Valentina Carastan

Zilele Diasporei: Un proiect inedit urmează a fi implementat într-un sat din Moldova

70
(reînnoit 14:15 25.08.2020)
Zilele Diasporei se desfășoară în acest an altfel decât în alți ani, când erau organizate festivități de amploare. De această dată, din cauza pandemiei, evenimentul este marcat online chiar și în satele din Republica Moldova.
Zilele Diasporei: Un proiect inedit urmează a fi implementat în satul Slobozia Mare

Tradițional, în perioada 24-29 august, în satul Slobozia Mare din raionul Cahul aveau loc mai multe evenimente, organizate în cadrul Săptămânii Zilele Diasporei pentru cetățenii care sunt plecați peste hotare.

În acest an, pandemia a dat peste cap toate planurile organizatorilor și participanților, iar aceștia marchează cea de-a VI-a ediție a evenimentului în format online. Aceasta este o nouă provocare la care trebuie să facă față cetățenii noștri, spune primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan.

"În fiecare an ne întâlneam la Primărie sau în alte locuri, discutam problemele localității și veneam cu soluții pentru a îmbunătăți viața localnicilor. Anul acesta este puțin mai trist, dar este o experiență nouă, interesantă – pe cât de departe suntem, pe atât de aproape ne simțim. Nu vom ceda și nu vom refuza să ne întâlnim", a declarat pentru Sputnik primarul satului.

Mai mult, chiar dacă acest an este mai dificil, atât pentru cei care locuiesc în Moldova, cât și pentru diasporă, unele proiecte urmează a fi implementate, susține Valentina Stratan.

Astfel, în cadrul programului PNUD și cu susținerea cetățenilor stabiliți peste hotare, în satul Slobozia Mare, va fi modernizată piața agro-alimentară. Scopul acestui proiect este de a susține micii producători autohtoni și de a contribui la dezvoltarea localității.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
primar, diasporă, proiect, Slobozia Mare, Zilele Diasporei
Corneliu Ciurea

Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

23
Politologul Corneliu Ciurea a comentat scrisoarea adresată comunității internaționale, semnată de unii candidați la alegerile prezidențiale, în care sezisează presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" politologul Corneliu Ciurea a remarcat faptul că partidele de opoziție încearcă să intensifice presiunea din partea factorului extern asupra actualei guvernări, prin semnalarea unei eventuale fraudări a alegerilor prezidențiale către comunitatea externă.

"Această declarație este adresată în primul rând puterii. Opoziția încearcă să mărească presiunea din partea factorului extern asupra guvernării și, ținând cont că Occidentalii o susțin pe Maia Sandu la aceste alegeri, cu siguranță că guvernarea va primi unele mesaje din partea ambasadorilor, a unor cancelarii occidentale, dar deocamdată nu știm dacă vor merge mai departe", a declarat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

Mai mult, politologul a remarcat că opoziția nu prezintă probe în acest sens, ci doar  vine cu unele presupuneri și acuzații nefondate, toate acestea având la bază un singur motiv.

"Există șanse mari ca opoziția să piardă aceste alegeri. Din această cauză opoziția anunță cu privire la posibilele pericole de falsificare, pentru a evita critica societății în cazul unor înfrângeri […]. Până la urmă, opoziția este în drept să recurgă la asemenea tactici", a conchis el.

Amintim că, recent, cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi cu privire la așa-zisele tentative de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
politolog, falsificare, alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...
Constantin Olteanu

Prin ce se va deosebi actuala campanie prezidențială de cea din 2016

34
(reînnoit 13:09 29.09.2020)
Comentatorul politic Constantin Olteanu crede că actuala campanie electorală pentru alegerile prezidențiale nu se va deosebi esențial de cea din 2016, iar o bătălie a programelor electorale nu va avea loc.
Prin ce se va deosebi actuala campanie prezidențială față de cea din 2016

Constantin Olteanu spune că  platformele electorale în această campanie pentru prezidențiale nu se deosebesc prea mult de cele din scrutinul trecut pentru că problemele au rămas aceleași.

„Poate vor fi prezente mai multe mesaje legate de secetă, sănătate, iar candidații nu vor prezenta mesaje sofisticate, o luptă a programelor nu va avea loc”, a precizat Olteanu

El mai spune că mesajul populist va fi prezent în această campanie electorală, însă cetățenii sunt atenți la ceea ce se promite.

„Mesajul populist va fi prezent în această campanie, dar cetățenii sunt atenți la promisiuni pentru că o bună parte a electoratului înțelege că funcția de Președinte este limitată în atribuții, dar există și electorat care crede că Președintele va rezolva toate problemele și va avea grijă de toți, ceea ce este un neadevăr”, a punctat Constantin Olteanu.

Alegerile prezidențiale din Moldova vor avea loc la 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
promisiuni electorale, alegeri prezidențiale
Tematic
Specificul alegerilor prezidențiale din acest an – expert


Загрузка...
Vlad Plahotniuc

Iată în ce țară se află Plahotniuc - Procuratura cere extrădare

0
(reînnoit 17:09 29.09.2020)
Procuratura Generală anunță că a fost informată astăzi oficial că fostul președinte PDM Vlad Plahotniuc se află în Turcia.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Procuratura Generală a primit astăzi o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară pe 10 septembrie curent. 

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri – este vizat Plahotniuc
Procurorul general: Acuzații la adresa lui Vladimir Plahotniuc în dosarul „Metalferos”


Загрузка...