Valeriu Jereghi

Cinematografia pe timp de pandemie: Ce a pus la cale regizorul Valeriu Jereghi

46
(reînnoit 19:30 09.09.2020)
Pandemia a bulversat lucrurile în domeniul cinematografiei. Pe de altă parte, această situație de criză a influențat starea de spirit a cineaștilor, susține renumitul regizor Valeriu Jereghi.
Cinematografia pe timp de pandemie: Ce a pus la cale regizorul Valeriu Jereghi

Din cauza situației create de pandemia de coronavirus, multe proiecte din domeniul cinematografiei au fost stopate, iar întrucât această industrie se află într-o continuă evoluție, dezvoltarea ulterioară a acesteia este foarte imprevizibilă. În același timp, această situație de criză a devenit o sursă de inspirație pentru unii oameni din domeniul culturii, iar concepția filmelor se poate schimba esențial.

De această părere este scenaristul și regizorul Valeriu Jereghi, care pe timp de pandemie a scris un scenariu deosebit pentru un film de lung metraj.

"Am scris un scenariu pentru filmul "Pandemie". Este o producție de comedie dramatică în care se reflectă viața oamenilor de până și după pandemie", a dezvăluit el.

Pe 27 august curent, președintele țării, Igor Dodon, i-a conferit scenaristului și regizorului Valeriu Jereghi „Ordinul Republicii” pentru merite deosebite față de stat, muncă îndelungată şi prodigioasă în diverse domenii, înalte calități profesionale și activitate intensă pe tărâm social.

Amintim că Valeriu Jereghi timp de patru ani s-a aflat în fruntea Centrului Național al Cinematografiei. Astfel, în perioada 2016-2020,  cu suportul financiar al statului, care constituie 5 milioane de lei pe an, au fost lansate în producție 34 de filme autohtone – artistice de lung și scurt metraj, documentare de lung și scurt metraj, animație și dezvoltări de proiect. Multe dintre filmele moldovenești lansate cu suportul CNC au ajuns în Selecții oficiale și au fost onorate cu Premii la prestigioase festivaluri internaționale de film. Astfel, producțiile moldovenești au adus peste 25 de premii internaționale.

Anterior, binecunoscutul regizor a declarat că cinematografia este imaginea țării, iar din acest motiv, acest domeniu necesită o atenție sporită din partea autorităților. După ce și-a încheiat mandatul de director al Centrului, Jereghi a subliniat faptul că filmul moldovenesc are un viitor promițător, iar de acest lucru ne putem convinge prin prisma reușitelor obținute în ultimii ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
film, regizori, cinematografie, pandemie
Corneliu Ciurea

Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

27
Politologul Corneliu Ciurea a comentat scrisoarea adresată comunității internaționale, semnată de unii candidați la alegerile prezidențiale, în care sezisează presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" politologul Corneliu Ciurea a remarcat faptul că partidele de opoziție încearcă să intensifice presiunea din partea factorului extern asupra actualei guvernări, prin semnalarea unei eventuale fraudări a alegerilor prezidențiale către comunitatea externă.

"Această declarație este adresată în primul rând puterii. Opoziția încearcă să mărească presiunea din partea factorului extern asupra guvernării și, ținând cont că Occidentalii o susțin pe Maia Sandu la aceste alegeri, cu siguranță că guvernarea va primi unele mesaje din partea ambasadorilor, a unor cancelarii occidentale, dar deocamdată nu știm dacă vor merge mai departe", a declarat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

Mai mult, politologul a remarcat că opoziția nu prezintă probe în acest sens, ci doar  vine cu unele presupuneri și acuzații nefondate, toate acestea având la bază un singur motiv.

"Există șanse mari ca opoziția să piardă aceste alegeri. Din această cauză opoziția anunță cu privire la posibilele pericole de falsificare, pentru a evita critica societății în cazul unor înfrângeri […]. Până la urmă, opoziția este în drept să recurgă la asemenea tactici", a conchis el.

Amintim că, recent, cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi cu privire la așa-zisele tentative de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
politolog, falsificare, alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...
Constantin Olteanu

Prin ce se va deosebi actuala campanie prezidențială de cea din 2016

35
(reînnoit 13:09 29.09.2020)
Comentatorul politic Constantin Olteanu crede că actuala campanie electorală pentru alegerile prezidențiale nu se va deosebi esențial de cea din 2016, iar o bătălie a programelor electorale nu va avea loc.
Prin ce se va deosebi actuala campanie prezidențială față de cea din 2016

Constantin Olteanu spune că  platformele electorale în această campanie pentru prezidențiale nu se deosebesc prea mult de cele din scrutinul trecut pentru că problemele au rămas aceleași.

„Poate vor fi prezente mai multe mesaje legate de secetă, sănătate, iar candidații nu vor prezenta mesaje sofisticate, o luptă a programelor nu va avea loc”, a precizat Olteanu

El mai spune că mesajul populist va fi prezent în această campanie electorală, însă cetățenii sunt atenți la ceea ce se promite.

„Mesajul populist va fi prezent în această campanie, dar cetățenii sunt atenți la promisiuni pentru că o bună parte a electoratului înțelege că funcția de Președinte este limitată în atribuții, dar există și electorat care crede că Președintele va rezolva toate problemele și va avea grijă de toți, ceea ce este un neadevăr”, a punctat Constantin Olteanu.

Alegerile prezidențiale din Moldova vor avea loc la 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
promisiuni electorale, alegeri prezidențiale
Tematic
Specificul alegerilor prezidențiale din acest an – expert


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

COVID-19: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 17:22 29.09.2020)
Reprezentanții Ministerul Sănătății au prezentat informații actualizate cu privire la situația epidemică din țară legată de răspândirea infecției COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că alte 835 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 4 cazuri sunt de import: Turcia - 3, Marea Britanie - 1. Total teste efectuate – 2 787 dintre care primar au fost 2 564 şi repetat – 223. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 52 029 cazuri. 

Din numărul total de persoane care au fost confirmate astăzi cu COVID-19, 58 sunt lucrători medicali: medici - 26, asistenți medicali - 23, personal auxiliar - 9.

În prezent, 568 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1 576 sunt în stare de gravitate medie. Ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Între timp, alte 362 de persoane au fost tratate și externate. De la începutul pandemiei, 38 579 pacienți s-au vindecat de COVID-19.

Din păcate s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus nouă persoane, cu vârste cuprinse între 61 și 82 de ani. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 1 310 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, coronavirus, COVID-19
Tematic
Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local


Загрузка...