Ala Burlaca

Inedit: Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down, lansată în Republica Moldova

475
(reînnoit 14:32 23.05.2020)
În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o hartă online a persoanelor cu sindromul Down. Proiectul a fost realizat de Asociația Obștească "Sunshine", care prin această acțiune își propune să ajute "oamenii soarelui" să se integreze mai ușor în societate.
Inedit: Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down, lansată în Republica Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directoarea Asociației, Ala Burlaca, a remarcat faptul că în țara noastră nu există o evidență a persoanelor cu sindrom Down. Din acest motiv, a fost lansată această hărtă online. Cu ajutorul ei, printr-un singur click, oamenii pot vedea câți copii și adulți cu sindrom Down sunt în localitatea lor, să-i cunoască pe unii dintre ei, precum și să-i contacteze.

"Ne dorim să facem o statistică veridică a persoanelor cu sindromul Down. Să vadă autoritățile că asemenea persoane există în toată țara. De fapt, această hartă este și o pistă de comunicare între părinți - să facă schimb de experiență, să se cunoască mai bine, să iasă împreună cu copiii afară, să se bucure de succesele acestora, pentru că foarte mulți dintre ei sunt talentați și au realizări frumoase în dans, pictură ș.a. De asemenea, ne dorim să atragem specialiști care s-ar putea ocupa individual cu acești copii și să atragem fonduri și ajutoare pentru familii, în caz de necesitate", a subliniat directoarea Asociației.

Potrivit acesteia, harta este disponibilă în limbile română, rusă și engleză. Pentru a vizualiza persoanele de pe hartă, oamenii trebuie să acceseze pagina copiiisoarelui.md. și să dea click pe harta.copiiisoarelui.md. Următorul pas este să selecteze raionul sau municipiul care îi interesează și să găsească lista persoanelor (copii și adulți) din zona respectivă. 

"Persoanele pot fi contactate prin intermediul adresei de e-mail. Mesajele sunt recepționate de administratorul paginii și redirecționate imediat familiilor respective. În unele cazuri, mesajele ajung automat pe adresele destinatarilor", a menționat Ala Burlaca.

Directoarea Asociației a remarcat faptul că în momentul lansării proiectului au fost înregistrate 70 de persoane. În prezent, cifra a ajuns la aproape 150.

Conform estimărilor, în Republica Moldova se nasc anual în jur de 50 de copii cu sindromul Down. Totuși, în țara noastră nu există date statistice cu privire la numărul de persoane care au această maladie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

475
Tagurile:
online, hartă, sindrom down
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

75
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Ion Șalaru

Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

148
(reînnoit 21:01 30.05.2020)
22 de tineri au murit în 2019 în SUA, după ce au fumat țigări electronice. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, iar detalii în acest sens a oferit vicedirectorul ANSP în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Studiu: Mai mulți tineri au murit după ce au fumat țigări electronice

Industria tutunului încearcă să manipuleze minorii și adolescenții, propunându-le produse alternative la țigările tradiționale. Tinerilor li se inoculează falsa convingere că acestea sunt inofensive. Vorbim despre țigările electronice și dispozitivele IQOS, care sunt dăunătoare sănătății. Pericolul a fost demonstrat de către cercetătorii Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

”La începutul anului, Centrul de Control al Bolilor din SUA a publicat rezultatele unui studiu realizat în 2019.  Au fost înregistrate 22 de cazuri de deces la tineri care au consumat țigări electronice. Au murit de boală pulmonară, deoarece substanțele chimice din lichidul țigărilor electronice le-au distrus alveolele pulmonare”, a relatat Ion Șalaru.  

În același timp, inofensivitatea țigărilor electronice și a dispozitivelor IQOS – idee promovată de industria tutunului - așa și nu a fost demonstrată.

”Dispozitivul de încălzit tutunul are o dimensiune de două ori mai mică decât țigara tradițională. În timpul încălzirii, este eliberată nicotina. Nicotina este un alcaloid care provoacă dependență puternică. Iar un tânăr, spre deosebire de un adult, devine mai repede dependent. Nu toate țigările electronice conțin nicotină, în schimb toate conțin substanța chimică toxică propilen glicon”, a explicat Ion Șalaru.

 În Republica Moldova, a crescut numărul tinerilor care utilizează țigările electronice și dispozitivele IQOS. Cel puțin asta arată rezultatele Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, realizat în 2019.

”Chiar dacă s-a redus cu aproape 1% prevalența consumului de țigări tradiționale, a crescut substanțial consumul de țigări electronice. Astăzi avem 12% dintre băieți care folosesc țigări electronice și 4% - tutun încălzit. Industria tutunului transmite mesaje false potrivit cărora aceste produse de tutun sunt diferite de țigările tradiționale, iar adolescenții consumă din curiozitate”, a menționat Ion Șalaru.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
fumat, tineri, Țigări electronice
Tematic
5 ani de luptă împotriva fumatului: Care sunt primele rezultate


Загрузка...
meci de fotbal

Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de participa la competiții europene

0
(reînnoit 21:35 30.05.2020)
Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de a participa la turneele UEFA, iar altor trei echipe de fotbal din Moldova li s-a refuzat acordarea licenței de participare la competiții europene.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Licențele UEFA au fost eliberate pentru cinci cluburi de fotbal din Moldova, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Este vorba despe „Sheriff” (Tiraspol), „Sfântul Gheorghe” (Suruceni), „Petrocub” (Hâncești), „Dinamo-Auto” (Tiraspol) și „Speranța” (Nisporeni).

Astfel, cinci cluburi au obținut dreptul de a participa la sezonul următor al competițiilor europene. „Sheriff” va participa la Liga Campionilor, iar echipele „Sfintul Gheorghe” și „Petrocub” - în Europa League.

În același timp, altor trei echipe le-au fost refuzată eliberarea licențelor UEFA. Cluburile „Milsami” (Orhei), „Zimbru” (Chișinău) și „Codru” (Lozova) au fost lipsite de dreptul de a participa la meciurile din noul sezon al Cupei Europene.

Timp cinci zile, aceste cluburi pot folosi dreptul de a contesta decizia adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal.

Licența UEFA pentru a participarea la turneul feminin al Ligii Campionilor i-a fost acordată echipei „Agarista” din Anenii Noi.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, fotbal, cluburi
Tematic
Merită sau nu reunirea campionatelor de fotbal ale țărilor fostei URSS într-o singură ligă


Загрузка...