Ion Ștefăniță

Patrimoniu nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști

404
(reînnoit 11:50 31.08.2020)
Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, susține că țara noastră deține un patrimoniu divers și bogat, însă, din păcate, nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare.
Patrimoniul nevalorificat în satele Moldovei: Casele vechi ar putea atrage mii de turiști

În acest sens, Ion Ștefăniță a inițiat recent un proiect cultural "Renaștem satele Moldovei" care își propune reabilitarea caselor țărănești din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Potrivit lui, ideea de a demara acest proiect îl urmărește de mai mulți ani, iar de mai bine de câteva luni a făcut deja primii pași pentru a-și realiza acest vis.

"Am decis să cumpăr o gospodărie din Molovata Nouă. Am descoperit că are o autenticitate impresionantă, însă evident este nevoie de a fi reabilitată și maximum într-un an de zile îmi doresc să putem deschide poarta gospodarilor moș Pintilie și mătușii Eudochia care au locuit acolo. Din 1988, în această casă nu a stat nimeni, evident că era în ruine. Am început lucrările de reabilitare, restaurare și amenajare", a declarat pentru Sputnik Ion Ștefăniță.

Mai mult, Ștefăniță spune că atunci când a pornit acest proiect nu a mizat pe ajutorul unor structuri ale statului, iar toate lucrările pe care le-a efectuat până acum au fost făcute din cont propriu.

"Mesajul acestui proiect este să atragem o atenție sporită asupra satelor Moldovei. Îmi doresc ca proiectul ”Renaștem satele Moldovei” să devină un program guvernamental, sub egida prim-ministrului, președintelui. Satele noastre au un potențial nevalorificat și dacă vrem să dezvoltăm durabil această țărișoară, trebuie să începem de la ele", a subliniat el.

Mai mult, Ștefăniță spune că a mai găsit câteva locuințe vechi care l-au determinat să facă chiar un complex muzeal în aceeași localitate. Cea de-a treia etapă a proiectului pe care Ion Ștefăniță și-a propus să o realizeze este o conexiune între cinci sate din această zonă, care ar putea fi incluse într-un circuit turistic. Este vorba despre Molovata Nouă, Molovata Veche, Oxentea, Ustia, Roghi și Holercani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

404
Tagurile:
Ion Ștefăniță, turism, Moldova, sate
Tematic
Dramatic: Case părăsite în Moldova, în valoare totală de patru miliarde de euro
Casele părăsite de la sate pot deveni adevărate bijuterii turistice : Foto
Lidia Kulikovschi

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

7
(reînnoit 12:46 20.09.2020)
Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
tineri, bibliotecă, cărți
Tematic
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

145
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...