Lecțiile pe care le-a oferit instruirea online: Declarația unui dascăl cu experiență

800
(reînnoit 18:27 31.08.2020)
Anul de studii 2019-2020 a fost unul complicat atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Ce lecții de viață au însușit în această perioadă, care au fost dificultăţile și provocările învăţământului la distanţă am aflat de la profesoara Veronica Pârlea-Conovali.
Lecțiile pe care le-a oferit școala online: Declarația unui dascăl cu experiență

În premieră, în urma suspendării procesului educațional în școli, profesorii din mai multe instituții de învățământ din țară au desfășurat procesul de instruire online, utilizând aplicațiile mobile. Dascălii recunosc că au depus eforturi considerabile pentru a învăța copiii la distanță, aceasta fiind o mare provocare atât pentru ei, cât și pentru elevi.

"A fost un an complicat. Din data de 11 martie am desfășurat lecțiile online. De dimineață și până seara stăteam în fața calculatorului pentru a fi în contact permanent cu elevii. A fost foarte obositor pentru că am avut un regim mai solicitant decât se obișnuia anterior", a declarat pentru Sputnik profesoara de istorie Veronica Pârlea-Conovali.

Cu toate acestea, profesoara cu o experiență de aproape 30 de ani de activitate pedagogică a remarcat faptul că, datorită implicării autorităților și eforturilor comune depuse de către cadrele didactice, părinți și elevi, au reușit totuși să se conformeze unor reguli și să facă față situației, iar anul de studii s-a încheiat cu succes.

Examen
© Sputnik / Кирилл Каллиников

"Ministerul Educației a dirijat situația foarte bine și mereu a fost în contact cu instituțiile de învățământ, oferindu-ne informația necesară privind desfășurarea procesului de studii și examenelor", a subliniat profesoara.

Mai mult, Veronica Pârlea-Conovali susține că în această perioadă profesorii din țară au progresat la capitolul competențe digitale, dar și elevii au învățat să utilizeze rațional calculatoarele.

"Elevii au devenit mult mai responsabili. Cei care nu aveau acces permanent la Internet găseau diverse modalități pentru a transmite temele pentru acasă. Noi, profesorii, am fost toleranți și am fost în permanentă comunicare cu toți", a menționat ea.

Întrebată dacă sistemul online de studii ar putea fi aplicat în viitor în Republica Moldova, profesoara de istorie a spus că, deocamdată, forma de studii online nu poate înlocui învățământul tradițional, unde există un contact permanent între elev și profesor, însă în situații de criză această formă de învățământ este o soluție bună.

De menționat este că, de la 1 septembrie curent, procesul educațional va fi reluat în incinta instituțiilor de învățământ, cu condiția că acestea vor respecta instrucțiunile de prevenire a riscurilor de infectare. 

Ministerul Educației a prezentat șapte modele de organizare a procesului educațional 2020-2021. Potrivit datelor prezentate de instituția de resort, din numărul total de 1249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private, modelul unu - prezența la școală 100% a fost ales de 779 de instituții de învățământ. Modelul doi, - învățarea pe schimburi, a fost ales e 119 instituții. Modelul trei - învățarea combinată, zile de prezență și zile la distanță, a fost ales de patru instituții. Modelul patru, învățarea pe grupe, 50% de copii în clase, 50% de copii de la distanță, a fost selectat de 17 instituții. Modelul cinci - alternanță, pe săptămâni, a fost ales de 15 instituții. Modelul șase, exclusiv online, a fost ales de 0 instituții.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

800
Tagurile:
Ministerul Educaţiei, elevi, profesori, tehnologii informaționale, regim online, studii
Tematic
Relansarea procesului educațional în condiții de pandemie: Ajustarea condițiilor - detalii
Nu toate școlile sunt pregătite pentru noul an școlar: Ce spune Ministerul Sănătății
Ana Codreanu

Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

37
(reînnoit 07:38 18.09.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul-psihiatru pentru copii Ana Codreanu a vorbit despre cauzele suicidului printre copii și măsurile de prevenire a fenomenului.
Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. În fiecare an, aproximativ 500 de persoane își curmă viața recurgând la suicid. Îngrijorător este faptul că acest gest îl comit tot mai mulți copii și adolescenți.

