vitalitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
stres, imunitate, detoxifiere


Загрузка...
Zinaida GRIBINCEA

Stresul dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

78
(reînnoit 18:07 27.09.2020)
Situațiile stresante fac parte din viața de zi cu zi și nu pot fi întotdeauna evitate. De aceea este important să cunoașteți cum să le faceți față și să treceți cât mai ușor peste momentele mai puțin plăcute cu care vă confruntați.
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

Stresul este un răspuns fizic al organismului la anumiți factori de mediu, este o stare de tensiune care poate îmbunătăți gradul de reacție în anumite situații, însă poate determina și îmbolnăviri grave. Prevenirea și gestionarea stresului nu înseamnă eliminarea completă a acestuia, ci doar a stresului inutil.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, stresul este generat de modul haotic de viață pe care îl trăiesc oamenii și modului în care aceștia răspund sarcinilor cotidiene.

"Probleme din viața personală, probleme la serviciu pe care nu avem curajul să le exprimăm, informațiile cu tentă negativă care sporesc nivelul de anxietate – orice factor social pe care noi îl interiorizăm și îi dăm o importanță semnificativă ne poate afecta calitatea vieții și va determina un nivel scăzut de stres", a spus psihologul.

Zinaida Gribincea susține că fiecare persoană răspunde diferit la factorii de stres. Problema vine totuși din interior – pentru cineva o situație banală poate genera nervozitate și stres, pe când celălalt pune accent pe rezolvarea problemei și găsește un echilibru emoțional.

Psihologul afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
psiholog, stres la locul de muncă, stresul te îmbolnăvște, stres


Загрузка...
Clinica Charite din Berlin

Merkel l-a vizitat în secret pe Navalnîi la clinica Charite

0
(reînnoit 08:58 28.09.2020)
Cancelarul i-a făcut o vizită la spital opozantului rus în condiții de secretizare absolută, scrie presa germană.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a vizitat în secret pe Alexei Navalnîi atunci când acesta era tratat în clinica Charite din Berlin, a comunicat publicația săptămânală Spiegel, cu referire la propriile surse, informează RIA Novosti.

”Potrivit informației Spiegel, cancelarul l-a vizitat pe politicianul de opoziție în condiții de secretizare absolută, atunci când acesta se afla pe patul de spital în clinica berlineză Charite”, se arată în comunicatul publicației.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a glicemiei. Deocamdată nu se cunosc cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lunii septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova i-a solicitat Berlinului să-i ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Clinica Charite din Berlin a anunțat pe 7 septembrie că Navalnîi a fost externat, iar starea lui este satisfăcătoare, medicii nu exclud însănătoșirea deplină a acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
clinică, vizită, Aleksei Navalnîi, Merkel
Tematic
Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului
Navalnîi a fost externat - cum se simte activistul rus


Загрузка...