Микрофон в студии радио Sputnik

Cui îi mulțumește compozitorul Anatol Chiriac pentru Premiului Național 2020

118
(reînnoit 19:29 02.09.2020)
Unul dintre proaspeții Laureați ai Premiului Național este binecunoscutul compozitor – Anatol Chiriac – un nume emblematic în cultura noastră muzicală. Maestrul ne-a mărturisit despre semnificația acestei distincții în cariera muzicală impresionantă pe care o are.
Cui îi mulțumește compozitorul Anatolie Chiriac pentru Premiului Național 2020

Cele mai marcante personalități din diverse domenii - știință, tehnologie, cultură, artă și medicină - au fost distinse cu Premiul Național 2020. Printre aceștia se numără și compozitorul Anatol Chiriac – premiat pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea artei muzicale naționale.

Cunoscutul compozitor a dezvăluit că această apreciere a meritelor de o viață întreagă are de fapt o semnificație deosebită în cariera lui, întrucât de mai bine de 45 de ani se dedică în totalitate artei.

"Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest premiu. Este o totalizare a tuturor eforturilor pe care le-am depus pe tărâmul muzicii – un tărâm atât de anevoios, dar atât de dulce. De 45 de ani scriu muzică și mă bucur că munca mea este apreciată", a declarat Anatol Chiriac pentru Sputnik compozitorul.

Anatol Chiriac a absolvit în anul 1979 Conservatorul de Stat "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). După absolvire, a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău. A debutat în calitate de compozitor cu piesa "De-aş avea…" pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretată de Ştefan Petrache. Pe parcursul anilor 1978 - 1980, a fost conducătorul formaţiei de muzică uşoară a Sofiei Rotaru, iar în anul 1987 și-a creat propria formaţie "Anatol Chiriac", cu care a avut mai multe turnee prin ţară şi străinătate.

Multe dintre cântecele sale au devenit şlagăre - "Romantică", "Primăvara va veni", "Orele", "Tinereţe ‒ floare", "Cântecul Zamfirei" şi altele, interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu. A colaborat şi cu interpreți de peste hotarele țării: Rusia, Ucraina și România.

Compozitorul a scris cântece pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Teo Chiriac, Anatol Ciocanu etc. A compus muzică la filmele pentru copii, precum şi o mulţime de piese instrumentale, una dintre cele mai cunoscute fiind intitulată "Mihaela", transmisă zilnic, în perioada sovietică, în cadrul programului televizat unional "Vremea".

Anatol Chiriac este laureat al Premiului pentru tineret "Boris Glavan" și a fost decorat cu medalia "Meritul Civic".

De menționat este că în acest an, în domeniul culturii, au fost acordate în total cinci premii. Totodată, printre laureați sunt mai mulți medici și colective din cadrul instituțiilor medico-sanitare. Premiul Național, în valoare de 100 mii lei, se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate remarcabile ce au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării pe plan internațional și au avut un impact considerabil asupra progresului științific.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
compozitor, 2020, Premiul Naţional
Tematic
Premiul Național 2020: Șase distincții, decernate medicilor și instituțiilor medicale
Oltea Boldureanu

Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

72
(reînnoit 18:19 27.09.2020)
Ascultați-vă organismul! Răcelile frecvente, tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, durerile de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, durerile musculare și articulare sunt cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute.
Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor, a bacteriilor și a altor elemente care vă pot afecta starea de sănătate. Tocmai de aceea, este important să aveți o imunitate bună dacă vă doriți să vă mențineți mereu în formă.

Potrivit nutriționistului Oltea Boldureanu, stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. O persoană cu imunitate bună nu este predispusă la apariția anumitor boli.

"Stresul este un factor puternic de distrugere al organismului. În viața de zi cu zi apar diverse probleme, însă depinde de modul în care percepem stresul. Îl putem primi ca o ocazie de a crește sau o ocazie de a ne închide în sine și a ne îndepărta. Astfel, organismul se epuizează și apar diverse boli foarte complicate, cauzate de stres", a declarat în studioul Sputnik Moldova Oltea Boldureanu.

Totodată, organismul omului are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.

"Detoxifierea organismului este necesară fiecărui om, întrucât aceasta este, poate, singura soluție prin care putem purifica organismul de toxine într-un mod natural și eficient. Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.

De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar. În același timp, nutriționista afirmă că orice exercițiu fizic poate ajuta la întărirea imunității astfel încât omul să se simtă plin de energie și vitalitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
stres, imunitate, detoxifiere


Загрузка...
Zinaida GRIBINCEA

Stresul dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

57
(reînnoit 18:07 27.09.2020)
Situațiile stresante fac parte din viața de zi cu zi și nu pot fi întotdeauna evitate. De aceea este important să cunoașteți cum să le faceți față și să treceți cât mai ușor peste momentele mai puțin plăcute cu care vă confruntați.
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim

Stresul este un răspuns fizic al organismului la anumiți factori de mediu, este o stare de tensiune care poate îmbunătăți gradul de reacție în anumite situații, însă poate determina și îmbolnăviri grave. Prevenirea și gestionarea stresului nu înseamnă eliminarea completă a acestuia, ci doar a stresului inutil.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, stresul este generat de modul haotic de viață pe care îl trăiesc oamenii și modului în care aceștia răspund sarcinilor cotidiene.

"Probleme din viața personală, probleme la serviciu pe care nu avem curajul să le exprimăm, informațiile cu tentă negativă care sporesc nivelul de anxietate – orice factor social pe care noi îl interiorizăm și îi dăm o importanță semnificativă ne poate afecta calitatea vieții și va determina un nivel scăzut de stres", a spus psihologul.

Zinaida Gribincea susține că fiecare persoană răspunde diferit la factorii de stres. Problema vine totuși din interior – pentru cineva o situație banală poate genera nervozitate și stres, pe când celălalt pune accent pe rezolvarea problemei și găsește un echilibru emoțional.

Psihologul afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
psiholog, stres la locul de muncă, stresul te îmbolnăvște, stres


Загрузка...
Vladimir Putin

Premierul Armeniei l-a sunat pe Putin

62
Prim-ministrul Armeniei l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin pentru a discuta despre situația creată în zona Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi oficiali au discutat despre agravarea situației din zona de conflict din Karabahul de Munte, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

„La inițiativa părții armene, a avut loc o discuție telefonică între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean. A fost abordat subiectul tensionării situației în zona conflictului Karabahului de Munte”, se spune în comunicat.

Putin și-a exprimat o îngrijorare față de reluarea confruntărilor militare de proporții în Karabahul de Munte.

Ambele părți au subliniat importanța depunerii tuturor eforturilor pentru a nu admite escaladarea situației în Karabah, iar cel mai important lucru este încetarea acțiunilor militare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Karabahul de Munte, razboi, Putin, Armenia


Загрузка...