Roman Chircă

Ce condiții dificile ar putea pune FMI pentru semnarea viitorului Memorandum cu Moldova

153
Expertul economic Roman Chircă spune că în viitorul Memorandum pe care Moldova îl va semna cu FMI se vor regăsi două condiționalități care nu au existat în istoria relațiilor cu această instituție. Este vorba de respectarea drepturilor omului și reforma justiției.
Ce condiții dificile ar putea pune FMI pentru semnarea viitorului Memorandum cu Moldova

Noul program cu Fondul Monetar Internațional prevede accesarea de către Moldova a unui credit de 558 de milioane de dolari. Autoritățile au anunțat că aprobarea înțelegerii cu FMI depinde de implementarea mai multor condiții prealabile, inclusiv în privința independenței Băncii Naționale, supravegherii sectorului financiar și transparenței fiscale.

Expertul Roman Chircă spune că printre condiționalitățile de ordin financiar-bancar s-ar putea regăsi, în premieră, și două condiții legate de respectarea drepturilor omului și reforma justiției.

„Urmează să aflăm mai clar care sunt condiționalitățile care vor fi parte a Memorandumului cu FMI. Cunoaștem care este aria de discuții, multe din condiționalități sunt acceptabile și necesare, dar sunt și condiții care nu au existat niciodată în istoria relațiilor dintre Moldova și FMI, cum ar fi cele legate de drepturile omului și reforma justiției, chiar dacă FMI este o instituție care se asigură de stabilitatea macroeconomică și financiară a unui stat”, a precizat Roman Chircă.

Expertul consideră că introducerea de către FMI a acestor două condiționalități este o formă de a plasa Moldova pe o anumită orbită geopolitică, iar o țară cu o pondere mare de îndatorare este mai deschisă spre cooperare cu instituții financiare internaționale.

Premierul Ion Chicu a precizat anterior că cele 560 de milioane de dolari sunt necesare pentru țara noastră inclusiv pentru recuperarea în perioada postpandemică. Noul program urmează să fie aprobat de Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
Drepturile omului, reforma justiției, Memorandum cu FMI
Tematic
Moldova are nevoie de bani: Pușcuța spune când va semna Guvernul un nou program cu FMI
Republica Moldova va avea un nou program cu FMI: Detalii
Natalia Grîu

Statul oferă laptopuri pentru elevi: Cum vor fi folosite

61
(reînnoit 19:41 29.10.2020)
2500 de laptopuri urmează să fie distribuite pe parcursul săptâmânii în instituțiile de învățământ din țară. Despre acest lucru a anunțat secretarul de stat în domeniu educației, Natalia Grâu.
Laptopuri pentru elevi: Anunțul autorităților

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că în cadrul instituțiilor de învățământ sunt 38 059 de unități tehnică de calcul, însă în condițiile actuale acestea nu sunt suficiente pentru toți copiii și pedagogii. Unii elevi care sunt în carantină sau învață de la distanță nu au acasă calculatoare, iar fără acestea procesul de studii nu poate să se desfășoare.

"Astfel, din bugetul de stat au fost alocate 20 milioane de lei pentru procurarea a 2500 de laptopuri ce vor ajunge pe parcursul acestei săptămâni în școlile din țară, iar fiecare instituție va trebui să asigure elevii aflați în carantină și/sau care nu dețin acasă tehnică cu un laptop. După licitație mai avem resurse cu care vor mai fi cumpărate încă 700 de laptopuri. Acestea vor fi utilizate după același principiu ca și cărțile de la bibliotecă. Școala va gestiona tehnica în funcție de necesități", a subliniat secretarul de stat.

Potrivit ei, încă din luna martie Ministerul Educației și-a propus să asigure elevii cu tehnică de calcul. Pe parcursul anului 2020, din bugetul APL-urilor și instituțiilor de învățământ au fost achiziționate 2216 calculatoare. 

"De asemenea, la 1 iulie am lansat campania națională "Donează un computer" în cadrul căreia au fost recepționate 1136 computere, laptopuri și tablete, direcționate direct către anumite școli", a subliniat Natalia Grâu.

