Ion Suruceanu

Ion Suruceanu își sărbătorește ziua de naștere: Privesc în urmă cu satisfacție și dragoste

190
(reînnoit 12:27 09.09.2020)
Renumitul interpret Ion Suruceanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Care sunt cele mai valoroase lecții pe care le-a învățat de-a lungul vieții, dar și cu ce se mândrește cel mai mult, am aflat chiar de la el.
Ion Suruceanu își sărbătorește ziua de naștere: Mă uit în urmă cu satisfacție și dragoste

Îndrăgitul artist Ion Suruceanu împlinește astăzi 71 de ani, iar de mai bine de 52 de ani își dedică viața carierei interpretative. Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, artistul și-a amintit despre cele mai frumoase realizări, dar și de perioada de glorie de care a avut parte de-a lungul carierei sale muzicale.

"Nu regret absolut nici un moment din viața mea și dacă sunt solicitat până acum înseamnă că am făcut totul corect. Timpurile se schimbă și e un lucru normal că generația noastră avea alte preferințe. Pot afirma cu certitudine că toți anii au fost frumoși", a declarat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" Ion Suruceanu.

Până la începutul anilor 80, artistul interpreta piese preponderent în limba maternă și era popular doar în țară. Mai târziu, în repertoriul artistului au apărut și cântece în limba rusă. Anume în anii 80 artistul a cunoscut un adevărat succes în cariera sa muzicală. 

"Mă uit în urmă cu satisfacție și dragoste. Au fost ani frumoși pe care nu i-am trăit în zadar. Lansam câteva melodii, dar care deveneau șlagăre. Am cântat cu interpreți de renume precum Sofia Rotaru și alții", a mărturisit artistul.

Ion Suruceanu s-a născut pe 9 septembrie 1949 în localitatea Suruceni. A debutat în cariera sa în anul 1968 în calitate de solist al legendarei formații „Noroc”. A rămas în acest ansamblu până în 1970, apoi a fost formația „Contemporanul”. Între 1978 și 1979, Ion Suruceanu a fost solist al ansamblului „Bucuria”.

Printre cele mai cunoscute cântece din repertoriul său se numără: „În grădina lui Ion”, „Inima mea e Moldova”, „Nezabutka”, „De ce” și multe altele. Ion Suruceanu este în continuare extrem de apreciat în rândul ascultătorilor. Artistul susține concerte atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
interpret, Ion Suruceanu, aniversare
Gheorghe Arpentin

Ziua Națională a Vinului surprizele ediției din 2020

36
(reînnoit 19:43 01.10.2020)
Ediția a XIX-a a Zilei Naționale a Vinului, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare” se va desfășura pe 3 și 4 octombrie. Evenimentul va fi marcat diferit în acest an. Iată ce surprize au pregătit organizatorii.
Ziua Națională a Vinului – surprizele ediției a XIX-a

Din cauza pandemiei, Ziua Națională a Vinului va deveni în acest an un eveniment mai mult virtual. Toți cei interesați sunt îndemnați să urmărească pagina web wineday.wineofmoldova.com și paginile de Facebook și Instagram „Wine of Moldova”, unde vor putea urmări LIVE un program deosebit, dedicat sărbătorii.

"Am pregătit un program special la care toți doritorii vor putea participa online. La ora 10:00 vom transmite LIVE ceremonia de inaugurare oficială a Zilei Naționale a Vinului. Cu începere de la ora 19:00 puteți urmări un webinar de excepție la care vor participa jurnaliști, somelieri și degustători de talie mondială. Oaspeții vor participa la o degustare transcontinentală online a Vinului Moldovei", a relatat pentru Sputnik direcotrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Dacă în anii precedenți în Piața Marii Adunări Naționale erau organizate diverse concerte, degustări de vinuri, dansuri și târguri, atunci în acest an vizitatorii vor avea parte de o sărbătoare mai modestă.

Astfel, pe parcursul zilelor de sărbătoare, în Scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului se vor desfășura două expoziții deosebite, dedicate celor mai selecte vinuri moldovenești. De asemenea, oaspeții vor putea surprinde cele mai frumoase momente la un stand deosebit  - Zona Foto "Eu deVIN sărbătoare".

