Vlad Sainciuc

Piersicile: Beneficii surprinzătoare pentru sănătate - de ce trebuie le consumați

145
(reînnoit 21:18 25.08.2020)
Piersicile sunt gustoase, au o mulțime de vitamine și minerale care ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, sunt o sursă de energie pentru organism, întăresc imunitatea și beneficiile nu se opresc aici. Iată de ce trebuie să consumați aceste fructe delicioase.
Piersicile: Beneficii surprinzătoare pentru sănătate: de ce trebuie să le consumați

Aromate, suculente și extrem de gustoase, piersicile aduc nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind considerate "fructele longevităţii".

Acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine (C, B5, E, provitamina A) și minerale (iod, potasiu, zinc, magneziu, fier, seleniu) și are diverse proprietăți terapeutice.

Potrivit redactorului-șef al revistei "Tainele Sănătății", Vlad Sainciuc, piersicile proaspete sunt o sursă bună de hidratare pentru organism, în special, în perioada estivală, întrucât 100 g de piersici conțin aproximativ 87 grame de apă. Mai mult, piersicile sunt bine cunoscute pentru efectul uimitor pe care-l au asupra vederii, consumul acestora prevenind multe boli.

"Piersicile conțin o cantitate generoasă de beta-caroten, antioxidant esențial pentru menținerea sănătății ochilor. Acesta previne apariția cataractei și a degenerescenței maculare, boală care în timp duce la orbire", a relatat el.

Vlad Sainiuc a mai remarcat faptul că piersicile previn apariția obezității, protejează sistemul nervos, previn apariția cancerului, mențin colesterolul în limitele normale, ajută la digestie, normalizează tensiunea arterial și îmbunătățesc aspectul pielii - măştile de piersici fiind recomandate pentru catifelarea pielii.

În ce situații este contraindicat consumul de piersice aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
sănătate, Moldova, fructe, piersici
Tematic
Efectele miraculoase ale consumului de vinete – previn infarctul, cancerul și...
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Moldovenii nu sunt consumatori de cultură

32
(reînnoit 20:48 29.09.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit într-un interviu pentru Sputnik Moldova despre locul culturii în lista de valori a majorității moldovenilor.
Veaceslav Ioniță, despre cultură

În acest an, din bugetul de stat au fost alocate 350 de milioane de lei pentru cultură. Veaceslav Ioniță consideră că investițiile statului în acest domeniu sunt modeste, dar, pe de altă parte, cultura nu prezintă interes sporit nici pentru cetățeni. 

"Este greu de făcut concluzii dacă statul ar putea investi mai mult sau mai puțin, în special în condițiile actualei crize. Problema nu este însă în politicienii care nu investesc, ci în societatea noastră, care nu este consumătoare de produse culturale. (...)10 procente este vina statului care trebuie să întrețină activitatea culturală și 90 la sută - vina noastră. Întrebați-vă când ultima dată ați fost la Filarmonică la spectacol sau la un alt teatru? Fiecare om, dacă ar fi onest, nu ar mai avea obiecții față de politicieni sau altcineva. Biletele sunt ieftine, însă sălile pustii. Care este sensul să faci teatre, dacă niciun om nu vine la spectacol?", a remarcat interlocutorul.

Cu toate acestea, expertul a remarcat că instituțiile culturale au nevoie de suportul statului și nici într-un caz nu trebuie lăsate de izbeliște.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
expert, teatru, buget de stat, cultură


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă se ruineze

68
(reînnoit 20:14 29.09.2020)
Unele instituții culturale din țara noastră au ajuns într-o stare deplorabilă. Acestea pot să se prăbușească în orice moment și prezintă pericol pentru oameni.
Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă să se ruineze

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că 80 la sută dintre clădirile vechi din zona Chișinăului istoric se află într-o stare de degradare și necesită consolidare și restaurare.

În orice clădire este nevoie să fie verificate rețelele inginerești cel puțin o dată la trei ani. Cât privește rezistența edificiului și necesitatea unui proiect de consolidare, sunt necesare verificări cel puțin o dată în zece ani. 

Ion Ștefăniță mai spune că multe instituții culturale necesită a fi restaurate de urgență, în caz contrar am putea deveni martorii unor tragedii. 

"De exemplu, Palatul Național are probleme la nivel de înveliș de acoperiș și trebuie de intervenit cât mai curând. Muzeul Național de Etnografie timp de zece ani a avut aceeași problemă și doar în acest an s-au alocat bani pentru reparație. Patrimoniul Industrial Moara Roșie – o clădire cu patru nivele are o probabilitate foarte mare de prăbușire. Localnicii spun că în fiecare zi aud cum cad pietrele. Și lista poate continua", a spus Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, țara noastră are un patrimoniu foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna îngrijit așa cum se cuvine. 

"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Ion Ștefăniță a mai spus că în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
clădiri, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...