Alexandru Holostenco

Secretar de stat la Ministerul Sănătății, despre posibilitățile spitalelor în pandemie

369
(reînnoit 10:27 11.06.2020)
Alexandru Holostenco, secretar de stat al Ministerului Sănătății: Spitalele din țară fac față numărului mare de pacienți.
Secretar de stat de la Ministerul Sănătății, despre posibilitățile spitalelor în pandemie

La începutul pandemiei de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a estimat, pentru Republica Moldova, peste 10 000 de cazuri de îmbolnăviri. Acum trei luni, cifra părea din domeniul fantasticului, iar autoritățile sperau că prognoza nu se va adeveri. Însă de ce ne-a fost frică, de aceea nu am scăpat. Peste 10 mii de moldoveni s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei. Cum fac față spitalele numărului mare de pacienți și ce acțiuni urmează să întreprindă autoritățile din sănătate în contextul creșterii spectaculoase a cazurilor de COVID-19? Aflați răspunsurile la aceste întrebări din interviul realizat cu secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.  

- Care e situația în spitalele desemnate să trateze pacienții COVID, inclusiv la Centrul COVID-19?

În prezent, 43 de spitale acordă asistență bolnavilor de COVID-19, spitale republicane, municipale și raionale. Internate sunt 1659 de persoane, dintre care 1444 sunt diagnosticate cu COVID-19, iar restul sunt suspectate și urmează să fie confirmat sau infirmat diagnosticul. Cei mai mulți pacienți se află în spitalele republicane și municipale. Un număr sporit de bolnavi este în Spitalul Raional Cahul. Vorbim despre 94 de pacienți, dintre care 36 sunt supuși testării. Nu avem vreun spital care să raporteze  o suprasolicitare a pacienților. A fost activat, suplimentar, și spitalul Ministerului Sănătății, însă, deocamdată, a fost internat doar un singur pacient. În concluzie, Ministerul Sănătății constată că sistemul spitalicesc face față numărului mare de pacienți.

- Discuțiile cu privire la faptul că spitalele sunt supraaglomerate au pornit de la declarația directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, făcută săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a afirmat că locuri pentru bolnavi de COVID-19 în spitale există doar pentru 5 zile. Haideți să clarificăm această situație.

Monitorizăm informațiile cu privire la locurile disponibile în spitale. În ultima perioadă, zilnic, avem aproximativ câte 100 de internări și aproximativ 120 de externări, pe întreg teritoriul țării. Depinde de rezultatele testelor repetate. Dacă  testul e pozitiv, chiar dacă starea de sănătate e bună, pacientul rămâne internat. Precizez, Ministerul Sănătății poate activa suplimentar instituții medicale. De asemenea, managerii au posibilitatea să gestioneze numărul necesar de paturi pentru această categorie de pacienți.

-  Care este situația în Secțiile de Terapie Intensivă. Fac față numărului mare de bolnavi? Care sunt prognozele Ministerului Sănătății pentru următoarele săptămâni?

Constatăm o încărcare a sistemului de terapie intensivă. De menționat, nu toți pacienții care ajung aici au nevoie de respirație asistată, sau de respirație asistată pentru toată ziua. Unii necesită să fie intubați jumătate de zi, alții au nevoie de timp mai îndelungat.   Dacă e să ne referim la Spitalul Clinic Republican, pentru pacienții COVID-19, care au nevoie de intubare, sunt disponibile 70 de locuri. Nu sunt însă folosite toate aparatele. La fel, și Institutul de Medicină Urgentă are 52 de aparate de intubat, pentru această categorie de pacienți, și nu sunt toate folosite. Sistemul de terapie intensivă din țară, în prezent, satisface necesitățile bolnavilor gravi de COVID-19. De asemenea, în caz de necesitate, vor fi distribuite aparate de respirație artificială spitalelor din Cahul, Bălți, Spitalul Municipal ”Arhanghel Mihail”, Spitalului Clinic Municipal numărul 1 și Spitalului Ministerului Sănătății.  

- Dispune Ministerul Sănătății de un plan suplimentar, care să fie aplicat în condițiile agravării și mai mult a situației pandemice din țară?  

Chiar dacă numărul pacienților este mare, nu toți sunt în stare gravă. Din luna mai, cazurile ușoare sunt tratate la domiciliu.  De asemenea, datorită centrului de triere COVID-19, evităm presiunea asupra sistemului spitalicesc. Am planificat amenajarea unui spațiu cu paturi suplimentare în acest centru, dacă situația se va agrava. De asemenea, fiecare manager are posibilitatea să mărească numărul de paturi destinat bolnavilor de COVID-19. Unele spitale au activat secții de terapie, chirurgie.  În cazul agravării stării de sănătate a bolnavilor din spitalele raionale, avem stabilit un mecanism de transferare a lor, cu aviasan, în instituțiile republicane.  

