Maria Dastic

Cumpărături online: Atenție la datele cu caracter personal pe care le oferiți

394
(reînnoit 19:03 29.08.2020)
În ultima vreme cumpărăturile online au devenit tot mai populare în rândul moldovenilor. Cum să nu cădeți în plasa unor situ-ri dubioase și care sunt datele cu caracter personal pe care trebuie să le oferiți – aflați de la reprezentanta CNPDCP Maria Dastic.
Cumpărături online: Atenție la datele cu caracter personal pe care le oferiți

Motivele principale pentru care majoritatea moldovenilor optează pentru shopping-ul online sunt simple: timpul redus în care pot să facă cumpărături și varietatea imensă de produse pe care o oferă Internetul. Iar în contextul răspândirii virusului de tip nou COVID-19, cumpărăturile online au devenit o necesitate pentru majoritatea cetățenilor.

În acest sens, reprezentanta Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Maria Dastic a atenționat că, în special,  în această perioadă dificilă oamenii ar putea cădea pradă unor infractori care ar putea să abuzeze de datele cu caracter personal. Din acest motiv, oamenii trebuie să țină cont de câteva recomandări importante, iar primul lucru la care trebuie să atragă atenția este site-ul de pe care fac cumpărăturile online.

"Este important de atras atenția la anumite elemente: toate site-urile veridice trebuie să aibă  în bara de adresă terminația com sau md. În cazul în care după aceste simboluri există o altă terminație, cu siguranță acel site este o copie a unui site original. Totodată ar trebui să atragem atenția la politica de securitate a site-lui și ce fel de categorii de date cu caracter personal sunt prelucrate de acest site. Trebuie să ne acordăm timp să citim toate aceste informații", a declarat pentru Sputnik reprezentanta CNPDCP.

Un alt aspect important sunt tranzacțiile bancare online, pe care dacă nu cunoașteți cum să le efectuați corect, puteți deveni victima unor acțiuni frauduloase, spune Maria Dastic.

"Atunci când vorbim de tranzacții bancare, datele cu caracter personal sunt: numărul cardului, codul de securitate (cele trei cifre din spatele cardului), parolele unice pe care le primim prin sms-uri, inclusiv numărul de telefon mobil al deținătorului cardului bancar. Pentru a efectua o tranzacție online este necesar să introduceți doar numărul cardului, iar ale informații nu trebuie oferite", a subliniat ea.

Despre unele metode pe care le pot utiliza răufăcătorii pentru a afla datele cu caracter personal aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

394
Tagurile:
cumpărături, date cu caracter personal, online
Tematic
A fost lansată harta online a școlilor și liceelor din Chișinău – iată ce conține
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

121
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

56
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...