Vladimir Bolea Nicolae Ciubuc

De ce pe timp de secetă asiguratorii de pe piață evită asigure riscurile în agricultură

80
Deputații Vladimir Bolea și Nicolae Ciubuc au explicat de ce agricultura din Moldova, care este des afectată de secetă, nu prezintă un interes pentru companiile de asigurări. Din zece companii din acest domeniu, doar două din ele asigură seceta, spun deputații.
De ce pe timp de secetă asiguratorii de pe piață evită să asigure riscurile în agricultură

Vladimir Bolea și Nicolae Ciubuc sunt membrii grupului de lucru, pe platforma parlamentară privnd soluționarea problemelor agicultorilor care au fost afectați de secetă și grindină. Ei spun că dincolo de sprijinul modest pe care statul încerarcă să-l acorde fermierilor, sectorul agrar din Moldova ar mai putea utiliza un alt instrument eficient cum ar fi cel de asigurări pentru riscurile din în agricultură. Depuații spun că la ora actuală agricultura moldovenească, încă, nu reprezintă un punct de atracție pentru companiile de asigurări din motivul că ea nu este una performantă unde să afie aplicate tehnologii avansate. Totodată, mai spun deputații și sectorul de asigurări nu este încă unul suficient de capitalizat pentru a-și asuma anumite riscuri legate de secetă.

„Noi nu am încheiat procesul de liberalizare a pieții de asigurări. Multe companii nu au suficient potențial financiar pentru a asigura seceta în agricultură, nu există posibilitatea de a te asigura de un asemenea risc , pur și simplu nu exisă o asfel e opțiune, dacă ar fi existat atunci ar fi vorba de sute de milioane de lei și atunci nici o companie de asigurări nu va fi în stare să plătească aceste despăgubiri. Este necesar de finalizat liberalizarea acestei pieți cu atragerea companiilor străine puternice, cu potențial financiar, care ar face regulă inclusiv în domeniul asigurărilor în agricultură”, a precizat Vladimir Bolea.

În același context a vorbit și deputatul Nicolae Ciubuc. El a menționat că statul a examinat, la o anumită perioadă, posibilitatea ca sistemul de asigurare în agricultură să fie unul obligatoriu. Totuși, spune deputatul,  companiile de asigurări nu manifestă un interes pentru această ramură, pentru că riscurile și costurile, încă, sunt mari, iar o eventuală acoperire a lor ar duce la decapitalizarea companiilr de asigurări

„Avem un sistem de asigurări cu rele și cu bune. La o anumită perioadă ne-am gândit să facem sistemul de asigurări în agricultură obligatoriu, dar interesul asiguratorilor  pentru ramura agriculturii este foarte scăzut. Lipsește cultura necesară a agricultorilor, lipsa încrederii în sistemul de asigurări. El este unul slab în raport cu riscurile din agricultură în Moldova. Dacă companiile ar fi obligate să asigure un asemenea risc, cum este această secetă, atunci ele ar putea falimenta, ceea ce va însemna decapitalizarea sistemului de asigurări. Domeniul agrar este frecvent afectat de riscuri și nu este în interesul acestor companii”, a precizat Nicolae Ciubuc.

Pentru ca agricultura să devină atractivă pentru sectorul de asigurări, ea are nevoie de aplicarea mai multor tehnologii avansate”, mai spune deputatul.

„Agricultorii au nevoie de sisteme de irigare avansate, sisteme de antigrindină, tehnologii care minimizează riscurile, atunci vor fi mult mai flexibile și companiile de asigurări, care nu vor la ora actuală să asigure riscurile de secetă.Din 10 companii de asigurări, patru operează cu asigurări în agricultură, iar două din ele au asigurate seceta”, a precizat Nicolae Ciubuc.

Guvernul a identificat 300 de milioane de lei, bani care vor repartizați pentru fermierii care au suferit de pe urma secetei. Pierderile totale în acest an, în sectorul agrar, s-ar cifra la 900 de milioane de lei.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
agricultura, Riscuri, Asigurare
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
Ion Chicu: Au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură
Pavel Filip, despre situația complicată din agricultură - propunerea democraților
Luminița Suveică

Sfaturi prețioase: Alimentația copilului în sezonul rece

31
Educația pentru o alimentație sănătoasă trebuie să înceapă din copilărie. Aceasta se asigură prin diversitatea alimentelor și consumul moderat al acestora, fără a depăși nevoile energetice ale organismului, susțin specialiștii.
Alimentația copilului în sezonul rece

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicului-nutriționist Luminița Suveică a vorbit despre importanța realizării unui echilibru în alimentație încă din copilărie și a precizat care sunt cele mai importante reguli pentru o veritabilă alimentație corectă.

