Igor Chistol

Actor moldovean care a cucerit publicul din Rusia Iată cum a reușit

155
(reînnoit 11:36 27.08.2020)
Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău, însă popularitatea lui a trecut demult hotarele țării. Cum a reușit să se afirme pe cele mai mari scene din lume, inclusiv în Rusia, aflați chiar de la el.
Actorul moldovean care a cucerit publicul din Rusia – Iată cum a reușit

În data de 27 august este marcată Ziua Filmului Rusesc. Cu acest prilej, actorul și regizorul moldovean Igor Chistol a relatat într-un interviu pentru Sputnik, despre experiența pe care a avut-o pe platourile de filmare și marele scene ale teatrelor din Federația Rusă.

Igor Chistol a absolvit școala superioară de teatru "B. Șciukin" din Moscova. După absolvire a revenit în Moldova, unde a fost aplaudat pe scenele teatrelor din Chișinău, iar despre rolurile pe care le-a avut se vorbește și până astăzi. Unul dintre rolurile pe care le-a jucat cu multă dăruire și suflet și care a impresionat spectatorii a fost cel al Chiriței în comedia "Chirița în provincie".

De mai mulți ani, actorul este implicat în diverse activități la Moscova, acolo unde continuă să participe în proiecte teatrale, dar și să se filmeze în proiecte cinematografice de anvergură. În prezent, moldoveanul muncește la două producții cinematografice, care vor apărea în viitorul apropiat la două posturi de televiziune din Rusia.

"Din cauza pandemiei, filmările au fost stopate o bună perioadă de timp, însă deja revenim câte un pic la regimul obișnuit. Unul dintre proiectele cinematografice mult așteptate este producția Казанова, care urmează să apară în toamna acestui an", a dezvăluit el.

Chiar dacă o mare parte a timpului actorul o petrece peste hotare, Igor Chistol spune că este mereu cu gândul la țara în care s-a născut, unde a copilărit, a studiat și unde și-a început cariera de artist. Actorul are planuri grandioase de viitor și consideră că adevărata cheie a succesului său este studierea în permanență, perseverența și munca asiduă.

Totodată, Igor Chistol susține că Rusia i-a devenit a doua casă, iar faptul că a reușit să se realizeze atât de mult în producția cinematografică rusească se datorează, în mare parte, și atenției pe care o are această țară față de artă, cultură și cinematografie. Igor Chistol joacă pe scenele teatrelor de la Moscova alături de celebri actori ruși precum Marina Diujeva, Igor Dronov, Alexandr Lobanov și alți artiști cunoscuți. Întrebat care este cheia succesului său și cum îi reușește să să implice în diverse proiecte, Igor Chistol a răspuns:

"Cheia succesului meu este studierea în permanență, perseverența și munca zilnică. Vreau să mă simt întotdeauna ca un student, ca un copil care învață ceva nou. Dacă te mulțumești cu ceea ce ai, atunci nu vei crește niciodată", a spus el.

Amintim că Igor Chistol s-a filmat în primului serial detectiv moldovenesc - "Anchetatorul Gorceakova". Serialul "Anchetatorul Gorceakova" este un proiect moldo-ruso-ucrainean în care rolurile principale au fost jucate de actorii populari din Rusia, Moldova și Ucraina. În acest serial, actorul moldovean Igor Chistol a jucat rolul șefului eroinei principale Anna Gorceakova. Producția s-a bucurat de mult succes și a obținut mai multe premii importante.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
teatru film, teatru, Rusia, film, actor
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Moldovenii nu sunt consumatori de cultură

32
(reînnoit 20:48 29.09.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit într-un interviu pentru Sputnik Moldova despre locul culturii în lista de valori a majorității moldovenilor.
Veaceslav Ioniță, despre cultură

În acest an, din bugetul de stat au fost alocate 350 de milioane de lei pentru cultură. Veaceslav Ioniță consideră că investițiile statului în acest domeniu sunt modeste, dar, pe de altă parte, cultura nu prezintă interes sporit nici pentru cetățeni. 

"Este greu de făcut concluzii dacă statul ar putea investi mai mult sau mai puțin, în special în condițiile actualei crize. Problema nu este însă în politicienii care nu investesc, ci în societatea noastră, care nu este consumătoare de produse culturale. (...)10 procente este vina statului care trebuie să întrețină activitatea culturală și 90 la sută - vina noastră. Întrebați-vă când ultima dată ați fost la Filarmonică la spectacol sau la un alt teatru? Fiecare om, dacă ar fi onest, nu ar mai avea obiecții față de politicieni sau altcineva. Biletele sunt ieftine, însă sălile pustii. Care este sensul să faci teatre, dacă niciun om nu vine la spectacol?", a remarcat interlocutorul.

Cu toate acestea, expertul a remarcat că instituțiile culturale au nevoie de suportul statului și nici într-un caz nu trebuie lăsate de izbeliște.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
expert, teatru, buget de stat, cultură


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă se ruineze

68
(reînnoit 20:14 29.09.2020)
Unele instituții culturale din țara noastră au ajuns într-o stare deplorabilă. Acestea pot să se prăbușească în orice moment și prezintă pericol pentru oameni.
Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă să se ruineze

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că 80 la sută dintre clădirile vechi din zona Chișinăului istoric se află într-o stare de degradare și necesită consolidare și restaurare.

În orice clădire este nevoie să fie verificate rețelele inginerești cel puțin o dată la trei ani. Cât privește rezistența edificiului și necesitatea unui proiect de consolidare, sunt necesare verificări cel puțin o dată în zece ani. 

Ion Ștefăniță mai spune că multe instituții culturale necesită a fi restaurate de urgență, în caz contrar am putea deveni martorii unor tragedii. 

"De exemplu, Palatul Național are probleme la nivel de înveliș de acoperiș și trebuie de intervenit cât mai curând. Muzeul Național de Etnografie timp de zece ani a avut aceeași problemă și doar în acest an s-au alocat bani pentru reparație. Patrimoniul Industrial Moara Roșie – o clădire cu patru nivele are o probabilitate foarte mare de prăbușire. Localnicii spun că în fiecare zi aud cum cad pietrele. Și lista poate continua", a spus Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, țara noastră are un patrimoniu foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna îngrijit așa cum se cuvine. 

"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Ion Ștefăniță a mai spus că în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
clădiri, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...