Irina Tizu

Își doresc o viață mai bună: Iată cu ce inițiative vin Consiliile de Tineret din Moldova

110
(reînnoit 15:30 04.09.2020)
În localitățile din Republica Moldova au fost create mai multe Consilii de Tineret. Despre implicarea tinerilor din localitățile rurale în activitățile sociale și culturale, inclusiv despre Forumul Tinerilor, aflați de la coordonatoarea de proiecte Irina Tizu.
Își doresc o viață mai bună: Iată cu ce inițiative vin Consiliile de Tineret din Moldova

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, coordonatoarea de proiecte Irina Tizu a menționat că o acțiune importantă în care sunt antrenate Consiliile de Tineret este elaborarea recomandărilor privind planul de acțiuni și bugetul APL pe componenta tineret, acesta fiind o etapă de consultare a tinerilor din diverse localități în privința problemelor care îi vizează.  

În luna august, Consiliile de Tineret din cadrul Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM) au desfășurat peste 15 Forumuri ale Tinerilor în localitățile în care își desfășoară activitatea - Drochia, Ocnița, Orhei, Ialoveni, Ungheni, Chișinău ș.a. Potrivit Irinei Tizu, scopul forumului este de a discuta rezultatele unui sondaj, desfășurat anterior, cu privire la necesitățile tinerilor din localitate.

"Forumurile Raionale și Municipale ale Tinerilor constituie platforme de dialog prin care ne-am propus să mobilizăm tinerii din localități, reprezentanți ai societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau tangibile cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și intervin cu propuneri cum acestea ar putea fi soluționate", a relatat tânăra.

Un exemplu în acest sens este desfășurarea Forumului Tinerilor în raionul Ialoveni, care a avut loc în data de 22 august curent. În cadrul Forumului au fost prezentate rezultatele Sondajului cu privire la necesitățile tinerilor din Ialoveni și concluziile pe fiecare segment, au avut loc dezbateri și propuneri pe marginea subiectelor abordate.

"Pentru identificarea soluțiilor și recomandărilor vizavi de rezultatele sondajului, au fost organizate ateliere de lucru cu diverse tematici: Educație și formare: Voluntariat, Timp liber, Agrement; Educația pentru sănătate. Comportament deviant; Tinerii și angajarea în câmpul muncii; Participarea tinerilor în procesul decizional la nivel local", a remarcat Irina Tizu.

În urma prezentării rezultatelor din cadrul atelierelor de lucru, Forumul s-a finalizat cu elaborarea și aprobarea Rezoluției Tinerilor, care include soluțiile identificate de către ei pe fiecare segment, iar ulterior acestea va fi prezentată Autorităților Publice Locale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Consiliu, Forum, proiecte, tineri
Zinaida GRIBINCEA

Stresul dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

6
(reînnoit 16:36 27.09.2020)
Situațiile stresante fac parte din viața de zi cu zi și nu pot fi întotdeauna evitate. De aceea este important să cunoașteți cum să le faceți față și să treceți cât mai ușor peste momentele mai puțin plăcute cu care vă confruntați.
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

Stresul este un răspuns fizic al organismului la anumiți factori de mediu, este o stare de tensiune care poate îmbunătăți gradul de reacție în anumite situații, însă poate determina și îmbolnăviri grave. Prevenirea și gestionarea stresului nu înseamnă eliminarea completă a acestuia, ci doar a stresului inutil.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, stresul este generat de modul haotic de viață pe care îl trăiesc oamenii și modului în care aceștia răspund sarcinilor cotidiene.

"Probleme din viața personală, probleme la serviciu pe care nu avem curajul să le exprimăm, informațiile cu tentă negativă care sporesc nivelul de anxietate – orice factor social pe care noi îl interiorizăm și îi dăm o importanță semnificativă ne poate afecta calitatea vieții și va determina un nivel scăzut de stres", a spus psihologul.

Zinaida Gribincea susține că fiecare persoană răspunde diferit la factorii de stres. Problema vine totuși din interior – pentru cineva o situație banală poate genera nervozitate și stres, pe când celălalt pune accent pe rezolvarea problemei și găsește un echilibru emoțional.

Psihologul afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
psiholog, stres la locul de muncă, stresul te îmbolnăvște, stres


Загрузка...
Diana Crudu

Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

17
(reînnoit 16:36 27.09.2020)
Anul 2020 este unul complicat pentru agricultori, atât pentru cei care cultivă cereale, cât și pentru cei care cresc fructe și legume.
Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, activista civică și producătoarea Diana Crudu a remarcat că anul curent este unul foarte dificil pentru fermierii noștri.

Este anul supraviețuirii în care agricultorii trebuie să se foxeze și să nu falimenteze.

Drept exemplu, Diana Crudu a relatat o situație tristă cu care s-a confruntat un producător de prune, însă cu asemenea situații se confruntă zeci de agricultori din țara noastră.

"Un producător de prune a relatat că de pe16 hectare a recoltat doar trei pomi. Nu a avut niciodată în activitatea lui o roadă compromisă practic în totalitate precum în acest an. Este un an extrem de dificil", a spus interlocutoarea.

Cât privește subvențiile oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru culturile agricole compromise de secetă, Diana Crudu susține că acestea nu acoperă toate necesitățile agricultorilor. Cu toate acestea, orice ajutor din partea statului este binevenit la moment.

"Subvențiile nu acoperă nici măcar 50 la sută din costurile care le-au avut, dar orice ajutor este binevenit. Agricultorii au nevoie să-și cumpere motorină, fertilizanți, semințe ș.a.", a subliniat ea.

Amintim că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a oferit, în baza dosarelor prezentate de către agricultori, 1500 de lei pentru un hectar de grâu compromis, 1530 pentru un hectar de orz de toamnă sau 1620 de lei pentru terenurile reînsămânțate. În cazul rapiței compensația este de 2100 de lei. Dosarele la AIPA pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de grupa I au putut fi depuse până pe 18 septembrie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
roadă, producător, 2020, agricultură, Agricultori


Загрузка...