Ion Chicu

Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare administrativ-teritorială a Moldovei

331
(reînnoit 18:43 29.06.2020)
Premierul Ion Chicu este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială a Moldovei este necesară, iar accentul trebuie pus nu pe modul în care va arăta Moldova din punct de vedere teritorial, dar pe delimitarea competențelor, inclusiv fiscale.
Ce spune Chicu despre o posibilă reorganizare teritorială și administrativă a Moldovei

Premierul Ion Chicu afirmă că o reformă a administrației publice centrale și locale, care implică și modificări la nivel teritorial-administrativ, este absolut necesară pentru Moldova. Chicu spune că autoritățile nu ar trebui să aibă o abordare simplistă, pentru că această reformă este cu mult mai profundă decât o simplă delimitare teritorială a Moldovei.

El susține că miezul acestor schimbări este delimitarea competențelor dintre nivelul central și local, inclusiv din punct de vedere fiscal.

„Am auzit vorbe că lăsăm un număr oarecare de primării, de raioane - aceasta nu este adevărat. Reforma aceasta este cu mult mai profundă. Este vorba în primul rând de delimitarea competențelor dintre nivelul central și local, pentru că noi de 20 de ani tot auzim că trebuie să oferim autonomie locală și financiară. Noi am concentrat la nivel central toate competențele, nu oferim nimic administrațiilor locale, iar ei stau 93% pe transferuri de la centru și noi vorbim despre autonomie locală”, a precizat Ion Chicu.

Totodată, premierul mai spune că autoritățile nu pot să delege competențe unei primării unde locuiesc 500 de oameni, din care doar 10 sunt contribuabili.

„Noi avem peste 35% de primării care au câte 600 sau 700 de locuitori și au o bază fiscală zero. Noi trebuie să reieșim din niște realități, că Moldova are, per capita, cei mai muți funcționari din Europa. Deci, dacă nu realizăm această reformă, nu supraviețuim mai departe. Speculații de genul că vor fi nouă sau zece județe nu este adevărat”, a mai precizat Ion Chicu.

Premierul a declarat că în prezent Guvernul desfășoară un dialog cu experți din Germania, în cadrul căruia se discută despre delimitarea competențelor între puterea centrală și locală, inclusiv a bazei fiscale.

„Discutăm cu partenerii noștri dacă mai putem continua cu 40% din primării unde salariul anual al perceptorului fiscal este mai mare decât volumul impozitelor pe care le colectează primăria dată, asta este un nonsens. Este o reformă care trebuie pregătită, discutată la nivel național, pentru că trebuie să avansăm, timp nu avem. Și, repet, nu este vorba de județe, dar de identificat așa o structură administrativă care ar corespunde realităților actuale”, a punctat Ion Chicu pentru Sputnik Moldova.

Republica Moldova este organizată, sub aspect administrativ, în unități administrativ-teritoriale: raioane, orașe și sate. Organizarea administrativ-teritorială a Moldovei se efectuează pe două niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele constituie nivelul al doilea. Moldova a revenit în anul 2003 la sistemul de împărțire administrativă în raioane. Astăzi, statul este împărțit în 32 de raioane, 13 municipii și două Unități teritoriale autonome recunoscute: UTA Găgăuzia și Unitățile administrativ-teritoriale din Stânga Nistrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

331
Tagurile:
Competenţe, Organizarea administrativ-teritorială
Tematic
Chicu: Reforma administrației publice locale este mult mai profundă decât cred unii
Igor Ștefăneț

Investiții de milioane: Câte locuri de muncă urmează fie create în Moldova

141
Rezultate remarcabile în pofida pandemiei. În Republica Moldova au fost atrași cinci investitori din trei țări ale lumii. Iată în ce domenii au fost făcute investițiile.
Investitorii străini crează locuri de muncă în Moldova

În anul 2020, pe plan mondial investițiile au scăzut cu 43 la sută, însă pentru Republica Moldova a fost un an de bun augur în acest sens. Deși s-au închis multe afaceri cu experiență de câțiva ani și mulți oameni au rămas fără loc de muncă, există și o altă parte a monedei.

Potrivit șefului Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț, în Republica Moldova au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

"Sunt trei investitori din Germania, unul din Federația Rusă și unul din Marea Britanie. Domeniile de activitate sunt diverse: producerea materialelor izolatoare pentru construcții și industria grea, generatoare electrice, electronică și altele. Unii au început construcția, alții au deja 75 procente activitate. Investițiile vor fi la Bălți, Ungheni și Parcul Industrial Edineț", a precizat Igor Ștefăneț.

Mai mult, Agenția de Investiții este în proces de negociere cu alți șapte investitori străini care ar putea să-și lanseze în viitorul apropiat activitatea în țara noastră. Astfel, vor fi create locuri de muncă pentru cetățenii noștri, iar economia țării va cunoaște o dezvoltare ascendentă în mai multe domenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
locuri de muncă în Moldova, investiții, Investiții străine


Загрузка...
Natalia Toma

Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

96
Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Ce trucuri psihologice sunt folosite de abuzatori și cine sunt copiii care cad în plasa răufăcătorilor?
Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.

De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.

Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
abuz, victime, online, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Un BMW a ajuns într-un stâlp

Accident cumplit în sectorul Buiucani: Un BMW a ajuns într-un stâlp

136
(reînnoit 10:16 06.03.2021)
Un șofer a intrat dimineață cu BMW-ul într-un stâlp de pe marginea drumului. Deocamdată, nu se cunosc circumstanțele în care s-a produs accidentul rutier.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Accident cumplit în sectorul Buiucani al Capitalei. Un conducător auto a intrat într-un stâlp de la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Ion Pelivan. Din poza postată pe rețelele de socializare se vede că în urma impactului mașina a fost deteriorată semnificativ.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este șoferul și dacă s-a ales cu vreun traumatism. Poliția urmează să se autosesizeze cu privire la acest accident. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136
Tagurile:
stâlp, mașină, capitală, accident
Tematic
O mașină a doborât un stâlp pe strada Muncești
FOTO - Accident cumplit în sectorul Buiucani: Mașina a ajuns într-un stâlp


Загрузка...