Ion Șalaru

5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate

133
(reînnoit 18:24 28.05.2020)
În 2015, a demarat implementarea Legii antitutun. Ce au întreprins autoritățile pentru a-i determina pe fumători să renunțe la viciu?
5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate

În 2015, a fost adoptată Legea Antitutun, care include mai multe măsuri menite să descurajeze practica fumatului în țara noastră. Doi ani mai târziu, a demarat implementarea Programului național privind controlul tutunului, pentru perioada 2017 - 2021. Guvernul a planificat să reducă numărul fumătorilor, rata mortalității prin cancer, boli cardiovasculare și pulmonare, ca urmare a acțiunilor desfășurate și să combată comerțul ilicit cu produse din tutun.

Despre rezultatele implementării Legii Antitutun a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru.  

Imediat după intrarea în vigoare a Legii Antitutun, au fost desfășurate două campanii de informare a populației, agenților economici și funcționarilor cu privire la noile prevederi. Iar un an mai târziu, a fost interzis fumatul în localuri de alimentație publică și agrement, la locul de muncă și spații publice.

”Astăzi avem implementate aceste măsuri în proporție de 95 la sută. Mai avem abateri în domeniul HoReCa. Clienților li se oferă posibilitatea să fumeze la terase sau în orele târzii. Nu avem, practic, cazuri de acest fel la locul de muncă”, a relatat Ion Șalaru.

În 2018, a fost interzisă comercializarea pachetelor de țigări fără pictograme și avertismente de sănătate. Cu toate acestea, în unele magazine Duty Free și în stânga Nistrului prevederea este încălcată.

”Avem o aplicare de 100% în spațiul comercial legal. Prevederea nu este însă respectată în totalitate în regiunea transnistreană. Avem sesizări de la locuitori că nu toate pachetele de țigări conțin pictograme și avertismente de sănătate”, a menționat Ion Șalaru.

De asemenea, din 2019, agenții economici nu mai au dreptul să facă comerț cu produse din tutun în preajma instituțiilor de învățământ și medicale.

”Această prevedere a fost implementată în proporție de 97%. A fost dificil, mai ales în municipiul Chișinău. Din partea ANSP, mulțumesc primarului general care ne-a ajutat să rezolvăm problema. Au rămas doar câteva chioșcuri în locuri interzise. Agenții economici au acționat în judecată ANSP, așteptăm soluționarea litigiului”, a subliniat Ion Șalaru.  

Cea mai recentă prevedere din Legea Antitutun a fost implementată în acest an, în data de 20 mai. Aceasta se referă la interzicerea comercializării țigărilor cu arome.

”Este deja interzisă vânzarea țigărilor cu alt miros decât cel specific tutunului –miros de bomboane, fructe, dulciuri. Aceasta este o strategie a industriei tutunului care are scopul de a atrage consumatorii tineri”, a precizat Ion Șalaru.

Iar din 15 augist 2020, țigările nu vor mai fi disponibile la raft. Cumpărătorii vor avea acces doar la lista produselor din tutun și prețuri.

”Din 15 august, va fi interzisă expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv dispozitivelor și accesoriilor. Acestea vor fi păstrate în rafturi închise, vizibile doar vânzătorilor. Cumpărătorii vor putea vedea doar lista produselor și prețurile”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
rezultate, Fumat
Tematic
Incredibil: Ce scuze au prezentat proprietarii gheretelor în care se vindeau țigări ilegal
Tot mai mulți moldoveni se lasă de fumat: Iată ce arată datele statistice
Liliana Iașan

Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt pe lista de așteptare la AMT Buiucani

46
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale.
Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt în lista de așteptare la AMT Buiucani

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Liliana Iașan, a declarat că pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale mecanismul rămâne cel anterior și include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie.

În prezent, la AMT Buiucani, peste 600 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Este vorba despre operații de endoprotezare în cadrul unui program național a cărui activitate a fost sistată pe perioada stării de urgență.

"Din data de 1 iulie au fost deja operați doi pacienți în cadrul Programului Naţional de Endoprotezare. Alte liste de așteptare pentru intervențiile chirurgicale nu avem. În perioada stării de urgență au lucrat și traumatologii, și chirurgii, iar cei care au avut o urgență au beneficiat de intervenții chirurgicale", a menționat directorul AMT Buiucani.

De asemenea, Liliana Iașan a precizat că în cadrul AMT Buiucani toate consultații medicale au loc conform programărilor, iar pacienții trebuie să respecte câteva reguli obligatorii pentru a avea acces la serviciile medicale.

De menționat este că intervențiile care sunt condiționate de listele de așteptare sunt reluate păstrând numărul de ordine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
programare, pacienți, intervenții chirurgicale
Tematic
Intervențiile chirurgicale planificate, reluate: Vezi de când


Загрузка...
Ion Jardan

Petrocub noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

46
(reînnoit 14:30 07.07.2020)
Petrocub Hâncești și-a adjudecat primul trofeu din istorie, marți, 30 iunie, în finala Cupei Moldovei.
Petrocub – noua deținătoare a Cupei Moldovei: Impresiile echipei câștigătoare

Petrocub Hâncești este noua deținătoare a Cupei Moldovei după ce a învins în finală echipa Sfântul Gheorghe. În urma loviturilor de departajare echipa Petrocub Hâncești a câștigat meciul cu scorul final de 5-3.

În cadrul emisiunii "Sport", jucătorul din partea echipei Petrocub Hâncești, Ion Jardan, care a fost în centrul atenției în marea finală și-a mărturisit impresiile în urma acestei partide. Potrivit fotbalistului, meciul a fost unul dificil din mai multe considerente.

"Am participat numai în semifinale, dar în rest nu am avut nici un meci amical pentru ca să ne pregătim bine. Jumătate de an am municit de acasă și oricum condiția fizică nu este la cel mai înalt nivel", a spus Ion Jardan.

Fotbalistul mai spune că în acest meci echipa din care face parte a folosit o tactică nouă, iar acest lucru i-a ajutat să câștige marele trofeu.

"Am avut tactica să ne întâlnim adversarii la mijlocul terenului și să ne axăm pe atacurile rapide. Anterior făceam greșeala că ne împrăștiam pe teren, însă de această dată am încercat să spurprindem cealaltă echipă atacându-i repede", a remarcat el.

De menționat că în semifinală Petrocub Hâncești a duelat cu fosta deținătoare a Cupei Moldovei - Sheriff Tiraspol.

Totodată, săptâmâna trecută a luat startul Campionatul Național de Fotbal. Fobaliștii moldoveni au avut primul meci oficial după o pauză de mai bine de șase luni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
fotbal, meci, Cupa Moldovei


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...