Irina Tizu

Sondajul ce reflectă necesitățile tinerilor: Iată ce soluții propun Consiliile de Tineret

116
(reînnoit 22:02 10.09.2020)
Circa 80 la sută dintre cei care părăsesc Republica Moldova sunt tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Sondajele naționale demonstrează că ei se confruntă cu unele probleme, având și multe necesități cărora nu întotdeauna reușesc să le facă față.
Sondaj: Ce-și doresc tinerii din Moldova și de ce aleg calea străinătății

În același timp, tinerii dornici de a schimba lucrurile în țara noastră muncesc mult pentru a dobândi rezultate. Astfel, în fiecare an, Consiliile de Tineret din țara noastră realizează un sondaj național în care identifică necesitățile și doleanțele tinerilor din diferite localități.

Potrivit rezultatelor, tinerii din Moldova își doresc mai multe activități interactive, proiecte în domeniul dezvoltării personale, schimburi de experiență sau diverse cursuri și instruiri. Totuși, principala provocare este incapacitatea de a-și asigura o situație financiară decentă și a se angaja în câmpul muncii.

"De la an la an, necesitățile tinerilor se schimbă. De exemplu, acum tinerii sunt interesați de dezvoltarea în domeniul IT, având în vedere că acesta este un domeniu cu perspectivă. Totuși, mulți rămân dezamăgiți de faptul că, după absolvirea facultății, au puține șanse de angajare conform specialității în câmpul muncii", a declarat pentru Sputnik coordonatoarea de proiecte Irina Tizu.

Cert este că tinerii din țara noastră își doresc un viitor mai bun acasă, motiv pentru care cele peste 100 de Consilii de Tineret din Moldova participă în procesul decizional la nivel local cu misiunea de a promova interesele tinerilor din țara noastră. Tinerii organizează Forumuri Raionale și Municipale prin care își propun să mobilizeze tinerii din localități, reprezentanți ai societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau tangibile cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și intervin cu propuneri cum acestea ar putea fi soluționate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
străinătate, tineri, demograf
Tematic
Tinerii din Moldova sunt felicitați astăzi de oficiali: Iată care este prilejul
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

91
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

81
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Drapelele Rusiei și SUA la intrarea în vila La Grang, Geneva, Elveția

Ce așteptări are Kremlinul de la întâlnirea dintre Putin și Biden