De asemenea, în cadrul proiectului Băncii Mondiale (PRIM) s-au identificat 3,5 milioane de dolari și vor fi achiziționate încă 11.500 de laptopuri. Agenții economici și asociațiile obștești au donat 220 de unități de calcul pentru copii și profesori. Acestea au fost distribuite în instituțiile de învățământ.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Ministerul Educaței, școală, elevi, laptopuri


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

Vaccinul împotriva gripei sezoniere: Când ajunge în Moldova

56
În luna noiembrie, în Republica Moldova va începe campania de imunizare împotriva gripei sezoniere. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, primele doze de vaccin antigripal ar urma să ajungă în țară la începutul lunii noiembrie.
Vaccinul împotriva gripei sezoniere: Când ajunge în Moldova

100 de mii de vaccinuri urmează sa ajungă în Republica Moldova în primele săptămâni ale lunii noiembrie. Acestea vor fi distribuite în instituțiile medico-sanitare din teritoriu. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.

În primul rând vor fi imunizate persoanele din grupurile de risc sporit de îmbolnăvire: copiii, lucrătorii medicali, vameșii, polițiștii de frontieră, persoanele ce suferă de maladii cornice, diabet zaharat ș.a.

"Situația este complicată, deoarece există o înaltă solicitare de vaccin antigripal în acest an. Vaccinul va fi gratuit pentru persoanele din grupurile de risc și în limita disponibilității pentru altele persoane care vor solicita acest vaccin. La moment, doar o clinică privată din Capitală dispune de acest vaccin", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Specialistul a precizat că procesul de imunizare va avea loc pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie. Persoanele vor fi contactate de către medicul lor de familie pentru a efectua un control medical. După administrarea vaccinului, starea de sănătate a pacienților va fi monitorizată de către specialiști. 

În total, pentru perioada rece a acestui an au fost comandate 200 de mii de doze de vaccin, care vor ajunge în două tranșe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, gripă sezonieră, vaccin
Tematic
Dumbrăveanu a discutat cu ambasadorul Chinei despre vaccin


Загрузка...
Un epidemiolog rus, despre răspunsul imun la COVID-19 și gripă

Un epidemiolog rus, despre răspunsul imun la COVID-19 și gripă

0
(reînnoit 09:39 30.10.2020)
Un epidemiolog rus explică care sunt diferențele răspunsului imun în cazul COVID - 19 și cel al gripei sezoniere.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. În cazul infecției cu coronavirus, răspunsul imun apare mai târziu decât în cazul gripei, virusul reușește să se înmulțească nu numai în căile respiratoare superioare, ci și pătrunde în secțiunile inferioare, motiv pentru care plămânii sunt adesea afectați, a declarat pentru RIA Novosti directorul adjunct pentru activitatea clinică și analitică a Institutului Central de Cercetare a Epidemiologiei din Rospotrebnadzor, profesorul Natalia Pșenicinaia.

"Cu COVID, producția de interferon este adesea întârziată, mai aproape de începutul celei de-a doua săptămâni. Acest lucru duce la un răspuns întârziat al sistemului imunitar, atunci când virusul s-a înmulțit nu numai în căile respiratoare superior, dar a pătruns deja în părțile inferioare. În acest moment, lansarea sintezei interferonului, care duce la un răspuns distorsionat al sistemului imunitar - eliberarea unei cantități mari de citokine pro-inflamatorii (mediatori inflamatori), activarea patologică a macrofagelor și dezvoltarea unei furtuni de citokine ", a spus Pșenicinaia.

Ea a explicat că, din cauza unui astfel de răspuns imunitar întârziat, apar leziuni pulmonare severe și stratul interior al vaselor de sânge este deteriorat, ceea ce provoacă cheaguri de sânge.

În același timp, potrivit lui Pșenicinaia, evoluția bolii este diferită pentru toată lumea - la unii decurge cu o temperatură normală sau creșterea ei pe termen scurt timp de 1-2 zile, la unii pacienți apar imediat simptome catarale, la alții boala se manifestă prin slăbiciune generală, durere în mușchi, cu apariția tusei sau dificultăți de respirație în a doua săptămână.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
epidemiologi, imunitate, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?
Impactul secetei și COVID: Mai puține ouă și lapte


Загрузка...