Ilașciuc Natalia

Ca n-o dați în bară: Criterii după care conduceți la alegerea unui service auto

68
(reînnoit 19:28 05.09.2020)
În situația în care autoturismul vostru se defectează și are nevoie de intervenții specializate, alegerea unui atelier de reparație a mașinilor se poate dovedi a fi dificilă. Astăzi există foarte multe astfel de puncte, însă nu toate oferă servicii de calitate.
Ca să nu o dați în bară: Criterii după care să vă conduceți la alegerea unui service auto

Unii șoferi ajung în situații neplăcute după ce apelează la specialiștii din cadrul atelierelor de reparație a mașinilor. Adesea, după această intervenție, șoferul depistează mai multe probleme decât avea anterior vehiculul.

Astfel, există o listă de elemente care ar trebui luate în considerare înainte de a opta pentru un prestator de serviciu de reparații auto.

Potrivit inspectorului principal din cadrul Direcției Control Metrologic al Agenției Protecției Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Natalia Ilașciuc, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să vă informați preventiv despre serviciile pe care le prestează agentul economic. Mai mult, atunci când doriți să vă programați la un service-auto, atrageți o deosebită atenția ca toate actele să fie afișate pe un panou informativ, accesibil publicului.

"Trebuie să vă informați dacă persoana în cauză deține actele în regulă, adică dacă are o autorizație în acest domeniu. Documentați-vă despre faptul dacă are un personal calificat pentru a efectua lucrările, dacă deține echipamentul și utilajul necesar, care trebuie să fie legalizat metrologic în modul stabilit de actele legislative", a remarcat Ilașciuc.

Mulți agenți economici practică chiar înșelăciunea și de fapt consumatorul solicită o lucrare, dar în realitate se trezește cu situația când trebuie să achite niște tarife pentru servicii pe care nu le-a solicitat inițial.

"În cazul în care agentul economic recepționează automobilul spre a-i fi efectuată reparația, acesta este obligat să emită o notă de comandă unde trebuie să fie descrisă toată informația, începând de la denumirea agentului economic, piesele care urmează să fie înlocuite și lucrarea care urmează a fi efectuată", a subliniat specialistul.

De menționat este că, după efectuarea lucrărilor, agentul economic trebuie să vă emită un certificat de garanție pe un termen de cel puțin 6 luni pentru serviciul pe care l-a prestat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
mașină, reparație, service
Tematic
Ioniță: Pe timp de criză, 250 de mii de moldoveni își țin automobilele în garaj
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

120
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

56
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...