Ion Pruteanu

Filmulețe video pe înțelesul tuturor: Mesajul voluntarilor CNA adresat tuturor cetățenilor

105
(reînnoit 17:42 08.08.2020)
O serie de produse video realizate de Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova au fost lansate în premieră, în țara noastră. În cadrul proiectului "Dicționarul integrității" participă zeci de tineri. Detalii am aflat de la reprezentantul CNA, Ion Pruteanu.
Filmulețe video pe înțelesul tuturor: Mesajul voluntarilor CNA adresat tuturor cetățenilor

"Dicționarul integrității" reprezintă o serie de produse video, realizate de Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova, cu implicarea voluntarilor anticorupție. Dicționarul explică, pe înțelesul tuturor, principalele forme ale corupției, manifestările acesteia, dar și cine este responsabil de prevenirea și combaterea ei. Totodată, tinerii ne informează cum se poate implica fiecare dintre noi în reducerea corupției. 

"Aceste filmulețe vor fi un ghid pentru cetățenii noștri. În total vor fi 10 filmulețe în care vor fi implicați voluntarii CNA. Deja au fost realizate patru videouri – corupție, mita, denunțul și influența necorespunzătoare. Următoarele șase sper să fie tot atât de interesante", a relatat într-un interviu pentru Sputnik șeful direcției Educație Anticorupție în cadrul CNA, Ion Pruteanu.

Astfel, până la finele lunii august toate filmuleţele video vor fi plasate pe paginile de Facebook ale PNUD, CNA şi voluntarilor anticorupţie, dar și pe site-ul oficial al Centrului Naţional Anticorupţie.

"Dicționarul integrității"  face parte din cadrul proiectului "Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova", implementat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
PNUD, PNUD, voluntari, video, corupție, CNA
Tematic
Angajați cu funcții de conducere din cadrul BNM, cercetați penal: CNA vine cu detalii
Diana Eșanu

Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

42
(reînnoit 18:15 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...
Sergiu Lelic

Accesorii periculoase: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

42
(reînnoit 15:41 02.12.2020)
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în magazine putem găsi deja o gamă largă de decorațiuni de Crăciun. Specialiștii atenționează cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
Accesorii de iarnă: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără ghirlande luminoase pe brad, focuri de artificii și alte atribute specifice.Chiar dacă este suficient timp până la sărbători, centrele comerciale sunt pline demult cu astfel de articole. Ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele, specialiștii avertizează însă că unele dintre acestea ne-ar putea pune viața în pericol.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Sergiu Lelic, a scos în evidență câteva aspecte importante la care ar trebui să atragă atenția fiecare cumpărător.

"În primul rând, achiziționați produsele din locurile autorizate și citiți cu mare atenție compoziția acestora. Analizați ambalajul, culoarea, piesele, pentru că există multe riscuri ca produsele să fie contrafăcute", a semnalat Sergiu Lelic.

În special, specialistul s-a referit la instalațiile luminoase care adesea prezintă un potențial pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

"Unele instalații prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate", a subliniat interlocutorul.

În caz de depistare a unor neconformități, consumatorii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile responsabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tematic
Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins Capitala


Загрузка...