Valeriu Gurbulea

Fost procuror general, despre extrădarea lui Plahotnic: Ce șanse sunt fie adus acasă

555
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Moldova va fi complicată. Gurbulea declară că totul va depinde de felul în care americanii vor trata acest caz: ca unul juridic de natură penală sau ca un caz de răfuială politică.
Ex procuror general despre extrădarea lui Plahotnic-Ce șanse ca el să fie adus în Moldova

Săptămâna trecută magistrații au admis cererea procurorilor și au emis mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile pe numele fostului președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Măsura preventivă a fost aplicată într-un nou dosar care vizează „furtul miliardului”. Învinuitul Vladimir Plahotniuc se află însă peste hotarele țării.

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Moldova va fi complicată pentru că țara noastră nu are semnat un acord de asistență juridică internațională în materie penală cu SUA.

„Extrădarea, de fapt, este o procedură juridică extrem de complicată. În Europa există o convenție privind asistența juridică în materie penală unde sunt reflectate detaliat toate procedurile. Moldova nu are semnat un acord de asistență juridică internațională în materie penală cu SUA, de aceea îmi vine greu să intuiesc care vor fi soluțiile autorităților competente din SUA față de acest caz”, a declarat Gurbulea.

El susține că în acest caz pot apărea diferite scenarii, pentru că SUA este în topul țărilor care nu extrădează altor state persoane din lumea politică sau de afaceri. O altă procedură, spune Gurbulea, ar fi transmiterea materialelor cauzei penale a lui Plahotniuc în SUA, pentru investigarea și judecarea cauzei conform legislației americane. Totodată, este nevoie și de procedura anunțării căutării internaționale în care este vizat și Interpolul.

Valeriu Gurbulea este de părere că extrădarea lui Plahotniuc în Moldova va fi dificilă pentru că  autoritățile americane ar putea califica acest caz ca unul politic.

„Vom vedea dacă va fi o voință a autorităților din Moldova de a iniția această procedură vom urmări cum ea se va derula. Însă foarte mult va depinde și de voința autorităților competente din SUA. Există problema imaginii justiției din Moldova în ochii americanilor. Persoana respectivă a făcut parte din fostul partid de guvernământ, iar eventuala politizarea a acestui caz, cât și alte aspecte pot avea un rol în decizia de extrădare sau de refuz pentru acest personaj”, a precizat Valeriu Gurbulea.

În concluzie, fostul șef al procuraturii generale spune că totul va depinde de poziția autorităților competente din SUA  și de modul cum americanii vor trata acest caz: ca unul juridic de natură penală sau ca un caz de răfuială politică.

Recent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a informat la un briefing că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare. Noul dosar împotriva lui Plahotniuc conține trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea unui grup criminal.

555
Tagurile:
Procuratura, Vladimir Plahotniuc, Extradare
Tematic
Judecătorii au emis mandat de arestare pe numele fostului lider PDM Vlad Plahotniuc
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

7
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

80
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...