Vera Flocea

Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor

101
(reînnoit 20:40 16.08.2020)
Aproape 26 la sută dintre fete și peste 35 la sută dintre băieți sunt abuzați fizic în țara noastră. Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență acolo unde copilul își petrece o mare parte a timpului?
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor

Într-un studiu privind violența împotriva copiilor și tinerilor, realizat în premieră în țara noastră, se arată că peste 14 la sută dintre minore și peste 5 la sută dintre minori sunt supuși violenței. În cazul violenței fizice, cel mai frecvent, abuzatorii sunt părinții, îngrijitorii sau rudele. Fetele sunt agresate sexual, cel mai frecvent, de către prieteni, iar băieții – de către colegi.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", reprezentanta Direcției Învățământ, Tineret și Sport din raionul Drochia, Vera Flocea, a vorbit despre măsurile întreprinse pentru a preveni actele de violență de orice tip împotriva copiilor în instituțiile preșcolare și preuniversitare din raionul Drochia.

Диминец Мария
© Photo : Из личного архива, Диминец Мария
Potrivit ei, din anul 2013 este implementată procedura de prevenire a abuzului, neglijării, exploatării și a traficului copilului prin care sunt realizate mai multe acțiuni. Una dintre acestea este ca în toate actele normative ale instituției de învățământ să fie stipulată obligativitatea tuturor angajaților de a identifica, înregistra și raporta cazurile de abuz.

"În fiecare instituție preșcolară și preuniversitară avem politica de protecție a copilului – un document oficial al instituției prin care aceasta își asumă responsabilitatea protecției copilului față de violență. Avem un registru unde înregistrăm toate cazurile de violență – și nu doar sunt înregistrate, ci studiate și soluționate. De asemenea, este consiliul profesoral și consiliul de administrație care monitorizează situația la acest capitol. Instituțiile sunt dotate cu camere de supraveghere video, iar cele care nu au această posibilitate înaintează persoana de serviciu", a declarat Vera Flocea.

De menționat că în acest an, în raionul Drochia au fost înregistrate 200 cazuri de violență. Dintre acestea, 80 la sută sunt între copiii cu vârste de la 11 la 15 ani.  Cazuri de violență din partea profesorilor nu au fost înregistrate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
Drochia, școală, violență față de copii, violență
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

2
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...
Roman Mihăeș

Politolog, despre declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS

150
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", politologul Roman Mihăeș a comentat agenda Consiliului Suprem de Securitate și declarațiile președintelui țării, Maia Sandu, făcute la ședința din 26 ianuarie curent.
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.

Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.

"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul

Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.

"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.

De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
corupție, Maia Sandu


Загрузка...