- Referitor la tratamentul la domiciliu, care sunt rezultatele? Am avut cazuri când starea pacienților s-a agravat și au fost spitalizați?

Pana în prezent, medicina de familie a testat 2780 de pacienți, dintre care 2371 au fost confirmați cu COVID-19. La domiciliu au fost prelevate probe de la 1141 de persoane.  261dintre pacienții care urmau tratament la domiciliu au fost spitalizați din cauza înrăutățirii stării de sănătate.

- Ce arată evaluarea Ministerului Sănătății, care sunt cauzele obiective ale infectării lucrătorilor medicali? Cunoaștem că managerii sunt direct responsabili de prevenirea răspândirii infecției în instituțiile medicale și îmbolnăvirea lucrătorilor medicali.

Toate țările atât din regiunea europeană, cât și din întreaga lume raportează un număr mare de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali. Însăși instituția medicală prezintă un risc sporit de contractare a infecției. Totodată, virusul este transmis comunitar. Respectiv riscul lucrătorilor medicali de a se infecta este dublu. Petru a reduce aceste riscuri, Ministerul Sănătății a instruit personalul medical. Am activat spitalele pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19 când ne-am convins că lucrătorii medicali au fost instruiți și asigurați cu echipamente medicale de protecție. În interiorul instituției medicale, angajații riscă să se infecteze de la pacienții care se adresează cu alte probleme de sănătate și care nu au semnele infecției COVID-19. Sau de la pacienți testați negativ la COVID-19, dar care ulterior au dezvoltat boala. Testul poate fi pozitiv și câteva zile mai târziu de la infectare.

- De la începutul pandemiei am primit mai multe donații externe și interne de echipamente medicale de protecție și medicamente pentru tratamentul COVID-19. Pentru cât timp ne ajung și ce urmează să întreprindă Ministerul Sănătății pentru a suplini aceste stocuri?

Actualmente, sistemul medical este asigurat cu echipamente medicale de protecție și medicamente în cantități suficiente. Stocurile ne ajung pentru trei luni, chiar și în condițiile creșterii numărului bolnavilor de COVID-19. Din martie, facem achiziții de echipamente de protecție, utilizate în întreaga lume. Ultima dată au fost cumpărate 80 mii de teste, dintre care aproximativ jumătate au fost utilizate. Urmează să facem noi achiziții, pentru a face față situației. Stocurile existente constituie procurări din surse guvernamentale, dar și donații de la agenți economici din țară și parteneri externi. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor pentru ajutor. De asemenea, am elaborat platforma https://www.tender.health/, care ne permite să monitorizăm achizițiile de echipamente medicale de protecție și medicamente făcute de Ministerul Sănătății, instituțiile medicale și Centrul de Achiziții în Sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19.  

Detalii suplimentare aflați din fișierul audio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

369
Tagurile:
Secretar de stat, pandemie, Spitale
Tematic
Recomandările OMS pentru Tiraspol: Ce presupun acestea
Ministerul Sănătății: Numărul cazurilor de coronavirus a depășit pragul de 10.000
Doi angajați ai Parlamentului, confirmați cu COVID-19
Eugen Cozmulici

Scumpirea carburanților: Reacția CC la învinuirile deputaților

187
(reînnoit 21:45 26.01.2021)
În ultimele săptămâni, mai multe companii petroliere din Republica Moldova au afisat prețuri mai mari la benzină și motorină. Subiectul a stârnit nemulțumiri nu doar în rândul șoferilor, ci și unii deputați s-au arătat nedumeriți de aceste majorări.
Scumpirea carburanților: Reacția CC la învinuirile deputaților

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au calificat scumpirea carburanților nejustificată și au venit cu învinuiri în adresa Consiliului Concurenței că ar acoperi înțelegerile de cartel care se fac pe această piață.

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șeful direcției Politici și Relații Externe al Consiliului Concurenței, Eugen Cozmulici, a comentat această situație, subliniind faptul că respectivele concluzii ale aleșilor poporului sunt deocamdată neîntemeiate.

"Pentru evitarea unor speculații referitoare la majorările de prețuri – atâta timp cât nu a fost constate sau probate posibilele încălcări ale legislației concurențiale, în scopul de a nu pereclita mersul investigației și limitările restricționate impuse de legea Concurenței și ținând contul de statutul Consiliului Concurenței – nu vom comenta declarațiile politice", a remarcat pentru Sputnik Eugen Cozmulici.

Potrivit lui, Consiliul Concurenței continuă să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere, în limita atribuțiilor sale prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.

În acest sens, Eugen Cozmulici a remarcat faptul că instituția pe care o reprezintă efectuează inspecții inopinate la sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere de bază în contextul investigațiilor în derulare. Investigațiile au scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, fiind aplicate amenzi agenților economici care nu respectă legea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187
Tagurile:
Consiliul Concurenţei, prețuri carburanți, carburanți


Загрузка...
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

85
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

36
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...