Nicolae Olărașu

Cumpărături online pe timp de pandemie: Riscurile la care se expun consumatorii

329
(reînnoit 19:05 23.08.2020)
În contextul răspândirii COVID-19, mulți agenți economici au început să-și vândă marfa online. Cum vă puteți asigura că produsele procurate corespund standardelor de calitate - aflați de la reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor Nicolae Olărașu.
Cumpărături online pe timp de pandemie: Riscurile la care se expun consumatorii

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței Nicolae Olărașu a vorbit despre criteriile la care trebuie să atrageți atenția atunci când faceți cumpărături online, fie că este vorba de produse electrocasnice, articole vestimentare, accesorii sau produse procurate de la micii producători autohtoni.

În primul rând, Nicolae Olărașu recomandă să achiziționați produse de la magazine online cunoscute sau cu care ați mai avut contacte comerciale înainte, sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri sau pe site-urile de evaluare a serviciilor. Există mai multe criterii de selectare a unui magazin online. Totuși, este important să fie indicată denumirea agentului economic, codul fiscal, codul TVA, telefonul de contact și adresa de e-mail.

De asemenea, în ultima perioadă, pentru a susține afacerile locale, oamenii procură diverse produse autohtone direct de la producător. În acest sens, Nicolae Olărașu spune că la instituția pe care o reprezintă au parvenit câteva plângeri din partea consumatorilor.

"Am avut mai multe sesizări. Cel mai des consumatorii se plâng pe calitatea sau cantitatea produselor achiziționate online. Este important ca atunci când le este livrată marfa să verifice integritatea acestuia, să observe condițiile de livrare și să se intereseze despre condițiile de păstrare și data fabricării", a remarcat el.

Reprezentantul APCSP îndeamnă consumatorii să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

329
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, producători, produse, consumatori, cumpărături online
Tematic
Cumpărături online: Drepturile consumatorilor în cazul livrării produselor cu întârziere
Alexandru Holostenco

Secțiile de terapie intentinsivă din țară vor fi modernizate

2
(reînnoit 12:45 22.09.2020)
19 secții de terapie intensivă din spitalele din țară vor fi modernizate în următorii doi ani. Acestea vor fi dotate cu echipamente medicale moderne, iar pacienții vor beneficia de asistență medicală la standarde înalte.
Secțiile de terapie intentinsivă din țară vor fi modernizate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va moderniza 19 secții de terapie intensivă din țară, în următorii doi ani, în baza unui credit oferit de Banca Mondială. Acest lucru l-a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" secretarul de stat al MSMPS, Alexandru Holostenco.

Potrivit lui, în prezent secțiile de terapie intensivă din cadrul instituțiilor medicale sunt suprasolicitate, terapia intensivă fiind ultima linie de rezistență anti-Covid.

Astfel, instituția de resort a elaborat un proiect în care își propune să doteze secțiile de terapie intensivă cu toate echipamentele necesare conform standardelor aprobate de Ministerului Sănătății.

"Este vorba de dotarea cu paturi moderne, ventilatoare, monitoare, infuzomate, perfuzomate, aparate de ultrasonografie – tot ce este necesar pentru a monitoriza starea pacienților și a le oferi asistență medicală calitativă", a declarat pentru Sputnik Alexandru Holostenco.

Proiectul este predestinat nu doar spitalelor din Chișinău, ci și instituțiile medicale din Edineț, Bălți, Cahul, Comrat, Orhei, Căușeni și Soroca vor avea parte de toate echipamentele necesare în cadrul secțiilor de terapie intensivă.

"Până în prezent au fost procurate 175 de paturi moderne. În următoarele două săptămâni urmează să ajungă monitoarele pentru pacienți, ventilatoare, infuzomatele ș.a. Proiectul este axat pe echiparea mai multor spitale din toată țara", a subliniat secretarul de stat.

Alexandru Holostenco a mai adăugat că în prezent, situația în instituțiile medicale spitalicești care tratează pacienții cu COVID-19 este una stabilă. 592 de persoane sunt internate în stare gravă, 1429 – stare medie, iar 270 sunt în stare ușoară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
spitale, proiect, echipament, pacienți, terapie intensivă, COVID-19, Ministerul Sănătăţii, secretar de stat


Загрузка...
Roman Chircă

De ce nu avem produse moldovenești pe rafturile magazinelor

144
(reînnoit 10:35 22.09.2020)
Agricultorii pierd foarte mulți bani din cauza gestiunii incorecte a afacerilor - o spune economistul Roman Chircă. Expertul menționează că fermierii moldoveni ar trebui să învețe să-și comercializeze marfa, ceea ce le-ar aduce venituri suplimentare.
De ce nu avem produse moldovenești pe rafturile magazinelor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", economistul Roman Chircă a explicat unele motive din care rafturile magazinelor din țară sunt pline cu produse de import, iar producătorii autohtoni se plâng în schimb că nu au unde să-și comercializeze marfa.

Potrivit lui, mulți proprietari ai lanțurilor comerciale preferă producția de import pentru că aceasta este ambalată corespunzător și standardizată, pe când fermierii moldoveni nu investesc în standardizarea și ambalarea producției.

"Fermierii de multe ori au mentalitatea doar de producători, nu și de comercianți ai producției agricole. Cu costuri relativ mici, producția poate fi standardizată și ambalată corespunzător", a explicat Roman Chircă.

Mai mult decât atât, nici magazinele nu depun efort pentru a achiziționa și comercializa produsele agricole moldovenești. Și astfel, indirect, acestea creează oportunități pentru comerțul stradal, a mai subliniat interlocutorul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
magazine, producător, agricultor, produse moldoveneşti
Tematic
Râuri de lapte și maluri de cașcaval: Cum să cucerim Europa cu produsele noastre


Загрузка...