Veaceslav Ioniță

Ioniță: Trebuie urmărim trei pași pentru ca CFM devină o instituție profitabilă

98
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", economistul Veaceslav Ioniță a enumerate măsurile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile pentru ca Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" să devină una profitabilă.
Ioniță: Trebuie să urmărim trei pași pentru ca CFM să devină o instituție profitabilă

Economistul Veaceslav Ioniță susține că separarea serviciului de transport de infrastructură este primul pas pentru ca Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" să devină una profitabilă.

"Calea ferată asigură precondiția unei dezvoltări economice. Aceasta nu este o problemă secundară, ci o problemă de securitate și dezvoltare economică a țării. Aceasta a pierdut transportul de mărfuri, transportul de pasageri. Anual, volumul de export în Republica Moldova de servicii de transport este de 450 de milioane de dolari, de patru ori mai mult decât exportul de vinuri. Este cea mai puternică ramură de export –o ramură cu perspective enorme, ignorată de țara noastră", a declarat pentru Sputnik economistul.

Pe lângă faptul că instituția are nevoie de investiții mari, aceasta trebuie să asigure accesul tuturor companiilor și să evite "monopolul artificial", care nu aduce nici un beneficiu cetățeanului simplu.

"Trebuie să oferim accesul companiilor private, inclusiv străine, așa cum se întâmplă în domeniul aviației. Amintiți-vă cât de scumpe erau biletele avia anterior, iar acum poți găsi bilete ieftine în orice colt al lumii. Cred că în domeniul transportului feroviar, dacă vom face pași corecți în cinci ani, ne vom putea bucura de rezultate. Aș vrea să am posibilitatea să cumpăr un bilet de tren din Chișinău în orice oraș din Europa, să am parte de servicii frumoase și calitative", a subliniat Ioniță.

De asemenea, economistul a adăugat că pentru o dezvoltare armonioasă este necesar să existe o concurență acerbă între companiile naționale de transport feroviar, inclusiv, cu transportatorii auto și avia.

De menționat că Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" a fost înființată în data de 30 martie 1992. Astăzi feroviarii și veteranii CFM își sărbătoresc Ziua Profesională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
ÎS „Calea Ferată din Moldova" (CFM), CFM, CFM
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

115
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

45
(reînnoit 19:33 14.04.2021)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova - cel vitivinicol și cu ce probleme se confruntă vinificatorii noștri după un an de pandemie? Subiectul a fost discutat cu preşedintele Asociației Micilor Producători de Vinuri, Arcadie Foșnea.
Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

După un an de pandemie și cu o recoltă mai scăzută, ramura vitivinicolă are nevoie de susținere, în special micii producători de vinuri, susține Arcadie Foșnea.

În 2020, cele mai mari dificultăți întâmpinate de către producătorii autohtoni au ținut de exporturile de vinuri, chiar și în țările amatoare tradițional de vin moldovenesc. Dacă în luna ianuarie în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută, atunci începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

"În prezent, Rusia rămâne cel mai mare importator de vinuri moldovenești, care așteaptă cu drag vinurile noastre. Totuși, fiecare țară este tratată drept un potențial prieten al vinurilor moldovenești și suntem deschiși pentru colaborare, în special micii producători locali", a precizat Arcadie Foșnea.

De menționat că în ultimii ani țara noastră a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
pandemie, vin
Tematic
Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem


Загрузка...

INTERSECȚII cu Andrei Porubin

0
(reînnoit 10:21 15.04.2021)
Otilian Alinescu este un poet inedit de la Ialoveni, poezia căruia pendulează ușor între comic (satiric) și lirico-dramatic. Majoritatea poemelor lui sunt cu caracter autobiografic, sau vizeză trăiri profund personale ale autorului

Otilian Alinescu este un poet inedit de la Ialoveni, poezia căruia pendulează ușor între  comic (satiric) și lirico-dramatic. Majoritatea poemelor lui sunt cu caracter autobiografic, sau vizeză trăiri profund personale ale autorului. Otilian are 53 de ani, are studii tehnice superioare, dar nu a activat ca și specialist în inginerie electrică. Prima poezie si-a publicat-o în 1996.

0


Загрузка...