Potrivit specialistului, o alimentație sănătoasă include diverse alimente bogate în vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. În orice regim alimentar pe adoptat copiilor fie acasă, fie la grădiniță sau școală părinții trebuie să se conducă după câteva reguli. În special, în sezonul rece, alimentația joacă un rol primordial asupra sănătății celor mici.

"Copilul trebuie să aibă parte de o aliemntație echilibrată ce include toți nutrițenții. Dacă ziua copilul este la grădiniță, atunci seara când vine acasă este important ca părinții să fortifice imunitatea acestuia. Seara se pune accentul pe vitamina C – salate din fructe (mere, portocale, gutuie, pere). De asemenea puteți folosi nuci, semințe, fructe uscate, iaurt, chefir, brânzeturi", a subliniat Luminița Suveică.

Mai mult, specialistul susține că dulciurile și zahărul trebuie eliminate din alimentația zilnică a celor mici. Aceastea pot fi înlocuite cu fructele proaspete sau uscate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
alimentație, copii
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar


Загрузка...
Microfon

Secții de votare în corturi: Cum se va vota în unele sate

30
(reînnoit 20:35 30.10.2020)
Premieră electorală în Republica Moldova. În trei localități din țară vor fi amenajate corturi speciale unde cetățenii își vor exercita dreptul la vot. Unul dintre acestea va fi amenajat în satul Cigârleni, raionul Ialoveni.
Secții de votare în corturi: Cum vor vota oamenii de la sate

Decizia vine după ce autoritățile au stabilit că încăperile unde urmau să fie deschise secțiile de votare nu întrunesc condițiile necesare de securitate și ar putea pune în pericol viața și sănătatea participanților la procesul electoral.

De exemplu, în satul Cigârleni, tradițional, scrutinul era desfășurat la Casa de Cultură din localitate. În acest an, tavanul instituției a fost grav avariat din cauza ploilor torențiale, motiv pentru care sătenii vor fi nevoiți să-și exercite dreptul la vot în "corturi electorale" amenajate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

"Cortul are o lungime de șase metri și lățime de 12 metri. Acesta va fi dotat corespunzător – iluminare, rețea de Internet și tot ce este necesar pentru buna desfășurare a scrutinului. Totuși, alegătorilor le este indiferent unde să voteze, oamenii vor schimbări. Vom depune tot efortul ca în 2021 să fie reparat acoperișul și pe viitor să evităm aceste situații", a declarat într-un interviu pentru Sputnik primarul de Cigârleni, Sergiu Erizanu.

Potrivit lui, în satul Cigârleni sunt 2457 de locuitori. Dintre aceștia, 1836 - cu drept de vot. Din experiența anilor precedenți, aproximativ 1000-1100 de alegători participă la scrutine.

De menționat este că celelalte corturi vor fi amenajate în satul Bâc din comuna Bubuieci și Bogdanovca Nouă, orașul Cimișlia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
alegeri prezidențiale, sat, secții de votare
Tematic
Secțiile de vot de peste hotare sunt pregătite de alegeri


Загрузка...
Punct de control la frontiera ucraineană

De astăzi, moldovenii vor călători altfel în Ucraine detalii

28
(reînnoit 14:22 31.10.2020)
Din 31 octombrie, Ucraina a actualizat condițiile de intrare în țară pentru străini - Moldova a fost exclusă din lista țărilor cu risc epidemiologic crescut (roșu).

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. De astăzi, moldovenii care vor dori să călătorească în Ucraina nu vor mai fi obligați să stea în carantină, autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19  la intrarea în țara vecină.

În urma unei evaluări făcute de autorităților ucrainene, Republica Moldova a fost trecută pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – zona verde, informează ambasada țării noastre la Kiev.

Precizăm că, în funcție de situația cazurilor active de Covid-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu) și cu risc epidemiologic scăzut (verde). Astfel, persoanele care vin dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să fie amplasați în carantină sau autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19.

Totodată, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

De menționat că persoanele care vin în această țară dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate, aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома”.

În cazul apariției unor situații problematice, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
COVID-19, călătorie, condiții, moldoveni, Ucraina
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ucraina a prelungit starea de urgență: Cum putem călători


Загрузка...