Viorel Bostan

Admiterea 2020: Care sunt perspectivele viitorilor studenți de la UTM

119
(reînnoit 15:16 23.06.2020)
Tinerii pasionați de un domeniu dinamic, creativ și inovativ precum este ingineria au șansa de a-și desfășura activitatea în această sferă, urmându-și studiile la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară – Universitatea Tehnică a Moldovei.
Admiterea 2020: Care sunt perspectivele viitorilor studenți de la UTM

Universitatea Tehnică a Moldovei propune o gamă largă de oferte educaționale pentru posibilii candidați la studii. Instituția pune la dispoziția viitorilor studenți  peste 60 de specialități în cadrul celor 9 facultăți: Facultatea Electronică și Telecomunicații, Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, Facultatea Urbanism şi Arhitectură, Facultatea Construcții, Geodezie şi Cadastru, Facultatea Inginerie Economică şi Business, Facultatea Textile și Poligrafie.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, rectorul de la UTM, Viorel Bostan, a menționat că în noul an de studii, instituția se pregătește să găzduiască un număr impunător de studenți, întrucât deja s-a constatat un interes sporit din partea tinerilor printr-un flux de apeluri și accesări pe rețelele de socializare.

"Ne așteptăm să avem în continuare tineri care să aleagă un domeniul complex și extrem de important – domeniul ingineriei. Ceea ce le putem garanta viitorilor studenți este că nu vor regreta alegerea făcută, întrucât domeniul ingineriei este un domeniu al viitorului, care capătă noi conotații. Asistăm la o revoluție digitală și avem nevoie de un nou tip de ingineri și de oameni pregătiți care să facă față provocărilor secolului XXI", a declarat rectorul de la UTM.

Mai mult, Viorel Bostan a menționat că după absolvirea instituției studenții își pot găsi cu ușurință un loc de muncă. Începând cu anul III-IV de studii tinerii deja muncesc după specialitate, reușind să combine armonios teoria cu practica.

"Avem programe de studii unde rata de angajare este de 100 procente. Este o cerere masivă în cadrul sectorului TIC, tehnologie alimentară, arhitectură ș.a. Totuși, acest lucru depinde de fiecare student în parte.  În medie, rata de angajare după absolvire este aproximativ de 70 la sută. Din observațiile noastre, practic fiecare absolvent al instituției își desfășoară activitatea după specialitate și muncește în Moldova", a conchis el.

De menționat că potrivit ultimului raport publicat de Webometrics în data de 28 ianuarie 2020, Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. UTM se situează pe primul loc în rândul instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, pe locul 154 în rândul celor  din Europa Centrală și de Est, pe locul 838 în rândul celor din întreaga Europă şi pe locul 2960 în lume.

Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova a lansat recent noul proiect instructive-informativ "Abiturient 2020". În cadrul acestui proiect ne propunem să informăm elevii absolvenți despre regulile de admitere, ofertele educaționale, programele de studii și posibilitățile unice pe care le oferă universitățile din Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
loc de muncă, studenți, inginerie, UTM
Garabajii Sergiu

Tânăr moldovean, laureat al unui prestigios Concurs la Paris

49
(reînnoit 21:58 21.10.2020)
Sergiu Garabajii a devenit deținătorul Premiului Special "Cătălina Cortez" al Concursului Internațional de interpretare vocală "George Enescu" de la Paris, fiind cel mai tânăr laureat care s-a calificat în finală la acest prestigios concurs.
Tânărul moldovean, laureat al unui prestigios Concurs la Paris

Interpretul de canto academic Sergiu Garabajii a participat timp de o săptămâna la marea competiție de la Paris - "Concursul Internațional George Enescu 2020". Evenimentul reprezintă una dintre cele mai importante platforme internaționale de lansare pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.  

În cadrul renumitului Concurs, moldoveanul de 22 de ani Sergiu Garabajii a prezentat șapte lucrări interpretate în trei etape. Tânărul a cucerit membrii onoratului juriu, iar din cei 50 de participanți în finală au ajuns doar opt concurenți, dintre care doar patru au fost premiați.

"Am avut o deosebită plăcere să particip la acest concurs unde vin concurenți de operă profesioniști din toată lumea. Sunt foarte mulțumit și cred că am avut o prestație și interpretare demnă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Sergiu Garabajii.

Tânărul a evoluat alături de artiștii din Franța, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud, Madagascar, Italia, Ucraina și România, fiind cel mai tânăr participant și laureat din cadrul prestigiosului Concurs.

