Psiholog: Cum afectează tehnologiile moderne abilitatea de comunicare față în față

62
(reînnoit 15:46 29.06.2020)
Comunicarea prin intermediul tehnologiilor are avantajele ei, dar există și unele dezavantaje ce pot afecta starea emoțională a oamenilor. Psihologii sunt de părerea că noul tip de comunicare are multe beneficii, însă poate accentua sentimentul și starea de singurătate.
Psiholog: Cum afectează tehnologiile moderne abilitatea de comunicare față în față

Comunicarea prin intermediul rețelelor de socializare a devenit extrem de populară în ultimii ani. Adesea oamenii preferă să-și exprime opiniile sau să poarte unele discuții serioase prin intermediul Internetului, decât să discute cu o persoană față în față.

Psihologul Zinaida Gribincea spune că, de multe ori, în spatele identităților cu care oamenii operează pe rețelele de socializare se ascund emoții și trăiri pe care oamenii nu au curajul să le exprime, iar acest lucru îi face mai reticenți și mai străini unul față de altul, deși aparent se pare că există acel schimb de opinii.

"În comunicarea directă avem posibilitatea de a ne exprima prin gesturi, mimică, priviri. Căldura și energia pe care o emanăm când interacționăm față în față nu se compară cu nimic în lume. Este adevărat că există o mulțime de avantaje când comunicăm prin intermediul Internetului, în special când trebuie să rezolvăm unele chestiuni urgente sau să discutăm cu oamenii care se află la o distanță mult prea mare, însă apropierea sufletească se produce cu mult mai greu", a explicat psihologul.

În același timp, odată ce lipsește comunicarea directă, unele persoane pot simți apariția sentimentului de singurătate. Totuși, Zinaida Gribincea a precizat că dacă această stare nu provoacă disconfort și nu se accentuează lipsa sau absența oamenilor pentru o scurtă perioadă de timp, atunci acest sentiment este unul firesc, în condițiile în care pe parcursul zilei, oamenii interacționează la serviciu sau se implică în diverse activități.

"Dacă sentimentul singurătății din cauza lipsei de comunicare durează foarte mult, atunci riscăm să ne depărtăm emoțional de oameni, să ne distanțăm și mai mult. Este firesc să savurăm din timpul nostru personal după o zi de muncă, însă atunci când persoana se autoizolează de ceilalți o bună perioadă de timp, atunci aceasta trebuie ajutată", a subliniat psihologul.

Zinaida Gribincea a mai adăugat că în unele cazuri, atunci când se produce izolarea fizică și psihică, este nevoie chiar de intervenția psihoterapeutului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
psiholog, online, comunicare
Tematic
Psiholog: De ce ne supărăm și cum poate fi depășită această stare
Liliana Iașan

Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt pe lista de așteptare la AMT Buiucani

47
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale.
Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt în lista de așteptare la AMT Buiucani

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Liliana Iașan, a declarat că pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale mecanismul rămâne cel anterior și include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie.

În prezent, la AMT Buiucani, peste 600 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Este vorba despre operații de endoprotezare în cadrul unui program național a cărui activitate a fost sistată pe perioada stării de urgență.

"Din data de 1 iulie au fost deja operați doi pacienți în cadrul Programului Naţional de Endoprotezare. Alte liste de așteptare pentru intervențiile chirurgicale nu avem. În perioada stării de urgență au lucrat și traumatologii, și chirurgii, iar cei care au avut o urgență au beneficiat de intervenții chirurgicale", a menționat directorul AMT Buiucani.

De asemenea, Liliana Iașan a precizat că în cadrul AMT Buiucani toate consultații medicale au loc conform programărilor, iar pacienții trebuie să respecte câteva reguli obligatorii pentru a avea acces la serviciile medicale.

De menționat este că intervențiile care sunt condiționate de listele de așteptare sunt reluate păstrând numărul de ordine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
programare, pacienți, intervenții chirurgicale
Tematic
Intervențiile chirurgicale planificate, reluate: Vezi de când


Загрузка...
Ion Jardan

Petrocub noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

46
(reînnoit 14:30 07.07.2020)
Petrocub Hâncești și-a adjudecat primul trofeu din istorie, marți, 30 iunie, în finala Cupei Moldovei.
Petrocub – noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

Petrocub Hâncești este noua deținătoare a Cupei Moldovei după ce a învins în finală echipa Sfântul Gheorghe. În urma loviturilor de departajare echipa Petrocub Hâncești a câștigat meciul cu scorul final de 5-3.

În cadrul emisiunii "Sport", jucătorul din partea echipei Petrocub Hâncești, Ion Jardan, care a fost în centrul atenției în marea finală și-a mărturisit impresiile în urma acestei partide. Potrivit fotbalistului, meciul a fost unul dificil din mai multe considerente.

"Am participat numai în semifinale, dar în rest nu am avut nici un meci amical pentru ca să ne pregătim bine. Jumătate de an am municit de acasă și oricum condiția fizică nu este la cel mai înalt nivel", a spus Ion Jardan.

Fotbalistul mai spune că în acest meci echipa din care face parte a folosit o tactică nouă, iar acest lucru i-a ajutat să câștige marele trofeu.

"Am avut tactica să ne întâlnim adversarii la mijlocul terenului și să ne axăm pe atacurile rapide. Anterior făceam greșeala că ne împrăștiam pe teren, însă de această dată am încercat să spurprindem cealaltă echipă atacându-i repede", a remarcat el.

De menționat că în semifinală Petrocub Hâncești a duelat cu fosta deținătoare a Cupei Moldovei - Sheriff Tiraspol.

Totodată, săptâmâna trecută a luat startul Campionatul Național de Fotbal. Fobaliștii moldoveni au avut primul meci oficial după o pauză de mai bine de șase luni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
fotbal, meci, Cupa Moldovei


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...