Mai mult, Gheorghe Arpentin a menționat că aproximativ 17 vinării din Republica Moldova au pregătit programe artistice speciale cu prilejul sărbătorii. Cei care doresc să-și petreacă timpul cu un pahar de vin moldovenesc și bucate tradiționale ar trebui să facă rezervare din timp. De asemenea, în unele rețele comerciale vor fi reduceri la sticlele cu vinuri moldovenești, iar cumpărătorii vor avea ocazia să procure cele mai gustoase soiuri de vin la un preț accesibil.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
vin, online, sărbătoare, 2020, Ziua Vinului


Загрузка...
Sputnik

Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție - audio

13
(reînnoit 18:23 01.10.2020)
Peste o sută de moldoveni au participat la Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului”, organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Detalii am aflat de la președintele juriului, Tudor Colac.
Concursul „Povestitorii satului”, la prima ediție

A luat sfârșit Concursul Național „Povestitorii satului” la care au participat aproximativ 200 de povestitori amatori – copii si maturi, care și-au etalat talentul la bancuri, istorii vesele, dialoguri hazlii ș.a. Concursuls-a desfășurat online, iar prestația  participanților a fost evaluată de un juriu profesionist.

"La etapa finală am audiat 122 de povestitori. Mă bucur nespus de mult că oamenii și-au manifestat interesul pentru asemenea concurs. Este o dovadă că în comunitățile noastre se păstrează cu grijă istoria limbii în formele ei mai arhaice, cu dialecte. Am primit o satisfacție enormă", a declarat pentru Sputnik doctorul în etnologie și maestrul în arte Tudor Colac.

Potrivit lui, în cadrul acestui concurs concurenții au evoluat la două categorii de vârstă. Astfel, copiii și adolescenții au prezentat un program (până la 10 minute) ce valorifică folclorul copiilor, specific locului de baștină (ghicitori, cimilituri, numărători, invocări, poezii populare pentru copii, legende, snoave, întâmplări).

Participanții din cea de-a doua categorie – maturii, au prezentat un program (până la 15 minute) în care au relatat snoave, poezii populare, întâmplări, legende, toasturi, strigături, proverbe, zicători, ghicitori, descântece ș.a.

Concursul național de folclor literar „Povestitorii satului” a fost organizat pentru prima dată, însă organizatorii au dat asigurări că evenimentul se va desfășura și în următorii ani, nu doar online.

Mai multe informații despre concurs aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
concurs, povești pentru copii, povești


Загрузка...
Islamiști

Parisul și Moscova: în Karabah au fost trimiși teroriști

29
(reînnoit 20:02 01.10.2020)
Parisul și Moscova susțin că teroriștii din Siria și Libia au fost trimiși în zona conflictului din Karabah pentru a participa la acțiunile militare.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentat informațiile potrivit cărora insurgenți din Siria au fost trimiși în zona Karabahului de Munte.

“Dispunem de astfel de informații. O astfel de informație există și a fost prezentată în presă sub formă de materiale din rețele de socializare și articole, însă făcând un astfel de comentariu, care a fost publicat pe site-ul MAE, noi, desigur, dispunem de propriile informații”, a menționat Zaharova.

Anterior, diplomația rusă a declarat că Moscova este îngrijorată de informațiile despre expedierea în Karabah a insurgenților din cadrul formațiunilor paramilitare ilegale, în special din Siria și Libia. Autoritățile ruse au îndemnat șefii statelor interesate să întreprindă toate măsurile pentru a nu admite participarea în conflict a teroriștilor și mercenarilor străini, precum și să-i retragă imediat din regiune.

Despre expedierea insurgenților din Siria în autoproclamata republică pentru a participa la acțiunile militare a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron, în ajunul summitului UE. Potrivit lui, membrii “grupărilor jihadiste au părăsit teatrul de operațiuni militare din Siria pentru a se alătura acțiunilor din Karabah”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
Siria, teroriști, Karabah
Tematic
CS al ONU, declarație privind situația din Nagorno-Karabah


Загрузка...