"Practic, toți participanții erau cu zece ani mai în vârstă decât mine. Pentru mine a fost o onoare să am parte de asemenea concurenți de la care am învățat multe lucruri pe care le voi implementa la următoarele competiții", a remarcat interlocutorul.

Prima ediție a Concursului Enescu a fost organizată în anul 1958. Evenimentul se desfășoară o dată la doi ani. 

Sergiu Garabajii a absolvit Centrul de Excelență în Educație Artistică "Ștefan Neaga" din Chișinău, unde a primit calificare de dirijor de cor. În prezent, tânărul își continuă studiile la Academia de Muzică "Gheroghe Dima" din Cluj-Napoca, România. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Paris, Festival, Concurs


Загрузка...
Dina Ţăruş

Medic de familie, despre tratamentul formelor ușoare de COVID

156
(reînnoit 19:48 21.10.2020)
În lupta împotriva pandemiei, lucrătorilor medicali din domeniul medicinii primare le revine cea mai grea misiune: să depisteze cazurile noi de COVID-19, să supravegheze starea de sănătate a bolnavilor și să-i convingă pe unii să administreze medicamentele necesare.
Medic de familie, despre tratamentul formelor ușoare de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul de familie Dina Țăruș a vorbit despre tratamentul la domiciliu al pacienților infectați cu COVID-19, care manifestă forme ușoare ale bolii.

Potrivit ei, în cazul în care persoana sesizează anumite simptome asociate infecției, aceasta obligatoriu trebuie să le semnaleze medicul de familie. Dina Țăruș susține că tratamentul pacientului la domiciliu diferă de la caz la caz, însă sunt câteva aspecte comune aplicate pacienților.

"În caz de rinoree, recomandăm pacienților dușul nazal, la inflamații în gât sunt indicate gargarele pentru calmarea iritației, antitusivele sunt administrate în caz de tuse, iar dacă persistă febra - se administrează paracetamolul. De asemenea, sunt indicate vitaminele C și D, Zinc, pentru a ajuta organismul să lupte cu această infecție", a declarat pentru Sputnik Dina Țăruș.

De menționat este că unii pacienți care se tratează de coronavirus la domiciliu practică automedicația. Aceștia consideră într-un fel sau altul că tratamentul prescris de medicul lor de familie nu-i va ajuta să scape de infecție și adesea nu țin cont de recomandările specialistului.

Medicii de familie le recomandă pacienților să se abțină de la metodele de autotratament și să respecte cu strictețe indicațiile specialiștilor, bazate pe Protocolul provizoriu COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
COVID-19, medic de familie, tratament
Tematic
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri s-au confirmat astăzi


Загрузка...
Vlad Plahotniuc

Epopeea extradării: Încă o țară în care s-ar afla Plahotniuc

19
După ce a primit confirmare din partea Turciei că Vlad Plahotniuc se află pe teritoriul acestei țări, procurorul general spune că a interpelat încă două țări cărora le-a solicitat extrădarea fostului lider democrat.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Procurorul general Aleksandr Stoianoglo a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că Turcia nu a răspuns încă solicitării de extrădare a lui Vlad Plahotniuc, chiar dacă a fost confirmat oficial că acesta se află pe teritoriul său. Cu toate acestea, au fost făcute interpelări către alte două țări. Una a răspuns că fostul președinte al PDM nu i-a traversat frontierele, iar alta nu a reacționat încă la solicitarea Procuraturii Generale. 

„Până acum noi nu am primit niciun răspuns din partea autorităților turce, dar pot să vă spun prima dată astăzi că în afară de Turcia, Procuratura Generală a expediat cerere de extrădare a domnului Plahotniuc posibil și din Republica Cipru și din Arabia Saudită. Până acum avem numai răspunsul din Arabia Saudită că domnul Plahotniuc nu a traversat hotarele Arabiei Saudite. Suntem în așteptare”, a declarat procurorul general. 

Amintim că pe 29 septembrie Procuratura Generală a confirmat că a primit o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară pe 10 septembrie.

În aceste condiții, procurorul-șef al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a semnat o cerere prin care a solicitat Procuraturii Turciei extrădarea fostului lider democrat, pentru a fi tras la răspundere penală. 

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare. Este vorba de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anterior s-a aflat că Vlad Plahotniuc se află în SUA, iar în luna iunie a anului curent Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a lui.

La începutul acestei luni, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a confirmat că Vlad Plahotniuc nu se mai poate întoarce în SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Vlad Plahotniuc, extrădare, Procuratura Generală
Tematic
Cum influențează Plahotniuc situația din Moldova


Загрузка...