Potrivit medicului-pishiatru Ana Codreanu, patologiile psihice (depresia ș.a.) sunt printre esențilele cauze ale suicidului în rândul adolescenților, urmate de alți factori precum ar fi neglijența din partea celor apropiați sau abuzul. Astfel a descris specialistul comportamentul copiilor care au gânduri suicidare.

"Sunt niște semne care ne arată că ceva nu este în regulă. Neglijarea înfățășirăii personale, schimbări în comportament, fuga de acasă, consumul de alcool sau droguri, dezinteres față de activitățile care-i aduceau plăcere, declin în activitatea școlară, simptome somatice (dureri de cap, dureri de stomac) – toate acestea ar trebui să le dea de gândit părinților", a declarat pentru Sputnik Ana Codreanu.

Mai mult, specialistul a remarcat faptul că cel mai frecvent tentativele și ideile de sucid apar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, atunci când în organismul lor au loc schimbări hormonale.

Totuși, sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar.

"Pentru a preveni aceste situații tragice este important să comunicați zilnic cu copilul. Dacă observați schimbări majore în comportamentul lui adresați-vă la specialiști. Fie la psihologul de la școală, apelați la serviciile altor specialiști din domeniu, fie la cele 41 de centre prietenoase tinerilor sau la centrele de sănătate mintală", a menționat medicul-psihoterapeut.

Totodată, Ana Codreanu susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane, în special, asupra copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
psiholog, copii, suicid


Загрузка...
Viorel Sochircă

Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

109
(reînnoit 19:17 17.09.2020)
Autoritatea Națională de Integritate a pornit o serie de măsuri privind declarațiile de avere mai multor funcționari publici. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Logica Puterii".
Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

Să declari că te plimbi cu mașina vecinului, să cumperi case și apartamente cu câteva mii de lei, dar care, de fapt, valorează zeci sau chiar sute de mii de euro, se pară că, este o normalitate pentru Republica Moldova. Acest  lucru a declarat șeful Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Viorel Sochircă.

"Este de mirare când deschizi o declarație și vezi că funcționarul are un salariu decent, la fel și soția acestuia, dar ei declară valoarea automobilului de patru mii de lei. Misiunea inspectorului din cadrul Autorității Naționale de Integritate este să stabileasă dacă nu este o diferență substanțială între veniturile realizate de către subiect și bunurile care au fost dobândite pe parcursul deținerii unei funcții publice", a spus Viorel Sochircă.

Potrivit lui, lacunele din legislație, dar și mușumalizările la care recurg unele persoane publice contribuie la faptul ca acțiunile întreprinse în cadrul controalelor efectuate de ANI să nu aibă mari rezultate.

"Dacă nu vor fi intreprinse măsuri, atunci și în continuare vom avea demnitari care își procură mașini cu cinci mii de lei și au averi pe care nu le pot motiva", a subliniat Viorel Sochircă.

Ce soluții propune Viorel Sochircă aflați din emisiuniunea "Logica Puterii".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
funcționari publici, ANI, avere


Загрузка...
ambuteiaj

Mai bine evitați strada Petricani din Capitală Video

0
Ambuteiaje kilometrice în sectorul Râșcani al Capitalei, pe străzile Calea Orheiului și Petricani, din cauza unul accident care s-a produs în apropiere de magazinul de materiale de construcții Supraten.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accidentul a fost provocat de o autobetonieră, care a trecut de pe o bandă pe alta fără să se asigure și a acroșat un automobil VolkswagenPentru că, în dreptul accidentului, torentul de mașini de pe trei piste a trecut doar pe una, s-a format un ambuteiaj mare, până pe strada Alecu Russo de la hotarul dintre sectoarele Râșcani și Ciocana.

Este de remarcat că deși s-a creat un ambuteiaj kilometric, la fața locului nu era venit nici un echipaj la poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
accident, Petricani, evitate, ambuteiaj


Загрузка...