Vladimir Bolea

Vladimir Bolea: Cum pot fi soluționate problemele din sectorul agricol

71
(reînnoit 16:37 04.08.2020)
Într-un interviu pentru Sputnik, vicepreședintele Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea, a vorbit despre soluțiile pe care urmează să le întreprindă autoritățile în vederea soluționării problemelor agricultorilor.
Vladimir Bolea: Măsuri prioritare privind soluționarea problemelor din sectorul agricol

Agricultura continuă să fie un sector important în economia Moldovei. 27 la sută dintre persoanele ocupate activează în acest domeniu, care constituie 17 la sută din PIB-ul țării. În acest sens, deputatul Vladimir Bolea spune că, până la etapa actuală, comisia pe care o reprezintă a reușit să identifice câțiva pași importanți pe care urmează să-i întreprindă în următorii ani pentru a dezvolta sectorul agricol.

"În următorii ani, reieșind din potențialul economic pe care îl avem și ajutorul pe care-l vom primi de la partenerii externi de dezvoltare, ne propunem să investim în utilaje de ultima generație, care măresc considerabil calitatea prelucrării terenurilor, reduc pierderile pe care le avem la recoltare și soluționează lipsa forței de muncă - o problemă acută în sectorul agricol", a menționat deputatul.

O altă prioritate este colaborarea cu partenerii externi, spune Vladimir Bolea. Și elaborarea diferitor sisteme de relaționări între micii agenți economici și marile lanțuri comerciale din țara noastră este o prioritate pentru autorități.

"Cele mai importante piețe de desfacere spre care trebuie să ne orientăm sunt Uniunea Europeană și Federația Rusă cu care trebuie să dezvoltăm relații de colaborare. De asemenea, conlucrăm cu reprezentanții Ministerului Economiei, în vederea soluționării problemelor micilor producători care nu pot face față cerințelor înalte impuse de marile lanțuri de comercializare pentru a-și vinde marfa pe rafturile magazinelor din țară", a remarcat el.

Vladimir Bolea spune că o altă prioritate este investirea în tehnologiile sistemelor de irigare, care vor reduce cheltuielile imense ale agricultorilor la pomparea apei, consumul de energie electrică și transportarea apei de la distanțe mai mari. Totodată, membrii Comisiei sunt într-o strânsă colaborare cu oamenii de știință din țară, care-și propun să elaboreze soiuri capabile să reziste condițiilor climaterice din Moldova (secetă, grindină ș.a.).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
autorități, probleme, măsuri, agricultură
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

38
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

85
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor

0
(reînnoit 19:02 28.10.2020)
Modul în care cetățenii vor fi informați pe 1 noiembrie despre mersul votării și rezultatele alegerilor prezidențiale a fost precizat astăzi de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat astăzi modul în care va furniza informația despre mersul votării și rezultatele scrutinului prezidențial în ziua de duminică, 1 noiembrie 2020.

CEC anunță că în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei Electorale Centrale conform următorului orar:

-          ora 08:00;

-          ora 12:00;

-          ora 15:00;

-          ora 18:00;

-          ora 22:00.

Prin intermediul unei aplicații disponibile pe pagina-web a instituției www.cec.md sau în pagină separată, la fel ca la scrutinele anterioare, va fi posibilă vizualizarea prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar și informații despre rezultatele preliminare ale scrutinului după închiderea secțiilor de votare.

CEC menționează că, din motive de securitate, linkul către această aplicație va deveni activ în dimineața zilei alegerilor.

Luni, 2 noiembrie, la ora 9:00, mass-media va fi invitată la un briefing, în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale.

La necesitate, vor fi organizate suplimentar briefing-uri, în sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale, și emise comunicate de presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rezultate alegeri, CEC
Tematic
CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin


Загрузка...