Elena Lungu este o moldoveancă care, acum trei ani, împreună cu soțul și copilul de doar un anișor, a pus lacăt la apartamentul din Chișinău și s-a mutat în Franța pentru o viață mai bună. La trei ani de la luarea acestei decizii, moldoveanca noastră spune că nu regretă că a făcut acest pas, iar dacă s-ar întoarce timpul înapoi, ar merge exact pe aceeași cale.
Astăzi, când majoritatea statelor lumii se confruntă cu virusul COVID-19, Elena spune că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru faptul că a prins această pandemie în Franța și nu în Moldova. Și asta deoarece în perioada carantinei, atât ea cât și soțul ei, au primit suport financiar de la stat deoarece nu au putut să-și desfășoare activitatea.
Moldoveanca spune că a rămas uimită de decizia autorităților franceze de a-i introduce copilul pe lista prioritară a copiilor ce au revenit la grădiniță, alături de picii medicilor, pompierilor, șoferilor de transport public și angajaților poștei. Și asta în condițiile în care nici ea și nici soțul ei nu au job-urile care le-ar fi oferit acest privilegiu.
„În Franța, carantina a fost scoasă pe 11 mai. Grădinița pe care o frecventează Mihai (n.r. feciorul de patru ani) și-a redeschis ușile pe 14 mai, adică la trei zile de la ridicarea carantinei, doar că nu pentru toți copiii. A fost făcută o listă prioritară”, a ne-a mărturisit Elena Lungu, moldoveancă stabilită în Franța, a cărui copil frecventează o grădiniță de stat din Paris.
Pentru a fi evitate cazurile de contaminare cu COVID-19, în prima etapă au fost acceptate grupe formate din maxim cinci copii, iar prioritate au avut micuții a căror părinți muncesc în prima linie, adică în sistemul medical, educație, transport și poștă.
„În grupa lui Mihai, care este formată din 29 de copii, au revenit doar cinci copiii. Aici s-a dat prioritate copiilor ai căror părinți sunt medici sau asistenți medicali, lucrează la poștă, în educație sau în transport. La fel, prioritate au avut și copiii a căror situație este mai fragilă”, spune Elena Lungu.
La fel, autoritățile franceze au avut grijă și de copiii imigranților care au probleme de exprimare în limba franceză.
„Mihai frecventează grădinița chiar dacă noi nu muncim în domeniile menționate mai sus, deoarece el mai are careva dificultăți de exprimare în limba franceză. Având în vedere că socializarea și comunicarea este foarte importantă pentru această vârstă, el a fost inclus în lista prioritară”, adaugă Elena Lungu.
Întrebată dacă nu îi este frică de o eventuală contaminare a copilului la grădiniță, Elena a răspuns scurt:
„Mă întrebați de riscuri? Da, ele sunt, și ca părinte ești obligat să cântărești cu atenție toate riscurile în aceasta situație, dar cred că riscuri sunt și pentru acei copii ai căror părinți fac naveta cu transportul public pentru a ajunge la muncă, riscuri sunt și pentru acei copii care rămân singuri acasă fără a fi supravegheați de maturi”, conchide aceasta.
Elena Lungu este contabilă la o companie de construcții din Franța, iar soțul ei muncește în calitate de inginer constructor la aceeași companie. Precizăm că la o lună de la ridicarea stării de urgență în Moldova, grădinițele din țara noastră rămân închise, iar deocamdată nu se cunoaște când acestea își vor relua activitatea.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.
El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.
În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Renumitul artist, violonist și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, își sărbătorește ziua de naștere.
Cu acest prilej, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", îndrăgitul maestru a vorbit despre cele mai valoroase lecții pe care le-a însușit de-a lungul vieții, dar și despre planurile de viitor în cariera muzicală.
Nicolae Botgros a recunoscut că anul 2020 a fost unul dintre cei mai complicați ani, dat fiind faptul că a trecut prin experiența tristă a COVID-ului, iar toate evenimentele culturale în masă au fost anulate.
"Lasă urme mari această boală, toată lumea să se păzească de acest virus nemilos. Îmi doresc mie și celor din jur să aibă parte de sănătate, să ne închinăm în fața lui Dumnezeu și să-i cerem sănătate, care este foarte scumpă. A fost cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anul precedent", a declarat pentru Sputnik renumitul artist.
Mai mult, maestrul a menționat că în 2020, orchestra pe care o conduce mai bine de peste 40 de ani a participat la doar câteva evenimente: trei nunți și două spectacole – lucru extrem de trist pentru artiști.
Cu toate acestea, Nicolae Botgros susține că pentru 2021 colectivul pe care îl conduce are planuri mărețe și speră la vremuri mai bune și mai optimiste pentru întreaga omenire.
Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, și este unul dintre cei mai apreciați artiști din Republica Moldova și România.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova