Alexei Ceban

Campanie de promovare a vaccinării: Cu câte procente a scăzut rata de vaccinare a copiilor

62
Rata de vaccinare a copiilor până la un an a scăzut cu 10 la sută în ultimii 15 ani. Specialiștii atenționează că există riscul creșterii cazurilor de infecții grave, care pot fi prevenite doar prin imunizare.
Campanie de promovare a vaccinării: Cu câte procente a scăzut rata de vaccinare a copiilor

În acest sens, pentru a evita aceste consecințe, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, a lansat campania de informare "Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul! ".

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, şeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatol Melnic, a menționat că prin intermediul materialelor și acțiunilor planificate în cadrul campaniei, autorii campaniei își propun să informeze cetățenii despre necesitatea vaccinării, riscurile la care se expun dacă evită imunizările și vor combate miturile și informațiile false.

"Aceasta este o campanie de informare masivă în care dorim să atenționăm despre necesitatea și siguranța vaccinării. Foarte mulți cred în zvonurile și miturile care se vehiculează. De exemplu, sunt mai credibile zvonurile că vaccinurile împotriva virusului papiloma uman duc la infertilitate, pe când savanții din Canada au demonstrat că datorită acestor imunizări fertilitatea crește cu 13 la sută", a declarat invitatul.

Potrivit lui Anatol Melnic, nu doar rata de vaccinare a copiilor până la un an a scăzut simțitor. Mulți copii de vârstă preșcolară și adolescenții nu au fost vaccinați contra multiplelor infecții.

"Pentru copiii de doi ani rata de vaccinări cuprindere 79 la sută, 7 ani - 77 procente, iar adolescenții de 15 ani - 73 la sută. Cel mai anevoios merge vaccinarea contra virusului papiloma uman, cu care sunt vaccinate doar fetele de la zece ani. Rezultatele sunt foarte slabe - doar 34 la sută din fete au administrat vaccinul", a precizat el.

În același timp, specialistul a remarcat că în primele șapte luni ale anului curent, rata de vaccinare este cea mai mică din ultimii ani. Una din cauze este și pandemia, întrucât pe parcursul a două luni a fost suspendat procesul de vaccinare programată, iar îndată ce au fost reluat procesul, unii părinți rămân îngrijorați de faptul că există riscul de infectare cu COVID a copiilor în instituțiile medicale.

De menționat că Organizația Mondială a Sănătății recomandă țărilor să asigure o acoperire vaccinală de 95 la sută pentru crearea imunității colective. Republica Moldova se află astăzi la limita de 90 procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, copii, campanie, vaccin
Ian Lisnevschi

Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

37
(reînnoit 21:41 30.09.2020)
Salarii și pensii mai mari – asta promit unii candidați la alegerile prezidențiale. Ce promisiuni pot face în realitate politicienii și care sunt de fapt atribuțiile președintelui?
Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a declarat că unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării. Unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

"Președintele nu are aceste atribuții decât dacă nu are susținerea Parlamentului, care va accepta aceste majorări numai în condițiile în care președintele are o conlucrare bună cu Legislativul", a explicat Lisnevschi.

În opinia politologului, o declarație reală pe care poate și trebuie să o facă candidații la funcția de președinte este să promită că vor respecta și vor apăra imaginea Republicii Moldova.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

CEC a înregistrat până în prezent șase pretendenți la fotoliul de șef al statului. Este vorba de președinta PAS Maia Sandu, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
președinte, candidați, alegeri prezidenţiale
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură


Загрузка...
Maia Bănărescu

Frecventarea școlilor și grădinițelor: Este sau nu riscantă?

45
(reînnoit 21:03 30.09.2020)
În ce măsură sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate, în condițiile în care frecventează școlile și grădinițele? Iată ce spune avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.
Cum sunt respectate drepturile copiilor la educație și sănătate

Copiii au revenit în școli și grădinițe, având un program aproape similar cu cel de înaintea pandemiei.

La școală orele au o durată de 45 de minute, și nu de 30 cum era la începutul anului de studii. Pe de altă parte, în fiecare zi,â în Republica Moldova sunt înregistrate tot mai multe cazuri de coronavirus, iar experții susțin că odată cu sezonul rece numărul va fi și mai mare.

Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, decizia autorităților de a permite frecventarea instituțiilor de învățământ în această perioadă este una bună, dar în același timp foarte riscantă.

"În aceste condiții, la reîntoarcerea copiilor în instituțiile preșcolare și școlare, s-a pus accentul pe asigurarea dreptului la educație. În opinia mea, și forma alternativă la distanță este la fel asigurarea  dreptului la educație, dar s-a decis reîntoarcerea copiilor în bănci. Cred că este o decizie asumată a Comisiei de Sănătate Publică și trebuie de impus reguli foarte stricte față de societate, copii, managerii instituțiilor", a declarat într-un interviu pentru Sputnik avocatul poporului pentru drepturile copilului.

De menționat este că în data de 21 septembrie autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, iar 1 668 de copii fac studii online. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din întreaga țară. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
sănătate, educație, Drepturile copilului, avocat


Загрузка...