Диминец Мария

Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală

135
(reînnoit 17:21 15.08.2020)
Aproape 26 la sută dintre fete și peste 35 la sută dintre băieți sunt abuzați fizic în țara noastră. Totodată, peste 14% dintre minore și peste 5% dintre minori sunt violați, potrivit Studiului privind violența împotriva copiilor și tinerilor în țara noastră.
Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală

În cazul violenței fizice, cel mai frecvent, abuzatorii sunt părinții, îngrijitorii sau rudele. Fetele sunt agresate sexual, cel mai frecvent, de către prieteni, iar băieții – de către colegi.

Potrivit studiului, peste 10 la sută dintre fete și peste 15 la sută dintre băieți de până la 17 ani au fost agresați fizic în ultimele 12 luni. Jumătate dintre ei au suferit diverse traumatisme în urma loviturilor. În același timp, aproape 26 la sută dintre tinere și peste 35 la sută dintre tineri, care au vârsta între 18 și 24 ani, au devenit victime ale violenței fizice.

În ultimele 12 luni, 7,6% dintre fete și 5,4% dintre băieţi,  cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au fost supuși violenţei sexuale. În 36,2 la sută dintre cazuri, fetele au fost violate chiar de către prieteni. Băieții, în 43,7 la sută dintre cazuri, au fost violați de către colegi de clasă sau de școală. 48 la sută dintre fete au fost abuzate sexual la școală. Băieții au fost supuși violenței sexuale, cel mai frecvent, în afara școlii sau caselor lor.

Doar 59,2% dintre fete au comunicat despre viol. Băieții, în mai mult de jumătate dintre cazuri, au preferat să ascundă această experiența traumatizantă.  Mai mult de jumătate dintre victimele violului nu au cerut ajutor. 

Băieții și fetele victime au fost mai predispuși suferințelor mintale decât copiii care nu au trecut prin această dramă. De asemenea, băieții au consumat alcool într-o măsură mult mai mare.

Printre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 14,4 la sută dintre tinere și 5,3 la sută dintre tineri au fost abuzați sexual. Incidentele au fost multiple, în peste 60 la sută în cazul tinerelor și în peste 88 la sută, în cazul tinerilor. Respondenții au fost mai predispuși, ulterior, suferințelor mintale, comparativ cu tinerii de vârsta lor care nu au trăit drama violului.

Studiul mai relevă că peste nouă la sută dintre tineri consideră că este normal ca un soţ să-și bată soţia în una sau mai multe circumstanţe. În rândul minorilor și adolescenților, acest procent variază între 11,2% și 13,8% . Sondajul a fost realizat în cadrul Studiului privind Sănătatea și Bunăstarea Tineretului în Moldova „Sănătatea Mea”, pe un eșantion de 2 147 de gospodării. În total, au fost chestionați 1.021 de fete și 978 de băieți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
violență față de copii, Violență sexuală, violență
Marin Marcel

Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

27
Implementarea Strategiei pentru Tineret 2020 a fost finalizată, însă unele probleme ale tinerilor au rămas nesoluționate. Subiectul a fost discutat cu șeful Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel.
Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a evaluat rezultatele Strategiei pentru Tineret 2020, care a fost implementată în ultimii 6 ani. Acestea scot în evidență lacunele și dificultățile cu care se confruntă tinerii. 

Potrivit șefului Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel, eficiența consiliilor de tineret din întreaga țară depinde de mai mulți factori și, nu în ultimul rând, de cooperarea cu administrațiile publice locale.

"Consiliile de tineret sunt menite să promoveze interesele tinerilor din țara noastră. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și vin cu propuneri pentru soluționarea acestora către autorități. Cu regret, am constatat că există o cooperare intersectorială nu atât de eficientă precum ne-am fi dorit", a declarat Marin Marcel.

Reprezentantul Ministerului Educației a menționat că pe parcursul mai multor ani s-a încercat promovarea ideii creării unei agenții care ar oferi suport metodologic administrațiilor publice locale și lucrătorilor în ceea ce privește activitatea tinerilor. 

Deocamdată, un asemenea centru nu există în Republica Moldova.

De menționat este că în țara noastră activează peste 100 de consilii de tineret, care au misiunea de a promova interesele tinerilor din țara noastră.

Se propune organizarea forumurilor raionale și municipale, prin care sunt mobilizați tinerii din localități, reprezentanții societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau care au tangență cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Ministerul Educaței, tineri, 2020
Tematic
Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

101
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...
Bradul din centrul Chisinăului

Chișinăul îmbracă straie de sărbătoare: Când va fi inaugurat bradul

19
(reînnoit 12:06 26.11.2020)
În pofida crizei din țară, Capitala va avea un brad în centrul Capitalei. Acesta este deja instalat și urmează să fie decorat cu globuri și luminițe. Pomul de Crăciun va fi inaugurat în data de 1 decembrie. 

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În acest an, pomul de Crăciun este instalat în Scuarul Catedralei. Muncitorii deja l-au asamblat, iar acum urmează să fie decorat. Primăria anunță că în data de întâi decembrie bradul va fi inaugurat. 

Responsabilii de la Primărie susțin că, din cauza pandemiei, în acest an sărbătorile de iarnă vor fi organizate altfel decât în anii precedenți. Nu vor fi târguri de Crăciun și iarmaroace, iar oamenii care vor merge să vadă pomul de Crăciun vor trebui să respecte toate măsurile anti-COVID. 

„Cu minimum resurse putem aduce magia sărbătorilor în capitală. În această situație de criză, oamenii au nevoie de evenimente pozitive,” a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că săptămâna trecută premierul Ion Chicu a anunțat că în acest an nu vom avea parte de tradiționalul brad cu prilejul sărbătorilor de iarnă și nici de târguri de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale. 

Oficialul a precizat că pomul care era amplasat și împodobit în centrul Capitalei va fi înlocuit cu brazii naturali din preajma Arcului de Triumf.

Totuși, edilul-șef al Chișinăului a anunțat că va fi inaugurat un pom de Crăciun în centrul Capitalei. Într-o postare pe pagina de Facebook, el a menționat că, deși e pandemie, atmosfera sărbătorilor de iarnă trebuie să persiste în Capitala Republicii Moldova. Tot atunci el a făcut apel către toți oamenii să păstreze distanța socială și celelalte reguli de protecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
sărbători de iarnă, primărie, Capitală, Catedrală, brad de Crăciun


Загрузка...