Victoria Condrat

Povestea tinerei care a învins cancerul de col uterin: Mesajul adresat femeilor

235
(reînnoit 20:23 06.08.2020)
Victoria Condrat a învins cancerul de col uterin, iar experiența prin care a trecut i-a schimbat viața. Tânăra care a reușit să înfrunte maladia a adresat un mesaj tuturor femeilor, remarcând importanța efectuării screening-ului întru depistarea precoce a cancerului.
Povestea tinerei care a învins cancerul de col uterin: Ce mesaj le adresează femeilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" Victoria Condrat a vorbit despre experiența prin care a trecut atunci când a aflat că suferă de cancer de col uterin, mărturisind că i-a fost extrem de greu să depășească momentul în care a fost diagnosticată cu această maladie. Vestea i-a întristat mult și pe membrii familiei ei.

Victoria Condrat recunoaște că, până la depistarea cancerului de col uterin, a avut o atitudine nepăsătoare față de această maladie – exact ca și a multor femei din țara nostră, care cred că maladia le va ocoli.

"Nu pot spune că am fost cea mai exemplară femeie care să-și facă testul de rutină. Mii rușine să recunosc, dar este adevărul. Am depistat această maladie dintr-o simplă întâmplare. De mai mulți ani încercam cu soțul să concepem un copil. Când am decis să recurgem la procedura de fertilizare in vitro am făcut testul Papanicolau, iar după alte investigații mai detaliate mi s-a confirmat diagnosticul de cancer de col uterin în stadiul 1 B", a relatat ea.

Tânără își amintește și acum cu lacrimi în ochi de momentele când a aflat că suferă de această maladie, fiind supusă unui stres emotional foarte puternic, însă încrederea în sine, dorința de a lupta pentru viață și de a fi alături de cei dragi au ajutat-o mult în lupta cu această boală.

"Am avut noroc de un medic profesionist, care a fost foarte atentă și m-a susținut moral, a căutat soluții de tratament cât mai eficient. Am fost norocoasă să am oameni dragi alături, un cerc de suport extraordinar de frumos, iar din acest motiv practic nu am simțit povara acelei drame. Nu mi-a fost niciodată milă de mine, iar dorința mare de viață și optimismul pe care l-am avut mi-a fost de mare ajutor", a remarcat ea.

Victoria Condrat afirmă că a această lecție pe care i-a oferit-o viața i-a schimbat viziunile. Tânăra spune că este recunoscătoare întâmplării că a reușit să depisteze maladia la timp, să se trateze și să rămână în viață. În acest sens, femeia a venit cu un mesaj către toate femeile, remarcând importanța efectuării screening-ului întru depistarea precoce a cancerului.

"Am devenit mult mai responsabilă față de propria sănătate. A fost o lecție pe care nu mi-am dorit-o. Vreau să conving toate femeile să efectueze testul Papanicolau. Știu că multe dintre ele nu o fac din frică sau din necunoștință. Vreau să le conving că acest test le ia o jumătate de oră din viață. Dacă totuși se depistează ceva să știți că nu este o drama. Totul se tratează și cu cât mai devreme, cu atât mai bine!", a precizat Victoria Condrat.

De menționat că în prezent, Ministerul Sănătății desfășoară Campania "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!" prin care îndeamnă toate femeile din Moldova cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani să se adreseze la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
col uterin, cancer
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

98
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

89
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Vila La Grange unde are loc întâlnirea dintre Putin și Biden

Presa a aflat cine va participa la întâlnirea în format extins a summitului de la Geneva