Natalia Grîu

Ce condiții ar putea fi impuse managerilor grădinițelor, odată cu redeschiderea acestora

8748
(reînnoit 21:59 04.06.2020)
Autoritățile lucrează la elaborarea unui protocol cu condiții ce ar urma să fie impuse educatorilor, părinților și copiilor, odată cu redeschiderea instituțiilor preșcolare. Care sunt acestea.
Ce condiții ar putea fi impuse managerilor grădinițelor, odată cu redeschiderea acestora

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și ai Primăriei Chișinău lucrează la elaborarea unui protocol cu condiții ce ar urma să fie impuse, odată cu redeschiderea grădinițelor, a instituțiilor de învățământ general, precum și a căminelor.

„A fost emis un ordin de constituire a grupului de lucru, care lucrează la această instrucțiune ce conține condiții pentru reluarea activității instituțiilor preșcolare, a instituțiilor de învățământ general și a căminelor, în contextul pandemiei”, a declarat pentru Sputnik Moldova Natalia Grîu, secretar de stat al Ministerului Educației.

Dacă e să vorbim de instituțiile preșcolare, regulile îi vor viza atât pe manageri și pe educatori, cât și pe copii și părinți.

„Atunci când vorbim de redeschiderea instituțiilor preșcolare, trebuie să luăm în calcul un spectru mai larg de probleme: timpul de activitate, numărul de copiii în grupe, fiindcă în Chișinău avem instituții care lucrează și 12 ore. Dacă e să ne referim la numărul de copii în grupe, odată cu redeschiderea grădinițelor, acesta trebuie să fie semnificativ mai mic decât cel obișnuit, fiindcă noi avem grupe cu peste 30 de copii. În statele în care au fost redeschide grădinițele nu se acceptă mai mult de 10 copii în grupă”, adaugă Natalia Grîu.

Instrucțiunea va conține recomandări și pentru educatori, care vor trebuie să modifice programul activităților didactice.

„Educatorii vor trebui să se limiteze la anumite forme de activitate. De exemplu, se recomandă mai puține activități în grup și mai multă activitate individuală”, conchide secretarul de stat.

Și dacă cei mici nu vor fi obligați să poarte măști, educatorii ar putea fi dotați cu întreg echipamentul necesar pentru siguranța și sănătatea copiilor.

„Este foarte complicat să-i obligi pe copii să poarte mască, dar educatorii vor purta măști, bahile. La fel, vom reglementa aspecte ce vizează primirea etapizată dimineața, deoarece procesul de triaj va dura semnificativ mai mult decât în mod obișnuit”, conchide Natalia Grîu.

Și asta nu e tot. Responsabilii spun că redeschiderea instituțiilor preșcolare pe timp de pandemie ar însemna și cheltuieli mai mari pentru întreținerea lor.

„La fel, trebuie să venim cu recomandări clare în ceea ce privește dotarea instituțiilor preșcolare cu termometre, lămpi bactericide, dezinfectanți, detergenți. Asta înseamnă mai multe cheltuieli și foarte multă responsabilitate din partea primăriilor, cei care gestionează activitatea instituțiilor preșcolare”, adaugă Natalia Grîu.

Cert este că la elaborarea protocolului de redeschidere a instituțiilor de învățământ timpuriu se va ține cont de recomandările OMS, precum și de experiența altor state la acest capitol, spune oficialul.

„Desigur că noi pornim de la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și vom adapta aceste recomandări în funcție de situația din țara noastră. Ne-am dori ca grădinițele să-și deschidă cât mai curând ușile pentru copiii, astfel încât părinții să poată reveni la muncă, pentru că înțelegem situația delicată în care s-au pomenit”, spune secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8748
Tagurile:
pericol, Virus, pandemie, COVID-19, copii, gradinite
Tematic
Alții pot! Ce reguli trebuie să respecte copiii din Franța după redeschiderea grădinițelor
Nu va fi prea curând: Iată când ar putea reveni elevii la școală și copiii la grădinițe
Anatolie Prohnițchi

Schimbările climatice: Impactul asupra naturii și omului

41
(reînnoit 18:38 25.10.2020)
În data de 24 octombrie este marcată Ziua mondială pentru acţiune climatică. Cât de mult influienţează fluctuaţiile şi decalajurile de temperatură din ultimii ani mediul şi, respectiv, omul, am aflat de la ecologistul Anatolie Prohniţchi.
Schimbările climatice: Impactul asupra naturii și omului

Schimbările climatice din ultimii ani au un impact major asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății omului. Din cauza acestor schimbări are de suferit atât natura, cât și populația, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.

"În ultimii ani, practic nu avem primăvară. Dintr-o iarnă blândă trecem într-o vară cu temperaturi toride. Râurile seacă, agricultorii își pierd plantațiile. Totul este un circuit și trebuie napărat să găsim soluții să ieșim din acest impas", a declarat pentru Sputnik ecologistul.

În același timp, Anatolie Prohnițchi a remarcat necesitatea introducerii unei discipline obligatorii precum este "Educația Ecologică" în școlile din țară. El consideră că în acest sens nu sunt necesare multe eforturi.

"Trebuie să fie, în primul rând, voință. Autoritățile trebuie să se implice și să contribuie la îmbunătățirea situației ecologice", a spus expertul.

Potrivit lui, fiecare persoană se face responsabilă de situația în care am ajuns, iar pentru a reduce riscurile și imapctul negativ este important să facem pași mici, dar siguri precum: să renunțăm la defrișarea copacilor, să plantăm cât mai mulți arbori, să păstăm curățenia, să folosim transportul ecologic ș.a.

Despre alte măsuri importante aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
ecolog, schimbări, climă


Загрузка...
Victor Chironda

Reparația podurilor din Capitală: Când ar putea începe lucrările

54
(reînnoit 17:33 25.10.2020)
În anul 2021, podurile din Capitală ar putea intra în reparație. Despre acest lucru a anunțat viceprimarul Capitalei Victor Chironda.
Reparația podurilor din Capitală: Când ar putea începe lucrările

Într-un interviu acordat în studioul Sputnik Moldova, viceprimarul Victor Chironda a declarat că pentru anul viitor municipalitatea își propune un program de reparație pentru cele patru poduri ce leagă diverse sectoare din Chișinău.

"De exemplu, proiectul podului de pe strada Mihai Viteazul este evoluat la circa 60 milioane de lei pentru renovarea capitală a acestuia. Vom face lucrări de îmbunătățire a situației pe podul de la Circ, podul de la Ismail și podul de la Viaduct", a subliniat invitatul.

Cât privește construcția unui nou pod ce ar putea să degajeze traficul din Capitală, viceprimarul spune că lucrările de construcție ale acestuia vor fi foarte costisitoare și trebuie de analizat cât de rațională va fi această decizie, "întrucât acești bani s-ar putea investi în alte lucrări cu impact mai mare pentru societate".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Victor Chironda, lucrări de reparație, Chișinău, pod


Загрузка...
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

0
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...