Luminița Suveică

Roșiile din Moldova: De ce este recomandat le mănânci zilnic

196
(reînnoit 10:03 13.08.2020)
Fie că le adăugăm în salate răcoritoare, în supe sau sosuri, roșiile sunt gustoase, aromate, dar cel mai important aspect este că sunt foarte sănătoase. Poate mai sănătoase decât ne-am fi așteptat. Iată ce beneficii ascunde regina legumelor de vară.
Vei rămâne uimit: De ce roșiile sunt considerate legumele femeilor și ce beneficii ascund

Roșiile sunt adevărate bombe de vitamine, fiind bogate în vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei substanțe cu un rol important în detoxificarea organismului. Specialiștii susțin că roșiile sunt atât de bogate în vitamina C, încât pot lesne concura cu citricele. 

"O roșie consumată în stare proaspătă asigură 40 la sută din necesarul zilnic de vitamina C, care știm că are o mulțime de beneficii pentru organism. Chiar se recomandă consumul roșiilor în stare proaspătă în fiecare zi. Doar persoanelor care au probleme gastrice sau celor alergice le este recomandat să evite consumul acestora. De asemenea, vara este benefic să servim sucul natural de roșii, bogat în vitamine, minerale, fitonutrienți", a explicat într-un interviu pentru Sputnik medicul nutriționis Luminița Suveică.

Mai mult, specialistul a remarcat faptul că roșiile au un efect miraculos anti-age, fiind considerate „legume ale femeilor”. Acestea nu sunt contraindicate femeilor însărcinate sau celor care alaptează, fiind chiar recomandate de către specialiști.

"Mai multe studii au demonstrat că licopenul din acestea opresc instalarea osteoporozei în perioada de premenopauză. Fitonutrienții scad colesterul și protejează pielea de îmbătrânire și de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. În plus, calciul și vitamina K pe care le conțin aceste legume sunt esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de rupturi. Femeile care consumă regulat roșiile sunt protejate de depunerea pietrelor la rinichi și de riscul de a avea cancer la sân", a punctat Luminița Suveică.

Curiozități:

 • Termenul roșie vine din italienescul «pommo d-orro», adică «măr de aur», iar termenul de «tomate» vine din limba aztecilor;
 • Din punct de vedere istoric, roșiile vin din America de Sud – (Peru, teritoriul dintre Chili și Equador). Acolo, în natură poți întâlni și astăzi soiuri sălbatice de roșii. În Europa roșiile au ajuns în sec. XVI;
 • Prima rețetă cu roșii o găsim într-o carte de bucate din 1692, editată la Napoli;
 • Mult timp roșiile erau considerate otrăvitoare și erau cultivate drept plante decorative;
 • Fiecare a treia roșie de pe Pământ e crescută în China. De fapt, cei mai mari cultivatori de roșii sunt China, India și SUA;
 • În medicina populară, miezul roșiilor proaspete este folosit la tratarea rănilor și arsurilor;
 • Semințele de roșii se pot păstra 6-8 ani;
 • Un monument al roșiilor estre înălțat în orașul ucrainean Kamenka-Dneprovskaya;
 • Există cel puțin 10.000 de specii de roșii. Cea mai mică roșie are 2 cm în diametru, iar la polul opus recordul îl deține roșia de 2,9 kg crescută în SUA;
 • Anual, în lume sunt produse circa 170 de milioane de tone de roșii;
 • La Tomatina - o sărbătoare a roșiilor, are loc anual în ultima săptămână a lunii august în orașul spaniol Buniol;
 • În roșiile roșii sunt mai multe elemente nutritive decât în cele galbene;
 • Roșiile verzi conțin otrava numită SOLANINA. Dacă sunt consumate în cantități mari, vă puteți intoxica.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
Vitamine, legume, roșii
Ion Dron

Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

79
(reînnoit 15:13 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "Contrapunct", avocatul Ion Dron a vorbit despre restabilirea în funcție a judecătorilor care au figurat în dosarul Laundromat. Iată care este opinia interlocutorului.
Interviu cu avocatul Ion Dron

Recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii de a-i repune în funcție pe mai mulți magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță transmite un mesaj dublu. Avocatul Ion Dron consideră că revenirea unor judecători cu o reputație dubioasă în anumite funcții creează o confuzie în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte scade încrederea în justiția moldovenească.

"Cetățenii sunt într-o confuzie totală. Oamenii nu mai cred în autorități. În condițiile în care o persoană a fost implicată în procese și hotărâri dubioase și este promovată, atunci cetățeanului îi apar o serie de întrebări: oare acesta este stat sau o cooperativă prin care lucrurile se fac după o înțelegere și nu potrivit legii?", a declarat pentru Sputnik Ion Dron.

Avocatul susține că din cauza unor asemenea decizii are de suferit imaginea justiției moldovenești. El afirmă că "corpul de judecători are suficineți oamnei competenți, onești, însă aceste situații îi demoralizează pe cei care au venit să-și facă o carieră în interesul societății. Judecător nu este o meserie, ci este un destin", a adăugat interlocutorul.

Menționăm că cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
avocat, CSM, judecători
Tematic
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii


Загрузка...
Nicolae Olărașu

Jucării periculoase pentru copii: Cum le identificăm

19
(reînnoit 13:22 27.10.2020)
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, jucării


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

0
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...