Ion Chicu

Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare administrativ-teritorială a Moldovei

206
(reînnoit 18:43 29.06.2020)
Premierul Ion Chicu este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială a Moldovei este necesară, iar accentul trebuie pus nu pe modul în care va arăta Moldova din punct de vedere teritorial, dar pe delimitarea competențelor, inclusiv fiscale.
Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare teritorială și administrativă a Moldovei

Premierul Ion Chicu afirmă că o reformă a administrației publice centrale și locale, care implică și modificări la nivel teritorial-administrativ, este absolut necesară pentru Moldova. Chicu spune că autoritățile nu ar trebui să aibă o abordare simplistă, pentru că această reformă este cu mult mai profundă decât o simplă delimitare teritorială a Moldovei.

El susține că miezul acestor schimbări este delimitarea competențelor dintre nivelul central și local, inclusiv din punct de vedere fiscal.

„Am auzit vorbe că lăsăm un număr oarecare de primării, de raioane - aceasta nu este adevărat. Reforma aceasta este cu mult mai profundă. Este vorba în primul rând de delimitarea competențelor dintre nivelul central și local, pentru că noi de 20 de ani tot auzim că trebuie să oferim autonomie locală și financiară. Noi am concentrat la nivel central toate competențele, nu oferim nimic administrațiilor locale, iar ei stau 93% pe transferuri de la centru și noi vorbim despre autonomie locală”, a precizat Ion Chicu.

Totodată, premierul mai spune că autoritățile nu pot să delege competențe unei primării unde locuiesc 500 de oameni, din care doar 10 sunt contribuabili.

„Noi avem peste 35% de primării care au câte 600 sau 700 de locuitori și au o bază fiscală zero. Noi trebuie să reieșim din niște realități, că Moldova are, per capita, cei mai muți funcționari din Europa. Deci, dacă nu realizăm această reformă, nu supraviețuim mai departe. Speculații de genul că vor fi nouă sau zece județe nu este adevărat”, a mai precizat Ion Chicu.

Premierul a declarat că în prezent Guvernul desfășoară un dialog cu experți din Germania, în cadrul căruia se discută despre delimitarea competențelor între puterea centrală și locală, inclusiv a bazei fiscale.

„Discutăm cu partenerii noștri dacă mai putem continua cu 40% din primării unde salariul anual al perceptorului fiscal este mai mare decât volumul impozitelor pe care le colectează primăria dată, asta este un nonsens. Este o reformă care trebuie pregătită, discutată la nivel național, pentru că trebuie să avansăm, timp nu avem. Și, repet, nu este vorba de județe, dar de identificat așa o structură administrativă care ar corespunde realităților actuale”, a punctat Ion Chicu pentru Sputnik Moldova.

Republica Moldova este organizată, sub aspect administrativ, în unități administrativ-teritoriale: raioane, orașe și sate. Organizarea administrativ-teritorială a Moldovei se efectuează pe două niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele constituie nivelul al doilea. Moldova a revenit în anul 2003 la sistemul de împărțire administrativă în raioane. Astăzi, statul este împărțit în 32 de raioane, 13 municipii și două Unități teritoriale autonome recunoscute: UTA Găgăuzia și Unitățile administrativ-teritoriale din Stânga Nistrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

206
Tagurile:
Competenţe, Organizarea administrativ-teritorială
Tematic
Chicu: Reforma administrației publice locale este mult mai profundă decât cred unii
Liliana Iașan

Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt pe lista de așteptare la AMT Buiucani

47
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale.
Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt în lista de așteptare la AMT Buiucani

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Liliana Iașan, a declarat că pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale mecanismul rămâne cel anterior și include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie.

În prezent, la AMT Buiucani, peste 600 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Este vorba despre operații de endoprotezare în cadrul unui program național a cărui activitate a fost sistată pe perioada stării de urgență.

"Din data de 1 iulie au fost deja operați doi pacienți în cadrul Programului Naţional de Endoprotezare. Alte liste de așteptare pentru intervențiile chirurgicale nu avem. În perioada stării de urgență au lucrat și traumatologii, și chirurgii, iar cei care au avut o urgență au beneficiat de intervenții chirurgicale", a menționat directorul AMT Buiucani.

De asemenea, Liliana Iașan a precizat că în cadrul AMT Buiucani toate consultații medicale au loc conform programărilor, iar pacienții trebuie să respecte câteva reguli obligatorii pentru a avea acces la serviciile medicale.

De menționat este că intervențiile care sunt condiționate de listele de așteptare sunt reluate păstrând numărul de ordine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
programare, pacienți, intervenții chirurgicale
Tematic
Intervențiile chirurgicale planificate, reluate: Vezi de când


Загрузка...
Ion Jardan

Petrocub noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

46
(reînnoit 14:30 07.07.2020)
Petrocub Hâncești și-a adjudecat primul trofeu din istorie, marți, 30 iunie, în finala Cupei Moldovei.
Petrocub – noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

Petrocub Hâncești este noua deținătoare a Cupei Moldovei după ce a învins în finală echipa Sfântul Gheorghe. În urma loviturilor de departajare echipa Petrocub Hâncești a câștigat meciul cu scorul final de 5-3.

În cadrul emisiunii "Sport", jucătorul din partea echipei Petrocub Hâncești, Ion Jardan, care a fost în centrul atenției în marea finală și-a mărturisit impresiile în urma acestei partide. Potrivit fotbalistului, meciul a fost unul dificil din mai multe considerente.

"Am participat numai în semifinale, dar în rest nu am avut nici un meci amical pentru ca să ne pregătim bine. Jumătate de an am municit de acasă și oricum condiția fizică nu este la cel mai înalt nivel", a spus Ion Jardan.

Fotbalistul mai spune că în acest meci echipa din care face parte a folosit o tactică nouă, iar acest lucru i-a ajutat să câștige marele trofeu.

"Am avut tactica să ne întâlnim adversarii la mijlocul terenului și să ne axăm pe atacurile rapide. Anterior făceam greșeala că ne împrăștiam pe teren, însă de această dată am încercat să spurprindem cealaltă echipă atacându-i repede", a remarcat el.

De menționat că în semifinală Petrocub Hâncești a duelat cu fosta deținătoare a Cupei Moldovei - Sheriff Tiraspol.

Totodată, săptâmâna trecută a luat startul Campionatul Național de Fotbal. Fobaliștii moldoveni au avut primul meci oficial după o pauză de mai bine de șase luni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
fotbal, meci, Cupa Moldovei


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...