Eugen Tcaciuc

Hepatita boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut

1955
(reînnoit 13:26 13.09.2020)
Profesorul universitar și doctorul habilitat în științe medicale Eugen Tcaciuc a vorbit în studioul Sputnik despre cauzele hepatitei, dar și care sunt metodele de profilaxie și tratament ale acestei maladii, considerată drept o boală "tăcută" a ficatului.
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut

Ficatul, numit și laboratorul organismului, are două funcții importante: sinteza substanțelor și detoxifierea. Bolile ficatului sunt numeroase, dar cel mai frecvent întâlnite sunt bolile cronice ale ficatului, care includ hepatite cronice virale și nonvirale (medicamentoase, autoimune, toxice). De exemplu, hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii precum: Hepatita A, Hepatita B, Hepatita C și Hepatita D.

Pe de altă parte, este ciroza hepatică - o consecință a multor boli cronice ale ficatului, o boală gravă care poate duce la decesul pacientului. Alte afecțiuni hepatice frecvent întâlnite sunt steatoza și steatohepatita alcoolică, care este cauzată de consumul excesiv de alcool pe un timp îndelungat, precum și steatohepatita nonalcoolică.

Cauzele patologiei hepatice grave sunt sunt diverse, spune Eugen Tcaciuc. Cu regret, una dintre cele mai răspândite cause este consumul excesiv de alcool.

"Doza admisibilă pentru bărbați nu trebuie să depășească în zi 30 grame de alcool pur (baăuturi ce conțin 96% alcool), iar pentru femei nu mai mare de 20 grame. Dacă să ne referim la băuturile spirtoase ce conțin 40% alcool precum:  vodca, coniacul, wisky, rom, atunci – bărbații nu trebuie să consume mai mult de 70-80 ml pe zi, iar femeile nu mai mult de 50. Dacă această doză nu se depășește atunci nu există nici o daună asupra ficatului sau pancreasului", a declarat pentru Sputnik Eugen Tcaciuc.

Profesorul universitar a a remarcat faptul că și o dietă echilibrată are o importanță majoră pentru funcția ficatului. Alimentația cu cantități sporite de hidrocarburi și grăsimi săturate va duce la dereglarea metabolismului, iar ulterior la distrofia lipidică a ficatului.

"Este important să reducem hidrocarburile, glucidele și făinoasele. Folosiți produse care conțin cât mai puține calorii, de exemplu uleiul atât de floarea soarelui cât și cel de măsline este foarte caloric – 100 grame de ulei are 900 de kilocalorii, pe când 100 grame de unt de vaci – 600 kilocalorii", a subliniat el.

Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova diagnosticul și tratamentul bolilor ficatului a evoluat foarte mult. Există diverse metode de tratament, până și transplantul hepatic se realizează cu succes pe parcursul ultimilor ani în țara noastră. Cu toate acestea, Eugen Tcaciuc le recomandă oamenilor să efectueze în fiecare an un control profilactic de prevenire și depistarea precoce a maladiei, întrucât de multe ori, boala nu manifestă nici-un simptom.

Imagine simbol
© Sputnik / Антон Денисов

"Patologia ficatului este foarte silențioasă. În marea majoritate a cazurilor, îmbolnăvirile de ficat în faza de hepatită au loc fără simptome, de aceea un control profilactic este binevenit. Cel puțin o dată pe an efectuați aceste analize: probele biochimice ale ficatului, markerii hepatici și ecografia abdominală", a punctat Tcaciuc.

De menționat este că în Republica Moldova, din anul 2007, există programul național pentru diagnosticarea și combaterea hepatitelor cronice virale. Din toamna anului 2016, mai mulți pacienți au beneficiat de tratament antiviral gratuit. Din cei peste 20 mii de pacienți cu Hepatita C, care au administrat tratamentul - 98 la sută s-au vindecat. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1955
Tagurile:
ficatul, Hepatita D, hepatita A, Hepatita B, Hepatita C
Victor Gaiciuc

Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

203
(reînnoit 21:39 18.09.2020)
După cinci ani de la semnarea contractului, în România a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele patru cumpărate de țara vecină.
Gaiciuc, despre rachetele PATRIOT: Apar semne de întrebare

Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existent în România — "Hawk" - era perfect capabilă să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

Solicitat de Sputnik Moldova, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc s-a pronunțat asupra achziționării de către România a acestui sistem antirachete. Generalul a menționat că noua achiziție nu asigură neapărat securitatea în zonă.

"Din punct de vedere pur militar, orice armament este binevenit, dar în cazul de față nu sunt ferm convinși că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Această acțiune generază apariția mai multor semne de întrebare precum: "Cine este potențialul inamic al României?"; "Vechile sisteme antiaeriene erau sau nu în stare să protejeze zona? " și, nu în ultimul rând, "Merită oare investiția, în contextul costului destul de mare al sistemului Patriot?". Nu aș vrea să mă implic în treburile interne ale României, însă în viziunea mea înarmarea țării vecine ar duce la aceea că ea va deveni ținta acelui potențial inamic. Ba mai mult, nu simt o siguranță mai mare de la apariția acestor rachete, din contra, în caz de eventual conflict, România ar deveni o țară țintă și ne-ar afecta și pe noi, cetățenii Republicii Moldova această situație", a declarat Gaiciuc.

Menționăm că achiziția primului sistem „Patriot” a costat 910,1 milioane de dolari americani. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

203
Tagurile:
Victor Gaiciuc, patriot, România, Rachete
Tematic
Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate


Загрузка...
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

54
(reînnoit 21:03 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe flancul stâng, cât și pe cel drept, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...