Elena Murariu

Șoferi, nu lăsați păcăliți: Reguli de care țineți cont la alegerea unui service auto

858
(reînnoit 15:31 22.08.2020)
Alegerea unui service auto poate să le dea șoferilor bătăi de cap, întrucât există multe astfel de ateliere de reparație, însă nu toate oferă servicii de calitate. Conducătorii auto trebuie să țină cont de sfaturile specialiștilor pentru a evita situațiile neplăcute.
Șoferi, nu vă lăsați păcăliți! Reguli de care să țineți cont la alegerea unui service auto

Unii șoferi ajung în situații mai puțin plăcute după ce apelează la specialiștii din cadrul atelierelor de reparație a mașinilor. Adesea, după această intervenție, șoferul depistează mai multe probleme decât avea anterior vehiculul.

Potrivit inspectorului principal al Direcției Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Elena Murariu, există o listă de elemente care ar trebui luate în considerare înainte de a opta pentru un prestator de serviciu de reparație auto.

Specialistul spune că primul pas pe care trebuie să-l facă șoferii al cărui autoturism necesită reparație este să verifice legalitatea activității agentului economic și să se informeze preventiv despre serviciile pe care le prestează.

"Consumatorul trebuie să se asigure că agentul economic activează legal. Astfel, trebuie să verifice pe panoul informativ dacă sunt puse spre vedere toate autorizațiile: autorizația de la Primărie, notificarea de la Agenția Națională Transport Auto, documentele care dau dovada înregistrării agentului economic, iar tarifele trebuie afișate în mod vizibil și transparent pe panoul informativ", a declarat pentru Sputnik Elena Murariu.

Mulți agenți economici recurg la înșelătorii, când de fapt consumatorul solicită o lucrare. Acesta se pomenește în situația în care trebuie să achite niște tarife pentru servicii pe care nu le-a solicitat inițial.

"Specialistul trebuie să efectueze verificarea mașinii și să-i aducă la cunoștință clientului suma pe care va trebui să o achite pentru toate serviciile. După ce consumatorul a fost informat și acceptă toate lucrările, agentul economic este în drept să le înceapă. Dacă pe parcursul lucrărilor de reparație a mașinii mai apar alte probleme, atunci agentul economic trebuie să informeze imediat șoferul despre neregulile depistate. Specialistul nu are voie să schimbe piesele din proprie dorință sau să facă alte activități suplimentare fără acordul clientului său. Mai mult, în cazul în care a fost schimbată o piesă la mașină, agentul economic trebuie să arate piesa veche defectă și documentația noii piese montate", a subliniat Murariu.

De asemenea, reprezentantul APCSP a menționat că, după efectuarea lucrărilor, agentul economic trebuie să emită un certificat de garanție pe un termen de cel puțin 6 luni pentru serviciul pe care l-a prestat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

858
Tagurile:
sfaturi, mașină, reparație, service, șofer, consumator
Tematic
Combustibilul i-a defectat mașina: O benzinărie a plătit amendă de un milion de lei
Iraida Eni-Căldare

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

79
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Apicultori, miere de salcâm, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto


Загрузка...
Gabriel Mărgineanu

Cum e renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

41
(reînnoit 20:24 22.09.2020)
Ziua mondială fără maşini este marcată anual, în data de 22 septembrie. Despre semnificația aceste zile, dar și posibilitatea înlocuirii automobilului cu un transport ecologic în Chișinău, aflați de la președintele Societății Ecologice „Biotica”, Gabriel Mărgineanu.
Cum e să renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

Ziua Mondială fără Maşini promovează îmbunătăţirea traficului urban şi reducerea poluării oraşelor şi încurajează şoferii să renunţe o zi la maşină şi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.

"Această zi are mai multe obiective: pune accent pe minimalizarea poluării aerului, reducerea numărului de accidente și contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Este un prilej bun de a practica mersul pe jos, de a utiliza bicicleta și măcar pentru o zi de a elibera orașul de zgomot, aglomerație și poluare", a declarat pentru Sputnik Gabriel Mărgineanu.

Cert este că în Moldova o zi fără mașina personală este greu de imaginat. Potrivit unui studiu, practic fiecare a treia persoană deține un automobil, numărul acestora fiind în creștere pe an ce trece. Participanții la trafic susțin că nu sunt create condițiile necesare pentru a se deplasa cu bicicleta de exemplu, aceștia simțindu-se în nesiguranță.

"Noi încă suntem modești la acest capitol. Nu avem piste pentru bicecliști, parcări special amenajate, infrastructură modernă. Eu spre exemplu am frică să mă deplasez cu bicicleta pe drumurile din Chișinău", a spus interlocutorul.

Cu toate acestea, Gabriel Mărgineanu a remarcat efortul autorităților în vederea modernizării orașului și creării posibilității de a utiliza bicicleta prin oraș.

Activistul civic susține că în câțiva ani, Moldova ar putea atinge schimbări uimitoare în acest sens, dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete din partea autorităților și societății în ansamblu.

Amintim că Ziua Mondială fără Mașini a fost marcată pentru prima dată în anul 2000, la inițiativa Comisiei Europene. Aceasta este marcată în cadrul Săptămânii Mobilității, desfășurate anual în perioada 16-22 septembrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
mașini, bicicletă, Chișinău, automobil


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...