Alexandru Slusari

Slusari: fermierii vor soluții în cinci zile - Ce spune Chicu

111
Agricultorii solicită statului, prin acțiuni de protest, să intervină pentru a-i ajuta în contextului anului secetos care le-a compromis majoritatea culturilor.
Slusari: fermierii vor soluții în cinci zile. Chicu: Guvernul și-a respectat promisiunea

Bătălia cea mare se dă în prezent nu între agricultori și putere, ci între putere și opoziție. Or, aceste voci sunt cele mai auzite acum. Opoziția acuză puterea că a întârziat în gestionarea problemelor agricultorilor și somează autoritățile să intervină prompt. De cealaltă parte, conducerea țării spune că, în premieră, statul a venit cu o intervenție atât de mare în sectorul agrar. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari susține că agricultorii au nevoie de soluții în cinci zile, dar și de cel puțin 500 de milioane de lei pentru a fi salvați.

”Statul a întârziat minimum jumătate de an în cazul intervenției în agricultură. Această întârziere ne joacă fiesta, ei au nevoie de soluții imediate, în cinci zile. Agricultorii au venit cu propuneri realiste. Este vorba despre 500 de milioane, compensații care ar acoperi o parte din cheltuielile agricultorilor. Să reducem programul de susținere a economiei, prin care sunt subvenționate ratele la credite pentru toți, chiar și pentru cei care nu au avut de suferit din cauza pandemiei. Iar a doua variantă este să se ia cele 350 de milioane care au rămas de anul trecut în fondul de subvenționare, iar după ce vom avea semnat un acord cu FMI, să acoperim această gaură”, spune vicepreședintele parlamentului, deputatul PPDA Alexandru Slusari.

Premierul a menționat că Guvernul și-a respectat promisiunea și a suplimentat fondul de 200 de milioane de lei destinat compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Acum, acesta constituie 300 de milioane de lei. În aceste condiții, statul poate aloca câte 1500 de lei pentru un hectar în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. Poziția autorităților rămâne fermă.

„Reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu 1500 de lei. În acest caz va trebui de revenit la discuții. Actualmente statul nu poate aloca mai mult. Atunci când există o poziție rigidă, cu ultimatum, nu putem să acceptăm o astfel de poziție, pentru că și acești bani au fost redistribuiți de la alte poziții. Noi contăm pe o abordare constructivă. Mai mult decât 300 de milioane pentru prima grupă nu putem aloca. Îndemnăm agricultorii să depună actele pentru a primi compensațiile”, a declarat Ion Chicu.

Reprezentanții Executivului susțin că vor merge în Parlament și cu propunerea de a aplica mecanismul de subvenționare a dobânzilor și pentru creditele mai vechi ale agricultorilor, nu doar pentru cele contractate recent.

De asemenea, în urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii s-a agreat simplificarea regulamentului de acordare a compensațiilor pentru culturile de prima grupă afectate de secetă.

De menționat că reprezentanții agricultorilor protestatari i-au solicitat astăzi, la ora 12:00, o întrevedere premierului pentru a discuta cu el anumite propuneri concrete de soluționare a situației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
Ion Chicu, protest, Fermieri
Tematic
Ce soluții le-a oferit premierul Ion Chicu agricultorilor protestatari
Fadei Nagacevschi

Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători

75
(reînnoit 21:17 27.10.2020)
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că revenirea unor persoane cu o reputație dubioasă în sistemul judecătoresc derutează societatea și scade din credibilitatea lui.
Ce spune Nagacevschi despre restabilirea judecătorilor implicați în dosare de rezonanță

Ministrul a comentat în studioul Sputnik Moldova recentele decizii ale Consiliului Suprem al Magistraturii de a repune în funcție o serie de magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță și au fost promovați la conducerea unor instanțe.

„Prin aceste decizii ale CSM-lui se face un deserviciu. Sistemul primește mesaje din zona politicului, se promovează persoane incerte în anumite cazuri și asta crează o derută în societate, care pierde din încrederea în sistemul judecătoresc. Cred că aceste aspecte au la bază și declarația de captivitate a statului, când CSM-ul în componența actuală i s-a acordat un vot de blam, iar acea declarație n-a fost pusă în executare de către politicieni în vedrea resetării CSM-lui,” a mai spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției  este de părere că, la ora actuală, este imposibil de a oferi autoritate și credibilitate CSM-lui.

„Tocmai din acest considerent Guvernul promovează insistent proiectul de modificare a Constituției, unde propune resetarea întregului CSM, ca să avem fețe noi, credibile și o coaborare adecvată cu ministerul Justiției”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Recent, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” care au fost suspendați din funție au fost repuși cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Decizia a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
judecatori, Nagacevschi
Tematic
Judecătorii figuranți în dosarul „Laundromat”, restabiliți


Загрузка...
Natalia Grîu

Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

633
(reînnoit 17:53 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stal al Ministerului Sănătății, Natalia Grâu, a vorbit despre posibilitatea reînchiderii școlilor și trecerea la învățământul exclusiv online, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ.
Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat documentul care instituie codurile de alertă și măsurile care se impun. În acest sens, decizia cu privire la închiderea instituțiilor de învățământ s-a descentralizat. Cu alte cuvinte, chiar dacă în contextul epidemiologic se va lua o astfel de decizie, ea nu va fi una națională, ci locală - va fi luată în fiecare localitate, în funcție de situație.

"Decizia se va lua la nivel teritorial, însă aceasta trebuie să fie foarte bine analizată. Perioada în care am revenit la școală a demonstrat că nu copiii sunt cei mai afectați. Ei suportă destul de bine această infecție. Ar fi mult mai periculos ca aceștia să fie lăsați nesupravegheați acasă. Cu certitduine, dacă se respectă aceste norme de sănătate, dacă le asigurăm acest mediu protectiv, școala își poate continua activitatea în liniște", a explicat Natalia Grâu.

Cei mai vulnerabili sunt pedagogii, susține sectretarul de stat. Astfel, autoritățile iau în calcul toate scenariile și pregătesc toate condițiile în cazul în care se va lua decizia de a trece la regimul de învățământ online în unele instituții.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină. Numărul elevilor la care s-a confirmat COVID-19 a ajuns la 291, iar cel al cadrelor didactice este de 384. De asemenea, 6 882 copii și 382 profesori se află în izolare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

633
Tagurile:
copii, Ministerul Sănătăţii, școală, COVID-19


Загрузка...
Curs valutar

Ce se întâmplă pe piața valutară: Cursul BNM pentru astăzi

0
(reînnoit 07:10 28.10.2020)
Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu toate principalele valute de referință. Euro și dolarul au urcat cu câte 3 bani în cotațiile oficiale.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 28 octombrie, un dolar american echivalează cu 17,05 lei, un euro – cu 20,16 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,13 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020

Prețul s-a modificat în cazul euro și dolarului – aceste valute s-au scumpit cu câte 3 bani.

Aceasta, după ce ieri prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar dolarul a pierdut 3 bani.

Celelalte valute de referință cresc ușor, dar își păstrează prețul anterior.

Actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

La ora actuală, rezervele valutare ale BNM au atins un record istoric: la sfârșitul lunii septembrie 2020 erau de 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Record istoric: Ce rezerve valutare are BNM acum


Загрузка...