Valeriu Gurbulea

Va fi eliberat sau nu Platon - Ce spune un fost procuror general despre acest caz

576
(reînnoit 11:21 27.05.2020)
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că eliberarea lui Veaceslav Platon ar putea avea loc și că el ar contribui la investigarea fraudei bancare doar în calitate de martor, o altă posibilitate legislația procesual-penală a Moldovei nu prevede.
Va fi eliberat sau nu Platon - Ce spune un fost procuror general despre acest caz.

Recent, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că dosarul împotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, acesta a fost condamnat absolut ilegal, iar Platon ar trebui să beneficieze de un nou proces de judecată.

Fostul procuror general între anii 2007-2009, Valeriu Gurbulea spune că eliberarea lui Platon ar putea avea loc, însă nu exclude și un scenariu ca acesta să rămână în detenție.

„Avem declarațiile procurorului general care sunt făcute pe baza unei analize efectuate de subalternii săi față de circumstanțele acestui caz, începând de la faza efectuării urmăririi penale până la faza judecării cu o hotărâre definitivă a instanțelor judecătorești. Eu nu cred că a fost o opinie pur declarativă a lui Stoianoglo, fără careva argumente față de falsificarea integrală a acestui caz, implicit legitimitatea acestui proces în toată complexitatea lui. Ne amintim de acele ședințe închise, în lipsa inculpatului, a fost o încălcare a procedurii de judecare a acestei cauze penale”, a punctat Gurbulea.

Fostul șef al procuraturii generale declară că Stoianoglo a făcut niște declarații bazate pe circumstanțe stabilite, dar nu pe presupuneri. Iar dacă este așa atunci putem asista, spune Gurbulea, la niște răsturnări de situații în cazul lui Platon. Cât privește cooptarea lui la investigația privind frauda bancară, el poate fi vizat doar în calitate de martor.

„Unii experți vorbesc despre contribuția lui Platon la identificarea unor scheme privind frauda bancară, doar că rolul lui se rezumă la calitatea de martor, o altă posibilitate legislația procesual-penală a Moldovei nu prevede. Ar mai putea să facă niște denunțuri față de cineva care a comis infracțiuni, cam acestea sunt posibilitățile procesuale a lui Platon”, a concluzionat Valeriu Gurbulea.

Recent, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că cetățeanul Platon a fost condamnat absolut ilegal și pus să-și ispășească pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentințelor acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, a spus Stoianoglo.

576
Tagurile:
Procuratura generală, Dosar penal, Veaceslav Platon
Tematic
Fost procuror general, despre extrădarea lui Plahotnic: Ce șanse sunt să fie adus acasă
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

117
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

55
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...