Valeriu Praporșcic

Agricultorii spun Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor

1177
(reînnoit 21:29 28.07.2020)
Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat ieri proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni. Acțiunile au fost îndreptate împotriva autorităților care, potrivit lor, nu intervin eficient în situația critică în care au ajuns agricultorii.
Agricultor: Situația este catastrofală. Am pierdut 100 procente din recoltă

Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema.

Oamenii au ieșit la manifestație cu tehnica agricolă, în speranța că poate măcar așa vor fi auziți de conducerea țării.

Agricultorul Valeriu Praporșcic din Căușeni, care a participat alături de alți zeci de fermieri la protestul de ieri, spune că nevoile și sărăcia în care au ajuns din cauza calamităților i-au adus în situația să ceară ajutor din partea statului, întrucât, de unii singuri, fermierii nu pot face față situației.

"În anul acesta am pierdut 80 la sută din recolta cerealelor din prima grupă și ce-a de-a doua grupă, porumbul, în general, este compromis 100 de procente, iar floarea soarelui - 80 procente", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Valeriu Praporșcic.

Agricultorii cer să fie declarată stare excepțională în agricultură și statul să intervină cu ajutoare ca ei să poate procura semințe și carburanți ca să semene la toamnă. Totodată, ei spun că nu pot plăti salariile și au restanțe la creditele bancare. Aceștia își doresc reeșalonarea plăților la creditele bancare, restituirea TVA-ului în agricultură, acordarea subvențiilor pentru pagubele suportate în urma înghețurilor și a secetei hidrologice și instalarea sistemelor antigrindină. 

"Înțelegem că situația în țară este dificilă, dar cerem un mic de ajutor în privința semințelor, motorină. Trebuie să achităm salarii, credite la bănci. Situația este catastrofală. Avem nevoie de ajutor", a spus Valeriu Praporșcic.

Cât privește anunțul făcut de premierul Ion Chicu cu privire la cele 250 de milioane de lei, identificate pentru susțienerea fermierilor din țara noastră, Valeriu Praporșcic a remarcat că aceasta este o sumă prea mică pentru a-i ajuta pe toți fermierii care, în acest an, din cauza secetei, au suportat cheltuieli majore.

"La cele 600 de hectare am înregistrat pierderi de 2 milioane de lei din recolta cerealelor din prima grupă și aproximativ 4 milioane din ce-a de-a doua grupă, în total 6 milioane de lei. Sunt mulți agricultori care au înregistrat pierderi mult mai mari și atunci nu știu dacă această sumă de bani ar fi suficientă pentru toți", a punctat Valeriu Praporșcic.

De menționat că luni, în data de 3 august, în funcție de decizia pe care o vor lua autoritățile, agricultorii vor hotărî dacă vor ieși sau nu la un alt protest.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1177
Tagurile:
pierderi, protest, agricultor
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Iraida Eni-Căldare

Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

80
Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Cum se descurcă astăzi apicultorii și cum rezistă provocărilor timpului?
Moldova, fără miere: Cum supraviețuiesc apicultorii

Iraida Eni-Căldare este o apicultoare cu experiență din satul Măgurele, raionul Ungheni. Femeia spune că, după o primăvară cu înghețuri și secetă, a așteptat cu mari speranțe să înflorească salcâmul pentru ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, respectiv, să poată avea producție de miere. Însă variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an, recolta de miere constituind doar 35% din volumul preconizat.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă. Așa an nu țin minte dacă am mai avut. Apicultorilor le vine tot mai greu să facă față schimbărilor –  natura a început să se răzbune pe om", a spus apicultoarea.

Chiar dacă este o perioadă destul de dificilă pentru apicultorii moldoveni, deocamdată aceștia nu intenționează să mărească prețurile, din simplu motiv că nu și-ar dori să piardă clienții fideli.

"Am obișnuit cumpărătorul cu un preț, iar acum nu dorim să-l majorăm, chiar dacă suntem puși în condițiile când ar trebui să o facem. Încercăm să rezistăm și să mergem mai departe", a subliniat ea.

Apicultoarea speră că anul viitor situația va fi mai bună și va putea recupera din pierderile din acest sezon.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Apicultori, miere de salcâm, miere
Tematic
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto


Загрузка...
Gabriel Mărgineanu

Cum e renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

42
(reînnoit 20:24 22.09.2020)
Ziua mondială fără maşini este marcată anual, în data de 22 septembrie. Despre semnificația aceste zile, dar și posibilitatea înlocuirii automobilului cu un transport ecologic în Chișinău, aflați de la președintele Societății Ecologice „Biotica”, Gabriel Mărgineanu.
Cum e să renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

Ziua Mondială fără Maşini promovează îmbunătăţirea traficului urban şi reducerea poluării oraşelor şi încurajează şoferii să renunţe o zi la maşină şi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.

"Această zi are mai multe obiective: pune accent pe minimalizarea poluării aerului, reducerea numărului de accidente și contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Este un prilej bun de a practica mersul pe jos, de a utiliza bicicleta și măcar pentru o zi de a elibera orașul de zgomot, aglomerație și poluare", a declarat pentru Sputnik Gabriel Mărgineanu.

Cert este că în Moldova o zi fără mașina personală este greu de imaginat. Potrivit unui studiu, practic fiecare a treia persoană deține un automobil, numărul acestora fiind în creștere pe an ce trece. Participanții la trafic susțin că nu sunt create condițiile necesare pentru a se deplasa cu bicicleta de exemplu, aceștia simțindu-se în nesiguranță.

"Noi încă suntem modești la acest capitol. Nu avem piste pentru bicecliști, parcări special amenajate, infrastructură modernă. Eu spre exemplu am frică să mă deplasez cu bicicleta pe drumurile din Chișinău", a spus interlocutorul.

Cu toate acestea, Gabriel Mărgineanu a remarcat efortul autorităților în vederea modernizării orașului și creării posibilității de a utiliza bicicleta prin oraș.

Activistul civic susține că în câțiva ani, Moldova ar putea atinge schimbări uimitoare în acest sens, dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete din partea autorităților și societății în ansamblu.

Amintim că Ziua Mondială fără Mașini a fost marcată pentru prima dată în anul 2000, la inițiativa Comisiei Europene. Aceasta este marcată în cadrul Săptămânii Mobilității, desfășurate anual în perioada 16-22 septembrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
mașini, bicicletă, Chișinău, automobil


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...