Nicolae Ciubuc

Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii

61
(reînnoit 13:05 29.07.2020)
Fermierii din sudul țării au protestat luni, cerând ajutor din partea statului, întrucât recolta din acest an le-a fost afectată în proporție de 80-100 procente. Premierul Ion Chicu a anunțat că statul va oferi 250 milioane de lei pentru asistență în acest sector.
Nicolae Ciubuc: Statul depune un efort considerabil pentru a susține agricultorii

Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat ieri proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni. Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema.

Tot ieri, coaliția de guvernare s-a întrunit într-o ședință la care au participat și președintele țării Igor Dodon, dar și prim-ministrul Ion Chicu. În cadrul ședinței s-a convenit ca autoritățile să susțină fermierii din țara noastră, care în acest an au suportat pierderi majore din cauza secetei. Astfel, au fost identificate resurse financiare de până la 250 de milioane de lei.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, deputatul și vice-președintele PD Nicolae Ciubuc, a remarcat faptul că, în pofida tuturor greutăților, autoritățile au găsit sursele necesare și întreprind toate măsurile pentru a susține fermierii, chiar dacă în condițiile actuale statul se confruntă cu o criză profundă în toate domeniile.

"Mă bucur că, în pofida tuturor greutăților, statul reușește să aloce bani pentru a susține fermierii. Deși, acest lucru a fost menționat atunci când guvernul și-a argumentat acea asumare de răspundere prin faptul că legea bugetului va fi suplimentată, iar banii vor fi alocați inclusiv pentru atenuarea consecințelor secetei și condițiilor dificile în agricultură", a spus deputatul.

După anunțul făcut de premier, unii fermieri au remarcat că suma de 250 milioane de lei este mult prea mică și nu este suficientă pentru a le acoperi pierderile și cheltuielile. Nicolae Ciubuc spune că pe lângă aceste activități, statul trebuie să facă față și situației legate de problemele din sănătate, iar în condițiile actuale acesta este un efort considerabil depus de autorități.

"Aș lăsa la o parte populismul și ași reaminti despre fondul de subvenționare care vine cu un suport la implementarea tehnologiilor, sistemelor de irigare, subvenționăm dobânda la credite ș.a. De asemenea, prima de asigurare în agricultură oferă posibilitatea de a transfera riscurile nu pe seama Guvernului și de a face proteste, dar de a apela la o companie de asigurări pentru a recupera aceste pierderile. Statul creează alternative și posibilități de dezvoltare prin mecanismele de suport pe care le oferă fondul de subvenționare", a conchis Ciubuc.

De menționat că luni, 3 august, în funcție de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile, agricultorii vor decide dacă vor recurge sau nu la un al doilea protest.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
agricultor, protest
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Ion Dron

Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

81
(reînnoit 15:13 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "Contrapunct", avocatul Ion Dron a vorbit despre restabilirea în funcție a judecătorilor care au figurat în dosarul Laundromat. Iată care este opinia interlocutorului.
Interviu cu avocatul Ion Dron

Recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii de a-i repune în funcție pe mai mulți magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță transmite un mesaj dublu. Avocatul Ion Dron consideră că revenirea unor judecători cu o reputație dubioasă în anumite funcții creează o confuzie în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte scade încrederea în justiția moldovenească.

"Cetățenii sunt într-o confuzie totală. Oamenii nu mai cred în autorități. În condițiile în care o persoană a fost implicată în procese și hotărâri dubioase și este promovată, atunci cetățeanului îi apar o serie de întrebări: oare acesta este stat sau o cooperativă prin care lucrurile se fac după o înțelegere și nu potrivit legii?", a declarat pentru Sputnik Ion Dron.

Avocatul susține că din cauza unor asemenea decizii are de suferit imaginea justiției moldovenești. El afirmă că "corpul de judecători are suficineți oamnei competenți, onești, însă aceste situații îi demoralizează pe cei care au venit să-și facă o carieră în interesul societății. Judecător nu este o meserie, ci este un destin", a adăugat interlocutorul.

Menționăm că cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
avocat, CSM, judecători
Tematic
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii


Загрузка...
Nicolae Olărașu

Jucării periculoase pentru copii: Cum le identificăm

21
(reînnoit 13:22 27.10.2020)
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, jucării


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

0
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...