Viorel Prisacari

Educația pe timp de pandemie: Cât de corectă a fost decizia privind deschiderea școlilor

209
Numărul cazurilor de coronavirus în Republica Moldova crește de la o zi la alta. Indicatorii din ultimele zile au depășit recordurile anterioare. Care sunt prognozele specialiștilor, inclusiv în contextul redeschiderii instituțiilor de învățământ?
Educația pe timp de pandemie: Cât timp copiii vor merge la școală

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, a menționat că dacă oamenii nu vor respecta măsurile impuse de autorități, atunci răspândirea coronavirusului va continua și va lua amploare.

"Există o categorie de oameni care nici până în prezent nu cred în acest virus, iar alții nu respect măsurile simple, dar atât de necesare de prevenire a infecției. Suntem în secolul 21 când cunoaștem atât de multe despre virușii care nu se văd cu ochiul liber, când putem să minimalizăm riscurile de răspândire, nu ne rămâne decât să respectăm unele reguli atât de simple și importante pentru toți", a declarat Viorel Prisacari.

Cât privește decizia de redeschiderea instituțiilor de învățământ, în contextul pandemiei COVID-19, Viorel Prisacari consideră că aceasta este o decizie corectă, iar dacă în cadrul instituțiilor de învățământ vor fi respectate toate recomandările autorităților, atunci procesul de învățământ va putea fi organizat cu prezența fizică și în condiții de pandemie.

"Este o decizie corectă. Nu poți sta în permanent acasă. Sunt niște procese de învățământ. Lumea trebuie să activeze. După opt luni de luptă cu virusul trebuie să ne învățăm să prevenim virusul și să nu admitem răspândirea infecției în rândul copiilor. Cunoaștem modul de transmitere a infecției, simptomele, măsurile de prevenire – masca, aerisirea încăperii, distanța socială, avem metode de testare și tratament. Cunoaștem tot – de ce trebuie să stăm în casă?", a conchis Viorel Prisacari.

De menționat este că numărul total al persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova este de peste 37 mii, dintre care peste 26 mii de persoane au fost vindecate. În ultima perioadă se observă o creștere a numărului de persoane testate pozitiv, vârsta medie fiind de 46,5 ani. În același timp, crește și numărul de cazuri la copii – fiind înregistrate peste 2073 de cazuri. Cea mai afectată vârstă este de la 11 până la 17 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
școală, coronavirus
Lucia Tăut

Satele Moldovei: Cum vor dezvolta localnicii turismul

52
(reînnoit 17:27 26.09.2020)
Mai există o speranță. Unii oameni de la sate doresc să-și transforme gospodăriile în pensiuni pentru a-i primi pe turiștii moldoveni și pe cei din străinătate.
Satele Moldovei: Cum vor dezvolta localnicii turismul

În această vară am avut frumoasa ocazie să redescoperim destinațiile turistice din țara noastră. Cu siguranță, mulți moldoveni au rămas impresionați de locurile fantastice și deosebite din Moldova, mulți dintre ei nici nu au intuit că există asemenea destinații.

De exemplu, Lucia Tăut a cutreierat Republica Moldova în lung și-n lat. Și-a propus să aleagă un program activ, sănătos și captivant care presupune promovarea mișcării în aer liber, formarea stilului sănătos de viață și legătura cu natura. Astfel, una dintre activitățile preferate au devenit drumețiile.

"Am descoperit peisaje absolute extraordinare. Îi îndemn pe toți să iasă din zona de confort și să pornească la drum", a spus ea.

Totodată, Lucia Tăut a mărturisit că întotdeauna a fost fascinată să afle istoriile de viață ale oamenilor, iar în această vară a avut prilejul să întâlnească oameni cu adevărat deosebiți. Și unde dacă nu în satele Moldovei ar putea să-și îndeplinească această dorință.

"Este adevărat și trist că multe sate au rămas pustiite, dar am vizitat și multe localități în care oamenii speră să-și dezvolte o mică afacere. Oameni doresc să-și transforme locuința într-o pensiune, într-un loc unde vor putea să găzduiască turiști. Mai avem o speranță", a punctat ea.

Lucia Taut a mai adăugat că în acest an turismul local a cunoscut posibilități de dezvoltare și perspective.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
turism, Moldova, sate


Загрузка...
Abraș Marcel

Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

124
(reînnoit 18:36 26.09.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI" șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a explicat pașii pe care trebuie să le urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova.

Pentru a ne menține o inimă sănătoasă medicul Marcel Abraș a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat specialistul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să ne menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, fructele și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația conține foarte puține fructe și legume", a specificat interlocutorul.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul. De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat "astăzi ești "în vogă", iar mâine poți fi pacient cardiac", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
medic, boli cardiovasculare, inimă


Загрузка...
O nouă medalie la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeget: Duetul Daniela Cociu și Maria Olărașu au cucerit argintul pe distanța 500 metri, cu rezultatul 2:01.19.

VIDEO: Daniela Cociu și Maria Olărașu, argint la Cupa Mondială

0
(reînnoit 14:55 27.09.2020)
O nouă medalie la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeget! Duetul Daniela Cociu și Maria Olărașu au cucerit argintul pe distanța 500 de metri, cu rezultatul 2:01.19.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Elevele campionului olimpic Victor Reneiski au fost întrecute de ucrainencele Liudmyla Luzan și Anastasia Chetverikova (1:58.81). Podiumul a fost completat de Karen Roco și Maria Mailliard din Chile (2:02.91).

Daniela Cociu și Maria Olărașu au câte 20 de ani. Anul trecut ele au concurat și la Jocurile Europene de la Minsk.

Acum obiectivul lor este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Calificările vor avea loc în luna mai a anului viitor.

La Cupa Mondială din Ungaria, Moldova a mai cucerit o medalia de aur prin Serghei Tarnovschi. El s-a impus pe distanța de 1000 de metri cu rezultatul 3:51.33.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Cupa Mondiala, Caiac-Canoe, argint


Загрузка...