Angela Cutasevici

Programul de activitate al grădinițelor din Chișinău va fi extins: Iată de când

183
(reînnoit 09:42 29.01.2021)
De luni, 7 septembrie, programul de activitate al grădinițelor din Chișinău va fi extins, iar numărul de copii permis pentru frecventarea instituțiilor preșcolare la fel se va majora. Despre acest lucru a anunțat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.
Grădinițele din Chișinău își vor extinde programul de activitate: Iată din ce zi

Mai mulți părinți din Capitală le-au transmis o solicitare în scris autorităților prin care cer ca să fie redeschise toate grădinițele în regim normal. Asta pentru că, din cauza programului redus și frecventării în cicluri, părinții nu pot merge la serviciu și riscă să rămână fără un loc de muncă, iar alții sunt nevoiți să-și lase copiii fără supraveghere.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, viceprimarul Capitalei în domeniile sănătății, educației, asistenței sociale și drepturilor copilului, Angela Cutasevici, a declarat că autoritățile țin cont de solicitările părinților, iar unele acțiuni în acest sens au fost deja întreprinse.

"A fost solicitarea de a extinde programul de activitate al grădinițelor. Noi deja de luni vom avea programul extins și va fi permisă frecventarea unui număr mai mare de copilași în grădinițe. Micuții se află acum la grădiniță până la ora 15:00. De săptămâna viitoare vor fi de la 7:30 până la 17.30. Dialogul continuă și așteptăm propunerile părinților, formulate în scris", a spus viceprimarul.

De asemenea, Angela Cutasevici a lăsat să se înțeleagă că adulții trebuie să fie solidari în această perioadă și să acționeze pentru minimizarea riscurilor de îmbolnăvire. 

Anterior, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, Angela Cutasevici a precizat că 130 de instituții preșcolare au primit aviz pozitiv din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și s-au redeschis. Două sunt acum închise pentru că se află în carantină. Acestea se vor redeschide după ce personalul va ieși din izolare. Doar o grădiniță-creșă nu a primit avizul ANSA. 

Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că toți directorii grădinițelor au ținut cont de instrucțiunile pentru reluarea activității instituțiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

183
Tagurile:
părinți, activitate, program, grădinițe
Tematic
Grădinițele din Chișinău sunt deschise, dar nu pentru toți: Iată cum sunt frecventate
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

55
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

56
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”