Svetlana Cebotari

Cum ne pregătim pentru donarea de sânge

151
(reînnoit 15:36 18.06.2020)
Regulile care trebuie respectate înainte și după donarea sângelui – explicate de directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. Totuși, sunt câteva reguli care trebuie respectate, pentru a evita unele complicații, cum ar fi amețeala sau leșinul. În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a oferit detalii despre pregătirea pentru această procedură medicală și reabilitarea după donarea sângelui.

Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine.

”Donarea de sânge nu trebuie făcută pe nemâncate. Este un mit: nu mănânc, ca sângele să fie bun. Recomandăm, înainte de procedură, să se bea un ceai sau o cafea îndulcite, cu o tartină cu cașcaval, sau alte bucate fără grăsimi. Alimentele bogate în proteine și vitamine și lichidele ajută ajută organismul să reziste în timpul recoltării sângelui și să se restabilească rapid ulterior”, a explicat Svetlana Cebotari.

Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui.

”Fumătorii cred eronat că fumul de țigară dilată vasele snagvine. Dimpotrivă, fumatul duce la spasmul vaselor sangvine, iar procedura de donare a sângelui este suportată mai greu”, a precizat Svetlana Cebotari.

După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

”Lichidele contribuie la restabilirea volumui de sânge donat. De asemenea, donatorul nu trebuie să coducă mașina în decurs de două ore și nici să lucreze, dacă munca sa revendică eforturi fizice. Deși legea permite donatorilor să lipsească de la serviciu în ziua donării și a doua zi. Trebuie doar să prezinte angajatorilor o cerere și certificatul de donare”, a relatat Svetlana Cebotari.  

O persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
reguli, donare, Sânge
Tematic
Cât de sigur este sângele donat, oferit bolnavilor? Explicația autorităților
Beneficiile donării de sânge pentru sănătate, explicate de un donator emerit
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

103
(reînnoit 14:36 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

230
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

230
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...
Judecătoria Chișinău sediu Buiucani

Alertele cu bombă de la Judecătoria Chișinău - false: Cât ne-a costat intervenția