Elena Lungu

Atunci când statul se gândește la contribuabili. Experiența unei moldovence din Franța

166
(reînnoit 21:41 21.06.2020)
Experiența unei moldovence stabilită în Franța. De ce copilul ei a fost inclus în lista prioritară la grădiniță în perioada pandemiei, chiar dacă ea și soțul nu fac parte din categoria angajaților care luptă în prima linie cu COVID-19.
Atunci când statul se gândește la contribuabili. Experiența unei moldovence din Franța

Elena Lungu este o moldoveancă care, acum trei ani, împreună cu soțul și copilul de doar un anișor, a pus lacăt la apartamentul din Chișinău și s-a mutat în Franța pentru o viață mai bună. La trei ani de la luarea acestei decizii, moldoveanca noastră spune că nu regretă că a făcut acest pas, iar dacă s-ar întoarce timpul înapoi, ar merge exact pe aceeași cale.

Astăzi, când majoritatea statelor lumii se confruntă cu virusul COVID-19, Elena spune că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru faptul că a prins această pandemie în Franța și nu în Moldova. Și asta deoarece în perioada carantinei, atât ea cât și soțul ei, au primit suport financiar de la stat deoarece nu au putut să-și desfășoare activitatea.

Moldoveanca spune că a rămas uimită de decizia autorităților franceze de a-i introduce copilul pe lista prioritară a copiilor ce au revenit la grădiniță, alături de picii medicilor, pompierilor, șoferilor de transport public și angajaților poștei. Și asta în condițiile în care nici ea și nici soțul ei nu au job-urile care le-ar fi oferit acest privilegiu.

„În Franța, carantina a fost scoasă pe 11 mai. Grădinița pe care o frecventează Mihai (n.r. feciorul de patru ani) și-a redeschis ușile pe 14 mai, adică la trei zile de la ridicarea carantinei, doar că nu pentru toți copiii. A fost făcută o listă prioritară”, a ne-a mărturisit Elena Lungu, moldoveancă stabilită în Franța, a cărui copil frecventează o grădiniță de stat din Paris.

Pentru a fi evitate cazurile de contaminare cu COVID-19, în prima etapă au fost acceptate grupe formate din maxim cinci copii, iar prioritate au avut micuții a căror părinți muncesc în prima linie, adică în sistemul medical, educație, transport și poștă.

„În grupa lui Mihai, care este formată din 29 de copii, au revenit doar cinci copiii. Aici s-a dat prioritate copiilor ai căror părinți sunt medici sau asistenți medicali, lucrează la poștă, în educație sau în transport. La fel, prioritate au avut  și copiii a căror situație este mai fragilă”, spune Elena Lungu.

La fel, autoritățile franceze au avut grijă și de copiii imigranților care au probleme de exprimare în limba franceză.

„Mihai frecventează grădinița chiar dacă noi nu muncim în domeniile menționate mai sus, deoarece el mai are careva dificultăți de exprimare în limba franceză. Având în vedere că socializarea și comunicarea este foarte importantă pentru această vârstă, el a fost inclus în lista prioritară”, adaugă Elena Lungu.  

Întrebată dacă nu îi este frică de o eventuală contaminare a copilului la grădiniță, Elena a răspuns scurt:

„Mă întrebați de riscuri? Da, ele sunt, și ca părinte ești obligat să cântărești cu atenție toate riscurile în aceasta situație, dar cred că riscuri sunt și pentru acei copii ai căror părinți fac naveta cu transportul public pentru a ajunge la muncă, riscuri sunt și pentru acei copii care rămân singuri acasă fără a fi supravegheați de maturi”, conchide aceasta.

Elena Lungu este contabilă la o companie de construcții din Franța, iar soțul ei muncește în calitate de inginer constructor la aceeași companie. Precizăm că la o lună de la ridicarea stării de urgență în Moldova, grădinițele din țara noastră rămân închise, iar deocamdată nu se cunoaște când acestea își vor relua activitatea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
grădiniță, Franța, Paris, pandemie, COVID-19
Tematic
Alții pot! Ce reguli trebuie să respecte copiii din Franța după redeschiderea grădinițelor
Ce condiții ar putea fi impuse managerilor grădinițelor, odată cu redeschiderea acestora
Nu va fi prea curând: Iată când ar putea reveni elevii la școală și copiii la grădinițe
Alexandru Oleinic

Scumpirea carburanților: Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

11
(reînnoit 15:37 25.01.2021)
Deputatul Alexandru Oleinic spune că, pe timp de pandemie, importatorii de produse petroliere din Moldova sfidează bunul simț, iar ultima majorare a carburanților arată cât de neputincios este statul în fața unor companii care și-au triplat veniturile în anul 2020.
Scumpirea carburanților îi supără pe deputați-Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.

"La ora actuală, acești importatori, conform metodologiei modificate de Parlament, fac ce vor ei. În 2020 prețurile la petrol au scăzut dramatic, însă pe piața internă noi n-am simțit o scădere substanțială la carburanți. Am propus de câteva ori să revizuim actuala metodologie de calculare a prețului la produse petroliere, însă fără niciun rezultat. Numai în Moldova e posibil o așa obrăznicie, adaosul comercial la invoisurile din import este de 10%. Nu veți vedea așa profituri nici în statele unde piața produselor petroliere este liberalizată în totalitate. Eu sper ca de data aceasta să intervină prompt structurile statului, Consiliul Concurenței pentru că am avut o majorare consistentă la benzină și motorină, într-o zi, de peste un 1 lei și 50 de bani”, a declarat Oleinic.

El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.

„Importatorii spun că au crescut accizele, da, ele au crescut cu aproximativ 50 de bani, dar asta nu le permite petroliștilor să comercializeze la pompă la preț dublu, este o sfidare a unei normalități într-un stat unde populația este pauperizată. Eu cred că structurile de stat și Regulatorul au scăpat de sub control situația. Din acest considerent am propus ca la începutul sesiunii parlamentare să organizăm audieri în comisia de profil pentru a revedea, eventual, metodologia de calculare a prețurilor la carburanți, poate și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, pentru că înțelegerile de cartele sunt prea evidente”, a precizat Alexandru Oleinic.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Scumpire, prețuri carburanți
Tematic
Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat
În Moldova, prețurile la carburanți ar trebui să fie mai mici


Загрузка...
Nicolae Botgros

Maestrul Nicolae Botgros, omagiat: Mesajul renumitului artist

62
(reînnoit 11:14 25.01.2021)
În această dimineață i-am urat "La mulţi ani!" artistului poporului și laureatului celor mai mari distincţii ale țării, maestrului Nicolae Botgros.
Maestrul Nicolae Botgros, omagiat: Mesajul renumitului artist

Renumitul artist, violonist și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, își sărbătorește ziua de naștere.

Cu acest prilej, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", îndrăgitul maestru a vorbit despre cele mai valoroase lecții pe care le-a însușit de-a lungul vieții, dar și despre planurile de viitor în cariera muzicală.

Nicolae Botgros a recunoscut că anul 2020 a fost unul dintre cei mai complicați ani, dat fiind faptul că a trecut prin experiența tristă a COVID-ului, iar toate evenimentele culturale în masă au fost anulate.

"Lasă urme mari această boală, toată lumea să se păzească de acest virus nemilos. Îmi doresc mie și celor din jur să aibă parte de sănătate, să ne închinăm în fața lui Dumnezeu și să-i cerem sănătate, care este foarte scumpă. A fost cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anul precedent", a declarat pentru Sputnik renumitul artist.

Mai mult, maestrul a menționat că în 2020, orchestra pe care o conduce mai bine de peste 40 de ani a participat la doar câteva evenimente: trei nunți și două spectacole – lucru extrem de trist pentru artiști.

Cu toate acestea, Nicolae Botgros susține că pentru 2021 colectivul pe care îl conduce are planuri mărețe și speră la vremuri mai bune și mai optimiste pentru întreaga omenire.

Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, și este unul dintre cei mai apreciați artiști din Republica Moldova și România.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
muzică, zi de naștere, Nicolae Botgros
Tematic
Nicolae Botgros, internat la Urgență cu COVID


Загрузка...