Anatol Prohnițchi

Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme

226
(reînnoit 18:45 04.08.2020)
În Republica Moldova sunt doar șase zimbri – și aceștia de import. În general, fauna din Moldova devine tot mai săracă, iar multe specii sunt pe cale dispariție, susțin specialiștii.
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, ecologistul Anatolie Prohnițchi a menționat că în Moldova devine tot mai mare numărul speciilor de plante și animale care sunt ameninţate de pericolul dispariției. Acest lucru se întâmplă din cauza industrializării, dar și acțiunilor oamenilor care distrug natura intenționat.

"Sute de ani în urmă oamenii trăiau într-o ambianță cu natura, nu o distrugeau. Industrializarea, modernizarea – toate au contribuit la dispariția multor specii de animale, majoritatea, de fapt, fiind nimicite tot de către oameni", a remarcat ecologistul.

Anatolie Prohnițchi susține că indiferența și inacțiunea moldovenilor și autorităților nu doar că a adus la dispariția zimbrilor din țara noastră, dar va marca și numărul altor vietăți care sunt pe cale de dispariție, precum iepurii, căprioarele, cerbii ș.a.

"În Moldova zone protejate nu există. Animalele care trăiau la noi o să le vedem doar în filme. Asta ne așteaptă, dacă nu vom păstra natura. Să nu uităm și de vânători - "killerii naturii", care nu sunt conștienți de consecințele nefaste asupra mediului înconjurător", a subliniat Prohnițchi.

De menționat este că în prima ediție (1978) din Cartea Roșie a Republicii Moldova au fost incluse 26 de specii de plante și 29 de specii de animale periclitate și critic periclitate, pe cale de dispariție. În ediția a doua a „Cărții Roșii a Republicii Moldova” din 2001 au fost incluse 126 de specii de plante și ciuperci, 116 specii de animale pe cale de dispariție, iar ultima ediție include 208 specii de plante și ciuperci și 219 specii de animale, ceea ce este cu mult mai mult decât în ediţiile anterioare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

226
Tagurile:
Fauna, Zimbru, Cartea Roșie a Moldovei
Natalia Toma

Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

32
(reînnoit 21:59 26.02.2021)
Cum îi afectează pe copii experiențele de abuz și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Răspuns la aceste întrebări am aflat de la psihologul Natalia Toma.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
părinți, copii, abuz, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Numărul șomerilor a crescut simțitor - ce se întâmplă pe piața muncii

36
(reînnoit 21:29 26.02.2021)
Câți oameni fără loc de muncă sunt astăzi în Moldova și cum a influențat pandemia de COVID-19 numărul șomerilor în țara noastră? Detalii am aflat de la șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.
Uimitor: Câți șomeri sunt înregistrați în Moldova

În anul 2020, lunar, cifra medie a persoanelor care s-au înregistrat cu statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă varia între 3-4 mii. Excepție a fost luna aprilie, atunci când au fost înregistrate aproximativ 9 mii de cereri.

"Din cauza pandemiei avem mai mulți șomeri aflați la evidență. În aprilie-mai 2020 am avut un flux mai mare de persoane care s-au înregistrat și care s-au adresat la Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de  Muncă. Treptat, din luna iunie cifra a început să scadă – fie că persoanele au plecat peste hotare, fie și-au găsit un loc de muncă", a declarat pentru Sputnik Marcela Ganea.

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent, în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Moldova, șomer
Tematic
Câți bani poți cere de la stat dacă ai rămas șomer


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

74
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...