Valeriu Jereghi

Realizări impresionante în doar câțiva ani: Câte filme au fost lansate în Moldova

87
(reînnoit 19:46 23.05.2020)
Primul mandat pentru postul de director al Centrului Național al Cinematografiei a expirat. Despre realizările instituției, dar și perspectivele de dezvoltare ale filmului moldovenesc aflați de la regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi.
Realizări grandioase în doar câțiva ani: Câte filme au fost lansate în Moldova

În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, binecunoscutul regizor Valeriu Jereghi, care timp de patru ani s-a aflat în fruntea Centrului Național al Cinematografiei, a menționat faptul că în ultima perioadă, grație activității instituției, țara noastră s-a remarcat prin bună evoluție a cinematografiei moldovenești.

În Republica Moldova s-au lansat peste 40 de Case de producție autohtone. În prezent, în cinematografie activează peste 400 de cineaști – scenariști, regizori, producători, operatori, scenografi, pictori de costume, editori, economiști, luminiști, sunetiști, machiori, administratori, asistenți, actori și mulți alții.

De asemenea, potrivit regizorului, în ultimii patru ani, cu suportul financiar al statului, care constituie 5 milioane de lei pe an, au fost lansate în producție 34 de filme autohtone – artistice de lung și scurt metraj, documentare de lung și scurt metraj, animație și dezvoltări de proiect.

"Am reușit să adunăm o echipă foarte bună dedicată cu tot sufletul pentru film. Cu susținerea financiară a statului, am lansat proiecte autohtone, ceea ce nu s-a întâmplat de foarte mulți ani", a specificat Valeriu Jereghi.

Mai mult, cunoscu regizor a precizat că multe dintre filmele moldovenești lansate cu suportul CNC au ajuns în Selecții oficiale și au fost onorate cu Premii la prestigioase festivaluri internaționale de film. Astfel, producțiile moldovenești au adus peste 25 de premii internaționale.

Anterior, Valeriu Jereghi a declarat că cinematografia este imaginea țării, iar din acest motiv, acest domeniu necesită o atenție sporită din partea autorităților. După ce și-a încheiat mandatul de director al Centrului, regizorul a subliniat faptul că filmul moldovenesc are un viitor promițător, iar de acest lucru ne putem convinge prin prisma reușitelor obținute în ultimii ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
Moldova, filme
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

66
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Ion Șalaru

Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

137
(reînnoit 21:01 30.05.2020)
22 de tineri au murit în 2019 în SUA, după ce au fumat țigări electronice. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, iar detalii în acest sens a oferit vicedirectorul ANSP în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

Industria tutunului încearcă să manipuleze minorii și adolescenții, propunându-le produse alternative la țigările tradiționale. Tinerilor li se inoculează falsa convingere că acestea sunt inofensive. Vorbim despre țigările electronice și dispozitivele IQOS, care sunt dăunătoare sănătății. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

”La începutul anului, Centrul de Control al Bolilor din SUA a publicat rezultatele unui studiu realizat în 2019.  Au fost înregistrate 22 de cazuri de deces la tineri care au consumat țigări electronice. Au murit de boală pulmonară, deoarece substanțele chimice din lichidul țigărilor electronice le-au distrus alveolele pulmonare”, a relatat Ion Șalaru.  

În același timp, inofensivitatea țigărilor electronice și a dispozitivelor IQOS – idee promovată de industria tutunului - așa și nu a fost demonstrată.

”Dispozitivul de încălzit tutunul are o dimensiune de două ori mai mică decât țigara tradițională. În timpul încălzirii, este eliberată nicotina. Nicotina este un alcaloid care provoacă dependență puternică. Iar un tânăr, spre deosebire de un adult, devine mai repede dependent. Nu toate țigările electronice conțin nicotină, în schimb toate conțin substanța chimică toxică propilen glicon”, a explicat Ion Șalaru.

 În Republica Moldova, a crescut numărul tinerilor care utilizează țigările electronice și dispozitivele IQOS. Cel puțin asta arată rezultatele Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, realizat în 2019.

”Chiar dacă s-a redus cu aproape 1% prevalența consumului de țigări tradiționale, a crescut substanțial consumul de țigări electronice. Astăzi avem 12% dintre băieți care folosesc țigări electronice și 4% - tutun încălzit. Industria tutunului transmite mesaje false potrivit cărora aceste produse de tutun sunt diferite de țigările tradiționale, iar adolescenții consumă din curiozitate”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
fumat, tineri, Țigări electronice
Tematic
5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate


Загрузка...