Aurelian Lavric

Aurelian Lavric: Amendarea Constituției va contribui la eradicarea instabilității politice

104
(reînnoit 22:42 30.07.2020)
De Ziua Constituției, 29 iulie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret prin care instituie o comisie de experți constituționali ce va propune amendarea Constituției Republicii Moldova.

Printre cauzele ce impun amendarea textului constituțional, președintele a enumerat: blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte – Guvern – Parlament; traseismul politic; inițiativele privind reducerea numărului de deputați; problemele de securitate națională. Șeful statului face trimitere și la inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor care prevăd posibilitatea lichidării statului pe calea referendumului național.

De asemenea, Igor Dodon spune că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, expertul în studii de securitate Aurelian Lavric, care este și conferențiar universitar, a remarcat că inițiativa care vine din partea unor juriști din societatea civilă și unor oameni politici privind efectuarea unei reforme constituționale este demnă de a fi discutată, iar ajustarea prevederilor din Constituție va contribui la eradicarea instabilității politice.

"Acum 26 de ani Constituția era un document, care în contextul politic de atunci, regional și chiar internațional, făcea față cerințelor vremii. Odată cu trecerea anilor unele prevederi constituționale nu mai sunt actuale, iar o eventuală reformă constituțională trebuie discutată pentru a îmbunătăți Legea Supremă", a spus Aurelian Lavric.

În opinia expertului, modificările asupra reformelor constituţionale trebuie să aibă loc printr-un referendum național, iar la consultări să participe nu doar juruști dar și reprezentanții societății civile, academicieni și persoane notorii din diverse domenii.

"În primul rând, vor trebui inițiate consultări la care să participe persoanele care au ceva de spus. Nu este exclus ca din societate să vină unele inițiative privind introducerea unor noi prevederi în Constituție. Dacă societatea va accepta aceste modificări, ea se va responsabiliza, va pune presiune și pe politicieni ca să se acționeze în beneficiul tuturor", a remarcat expertul.

Cât privește modificările care trebuie introduse în textul Constituției , specialistul s-a referit la rolul pe care îl are Curtea Constituțională și relația dintre ramurile puterii de stat.

"Curtea Constituțională – acest organ și-a atribuit niște prerogative improprii unei instanțe de jurisdicție constituțională, care depășesc competențele unor asemenea instituții. În ultimii ani, CC a intrat în zona unor interpretări și manipulări – lucru pe care o instituție de o asemenea importanță nu ar trebui să-l admită. De asemenea, din perspectiva viitoarelor amendamente constituționale va trebui foarte clar de delimitat atribuțiile Parlamentului și raporturile Legislativului față de Șeful Statului și viceversa, întrucât suspendările Președintelui la care am asistat, până nu demult, au fost  o rușine pentru Moldova", a menționat conferențiarul universitar.

Totodată, specialistul s-a referit și la inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor care prevăd posibilitatea lichidării statului pe calea referendumului național, menționând că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului.

"Aici mă refer la referendumul republican care s-ar pronunța pentru unirea Moldovei cu România. Această prevedere este strâns legată de aspirațiile Republicii Moldova ca entitate politică privind reintegrarea țării. Constituția garantează dreptul la opinie. Statele consolidate însă nu permit subminarea statalității în interiorul lor, ele iau măsuri de consolidare, de fortificare a organismului statal și eu cred că Moldova trebuie să procedeze exact așa, pentru a oferi o previzibilitate și a da un semnal agenților economici și investitorilor că statul acesta are o perspectivă. Nu eliminăm România de lângă noi. Putem și trebuie să avem relații foarte bune cu România, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană ș.a. La ora actuală, însă arhitectura europeană este construită în așa mod că orice chestiune legată de modificarea granițelor nu este salutată de UE și NATO, iar România nu poate acționa de una singură fiind subordonată instituțiilor de la Bruxelles, iar de acolo nu există semnale că ei ar încuraja asemenea reconfigurări teritoriale", a punctat Aurelian Lavric.

Amintim că decizia privind crearea unei comisii pentru reforma constituțională a fost luată ieri, în cadrul unei întrevederi la care a participat șeful statului, Igor Dodon, și foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere. Din componența Comisiei pentru Reforma Constituțională vor face parte reprezentanți ai mediului academic și societății civile din Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
Igor Dodon, modificări, Constituție
Victor Gaiciuc

Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

216
(reînnoit 21:39 18.09.2020)
După cinci ani de la semnarea contractului, în România a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele patru cumpărate de țara vecină.
Gaiciuc, despre rachetele PATRIOT: Apar semne de întrebare

Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existent în România — "Hawk" - era perfect capabilă să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

Solicitat de Sputnik Moldova, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc s-a pronunțat asupra achziționării de către România a acestui sistem antirachete. Generalul a menționat că noua achiziție nu asigură neapărat securitatea în zonă.

"Din punct de vedere pur militar, orice armament este binevenit, dar în cazul de față nu sunt ferm convinși că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Această acțiune generază apariția mai multor semne de întrebare precum: "Cine este potențialul inamic al României?"; "Vechile sisteme antiaeriene erau sau nu în stare să protejeze zona? " și, nu în ultimul rând, "Merită oare investiția, în contextul costului destul de mare al sistemului Patriot?". Nu aș vrea să mă implic în treburile interne ale României, însă în viziunea mea înarmarea țării vecine ar duce la aceea că ea va deveni ținta acelui potențial inamic. Ba mai mult, nu simt o siguranță mai mare de la apariția acestor rachete, din contra, în caz de eventual conflict, România ar deveni o țară țintă și ne-ar afecta și pe noi, cetățenii Republicii Moldova această situație", a declarat Gaiciuc.

Menționăm că achiziția primului sistem „Patriot” a costat 910,1 milioane de dolari americani. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

216
Tagurile:
Victor Gaiciuc, patriot, România, Rachete
Tematic
Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate


Загрузка...
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

55
(reînnoit 21:03 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe flancul stâng, cât și pe cel drept, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...